Cele mai recente studii arată că nu doar uleiul de măsline, ”marca” dietei mediteraneene, e sănătos, ci și frunzele.
Dacă uleiul de măsline reduce riscul de boli de inimă, cancer, diabet și deces prematur, recent a ieșit la iveală ceea ce locuitorii din zona Mediteranei știau: că și frunzele au destule proprietăți benefice. În mod tradiţional, în zona Mediteranei, frunzele de măslin erau preparate sub formă de ceai pentru a trata febra și malaria.
Acestea conţin niveluri ridicate de antioxidanți, mai cu seamă oleuropeină și hidroxitirozol. Deşi măslinele și uleiul de măsline conţin şi ele oleuropeină, concentrațiile sunt mai mici, scrie Science Alert.
În general, cu cât frunza este mai verde, cu atât conţinutul de oleuropeină este mai ridicat. Frunzele recoltate primăvara au niveluri mai mari de oleuropeină decât cele culese toamna, ceea ce sugerează că nivelurile scad pe măsură ce frunza îmbătrâneşte.
Antioxidanţii reduc stresul oxidativ din organism, care dăunează ADN-ului, membranelor celulare și țesuturilor, putând duce la boli cronice, cum ar fi cancerul și bolile cardiovasculare.
Dar asta nu e tot. O trecere în revistă a nu mai puțin de 12 studii experimentale, cu 819 participanți, a arătat că extractul de frunze de măslin ameliorează factorii de risc pentru bolile de inimă, inclusiv nivelurile de lipide din sânge şi tensiunea arterială. Efectele au fost mai pronunțate la persoanele cu hipertensiune arterială.
Un alt studiu, care a inclus 703 persoane, a constatat beneficii semnificative și în controlul glicemiei.
Iar o analiză a utilizării oleuropeinei și hidroxitirozolului a arătat îmbunătățiri în greutatea corporală, profilurile lipidice, metabolizarea glucozei, precum și beneficii pentru oase, articulații şi funcţia cognitivă.
În majoritatea studiilor extractul de frunze de măslin a fost administrat sub formă de capsule, în doze zilnice de 500 mg până la 5 g, pentru o perioadă de 6 - 48 săptămâni.
În concluzie, studiile sugerează că extractul de frunze de măslin poate ajuta la: reducerea tensiunii arteriale, îmbunătățirea lipidelor din sânge şi gestionarea mai bună a glicemiei.
Cum pot fi consumate
Frunzele de măslin pot fi preparate ca ceai, adăugate în salate sau măcinate în smoothie-uri. Totuși, gustul lor amar poate fi dificil de tolerat.
Extractul de frunze de măslin a fost utilizat şi în pâine sau alte produse de panificaţie, îmbunătăţind nivelul de antioxidanţi al acestora şi chiar gustul.
Cea mai bună cale de a consuma frunze de măslin pare extractul, care poate fi inclusiv sub formă de capsule.
Acesta este considerat sigur în doze de până la 1g pe zi. Toxicitatea poate apărea la peste 85 mg/kg greutate corporală pe zi. Femeile însărcinate şi cele care alăptează sunt sfătuite să evite consumul, deoarece siguranţa acestuia nu este clară.