Noi modificări în Sănătate, de la 1 iulie: Analize decontate pentru toată lumea, extra-consultații la domiciliu, psiholog și fizioterapeut post-COVID

Noi modificări în Sănătate, de la 1 iulie: Analize decontate pentru toată lumea, extra-consultații la domiciliu, psiholog și fizioterapeut post-COVID

De la 1 iulie intră în vigoare mai multe modificări în domeniul Sănătății, printre care și cea privind relaţia dintre medicul de familie şi pacient.

Președintele CNAS, Adrian Gheorghe, a explicat că numărul de consultaţii date la domiciliu de către medicii de familie asiguraţilor din lista proprie va crește.

Mai exact, de la 1 iulie se va deconta o consultaţie la domiciliu pe lună pentru toate tipurile de afecţiuni cronice. Până acum, se decontau cel mult patru consultaţii/an pentru pacienţii cu boli cronice.

Totodată, în ceea ce privește lăuzele, a fost introdusă o nouă consultaţie la domiciliu pentru urmărirea acestora la 4 săptămâni de la naştere.

ADVERTISING

”Numărul de consultații la domiciliu pentru pacienții cu afecțiuni cronice va crește la o consultație pe lună, acum sunt patru pe an. Pe perioada stării de alertă aceștia pot beneficia de două pe lună.

Lăuzele vor beneficia, pe lângă consultaţia la domiciliu de care aceasta beneficiază la externarea din maternitate, de o consultație la domiciliu la 4 săptămâni de la naștere.

Pacienţii cu afecţiuni cronice pot primi în continuare consultaţii la distanţă acordate de medicii de familie şi de medicii de alte specialităţi din ambulatoriul clinic”, a explicat șeful CNSAS, marți, într-o conferință de presă.

ADVERTISING

Program de prevenție după 40 de ani

Va fi asigurat și un pachet de prevenție destinat persoanelor de peste 40 de ani, care prevede până la trei consultaţii pentru evaluarea riscului şi monitorizare medicală.

”Consultația de prevenție va avea un pachet care are ca țintă adulții peste 40 de ani și are trei componente, 3 consultații.

Prima este una de evaluare a pacienților, a doua este una prin care medicul face consiliere pentru pacienți, iar a treia este una de monitorizare a pacienților”, mai spune președintele CNSAS.

Justificarea ”nu avem plafon” va fi inexplicabilă

Adrian Gheorghe a ținut să precizeze că vor fi suplimentate sumele pentru decontarea investigațiilor prescrise de medicii de familie. Justificarea unităților sanitare ”nu mai avem plafon” va fi inexplicabilă, a punctat șeful CNSAS.

ADVERTISING

”În ceea ce privește modul în care vor fi decontate aceste consultații. Dacă medicul de familie va prescrie investigații, aceste consultații vor fi decontate, vor fi suplimentate sumele oricât este nevoie astfel încât pacienții să efectueze consultațiile prescrise de medic.

Practic, justificarea ”nu avem plafon” va fi inexplicabilă. În cazul în care pacienții se vor confrunta cu această situație, îi încurajăm să ni se adreseze pentru a investiga”, a subliniat Adrian Gheorghe.

Psiholog și fizioterapeut post-COVID

Referitor la pacienții care au avut Covid și care au rămas cu afecțiuni pulmonare sau cardiace după boală, medicii specialişti cardiologi şi pneumologi vor putea recomanda acestora servicii furnizate de fizioterapeuţi, precum şi de psihologi.

”Pacienții care au trecut prin Covid, cei care au rămas cu afecțiuni pulmonare si cardiace, medicii specialişti cardiologi şi pneumologi pot recomanda servicii de fizioterapie sau consiliere psihologică, pentru recuperare”, a mai explicat șeful CNSAS.

Tot de la 1 iulie intră în vigoare și măsura contribuţiei personale pentru pacienţii care se adresează furnizorilor privaţi de servicii medicale aflaţi în contract cu casele de asigurări de sănătate pentru spitalizare continuă pentru cazurile acute.

Pe această temă, șeful CNSAS nu a dat informații, afirmând că despre acest subiect s-a discutat. A explicat doar cum se vor face decontările: ”Contribuția personală va fi pe rezolvarea cazului, cred că modul de calcul este foarte clar, nu este niciunde mențiunea pe zi. Vorbim despre rezolvarea cazului”.

Social democrații au anunțat recent că vor ataca la CCR legea de aprobare a ordonanţei de urgenţă privind contribuția personală în Sănătate.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇