Ministerul Sănătății abia acum cumpără măștile pentru românii care nu și le permit, deși sunt obligatorii de o lună. Care sunt costurile

Ministerul Sănătății abia acum cumpără măștile pentru românii care nu și le permit, deși sunt obligatorii de o lună. Care sunt costurile

Ministerul Sănătăţii a anunţat că a finalizat miercuri achiziţia măştilor de protecţie pentru familiile şi persoanele defavorizate.

Conform ordonanţei de urgenţă aprobate de Guvern, achiziţia măştilor de protecţie a fost realizată prin procedura de negociere fără publicare prealabilă în condiţiile prevăzute de legislaţia în vigoare şi în baza necesarului realizat de către autorităţile publice locale, se arată într-un comunicat al MS.

Vor fi achiziţionate 115 milioane de măşti în valoare de 73.600.000 lei fără TVA, cu un preţ unitar de 0,68 lei fără TVA/mască, precizează MS.

Vezi care este Clasamentul final al firmelor participante, conform Ministerului Sănătății.

ADVERTISING

Cine primește măști gratuite

Măştile de protecţie vor fi transportate direct la direcţiile de sănătate publică în termenul maxim de până la 7 zile şi vor fi distribuite beneficiarilor de către autorităţile publice locale cu ajutorul asistenţilor medicali comunitari şi ai mediatorilor sanitari.

Fiecare persoană eligibilă va primi un număr de 50 de măşti de protecţie, urmând a beneficia de acest sprijin aproximativ 2.300.000 de persoane, după cum urmează:

* persoanele din familiile beneficiare ale ajutorului social acordat în baza Legii nr.416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare;

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

* persoanele din familiile beneficiare de alocaţie pentru susţinerea familiei acordată în baza Legii nr.277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

* pensionarii sistemului public de pensii ale căror drepturi sunt de până la 704 lei, inclusiv, reprezentând nivelul indemnizaţiei sociale pentru pensionari prevăzută de OUG nr.6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate, cu modificările şi completările ulterioare;

* persoanele încadrate în grad de handicap care realizează venituri exclusiv din prestaţiile sociale prevăzute de art. 42 şi art. 58 din Legea nr.448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

ADVERTISING

MS menţionează că rezultatul achiziţiei este publicat pe site-ul www.ms.ro la rubrica Informaţii de interes public/Achiziţii/Anunţuri.

Citește mai multe despre Directorul Unifarm e pus sub acuzare de DNA: Ar fi luat mită 760.000 de euro pentru un contract de echipament anti-COVID. Măștile nici măcar n-au fost bune pentru medici.

Ordonanța, adoptată de mai bine de o lună

Această OUG a fost adoptată de Guvernul Orban pe 21 mai, după ce Parlamentul a votat intrarea în starea de alertă. Inițial, Guvernul a vrut ca măștile să fie achiziționate și distribuite prin Ministerul Muncii, cu susținerea Poștei Române, dar Parlamentul a decis ca sarcina să fie alocată Ministerului Sănătății.

Tătaru spunea atunci ca aceste 50 de măști ar trebui să ajungă persoanei respective timp de 2 luni. Ministrul sublinia atunci și că lucrurile trebuie să se miște foarte repede, pentru că măsura e luată ca aceste persoane să se poată proteja, chiar dacă nu își permit să-și cumpere măști.

„Acest lucru trebuie să se întâmple foarte repede. În trei zile de la aprobarea acestei OUG, autoritățile locale trebuie să trimită către DSP-uri lista cu aceste persoane, iar odată achiziționate, în trei zile DSP-urile vor trebui să vireze către autoritățile locale aceste măști”, spunea Tătaru pe 21 mai.

Două zile mai târziu, pe 23 mai, avea să intre în vigoare ordinul care a instituit obligativitatea purtării măștii de protecție în spații comerciale, la serviciu și în mijloacele de transport în comun pe perioada stării de alertă.

De atunci și până acum persoanele defavorizate s-au descurcat cum au putut. Și vor mai trebui să se descurce, pentru că va mai dura până când măștile vor ajunge, efectiv, la ele.

Actuala perioadă de stare de alertă mai durează până pe 16 iulie.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇