Alegerea vaccinului care se administrează unei persoane, dintre cele două aprobate în Uniunea Europeană, va aparţine medicului, dar important de știut e că a doua doză trebuie să fie de la același producător, precizează vicepreşedintele Comitetului Naţional privind vaccinarea împotriva COVID-19, Andrei Baciu.
”Indicaţia pentru un vaccin sau altul o va face mereu medicul, la locul de vaccinare. Medicul, cunoscând foarte bine detaliile tehnice, va recomanda fiecărei persoane, cel mai potrivit vaccin”, a declarat Andrei Baciu, joi seară, la postul de televiziune B1.
Acesta a explicat că sunt rațiuni tehnice pentru această decizie, care țin de diferențele dintre cele două vaccinuri.
”Rapelul se face diferit: în 21 de zile pentru vaccinul de la Pfizer, în 28 de zile pentru vaccinul de la Moderna. Trebuie să te asiguri, şi softul face acest lucru automat, să îţi blocheze şi doza pentru rapel, astfel încât să fie asigurat stocul de vaccinare şi doza pentru toate persoanele care se vaccinează”, a precizat Andrei Baciu.
Este exclus ca cele două vaccinuri să fie combinate:
“Tocmai este motivul pentru care se face o programare, se blochează două zile diferite pentru rapel. Se blochează şi ziua 21 daca se va recomanda vaccinul produs de Pfizer şi ziua 28 dacă se recomandă vaccinul produs de Moderna. După administrarea vaccinului, se va elimina data necorespunzătoare şi va rămâne data aferentă tipului de vaccin şi a necesităţii de rapel”.
Avocatul Poporului a cerut, miercuri, informaţii suplimentare despre campania de vaccinare de la ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, directorul STS, Ionel Sorin Bălan, şi de la preşedintele Comitetului de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă.
Una dintre întrebări se referea exact la cine decide care dintre cele două vaccinuri va fi administrat unei persoane.
Citește și: