Maramureş: A crescut numărul testelor rapide antigen; CJ a dublat bugetul de funcţionare al centrelor de testare

Maramureş: A crescut numărul testelor rapide antigen; CJ a dublat bugetul de funcţionare al centrelor de testare
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În Maramureș, numărul testelor rapide antigen pentru depistarea COVID-19 a crescut în paralel cu deschiderea altor centre de testare, bugetul de funcţionare al acestora fiind dublat, a informat, vineri, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Maramureş, Ionel Bogdan.

„Încă din luna noiembrie a anului trecut am căutat soluţii pentru eficientizarea acestui program. Implementat de vechiul executiv pe o perioadă scurtă, iulie-decembrie 2020, acesta a fost un proiect care a trebuit îmbunătăţit. Dacă înainte suma alocată ajungea pentru maximum 5.000 de teste şi nicidecum pentru 50.000, cum s-a anunţat de vechiul executiv, acum ne vom adresa unui număr de 40.000 de maramureşeni. Ne dorim ca un număr cât mai mare de maramureşeni să aibă acces la testare, fără să se mai pună presiune pe unităţile spitaliceşti. Maramureşenii care s-au programat anul trecut pe platforma online s-au văzut nevoiţi să renunţe sau să se adreseze unităţilor spitaliceşti private pentru a fi testaţi”, a precizat Ionel Bogdan.

ADVERTISING

Cât costă testele rapide antigen. Consiliul Concurenţei spune că prețul e similar cu restul Europei

Potrivit acestuia, testele rapide antigen, non-invazive, sunt mai uşor de realizat.

"Recoltarea, prelucrarea şi interpretarea vor dura maximum 15 minute, acurateţea acestor teste fiind de peste 97%. Bugetul programului fiind dublat, se vor putea efectua în acest an peste 40.000 de teste rapide. Pe platforma online www.testaminmaramures.ro se pot programa profesorii, elevii, precum şi persoanele aflate în categoriile de risc, dar şi alţi doritori".

Ionel Bogdan
ADVERTISING

Pentru a facilita accesul maramureşenilor la acest program, au fost încheiate protocoale de colaborare cu opt unităţi medicale: Spitalul Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş", Spitalul de Boli Infecţioase şi Psihiatrie Baia Mare, Spitalul de Pneumoftiziologie "Dr. Nicolae Ruşdea" din Baia Mare, Spitalul Municipal Sighetu Marmaţiei, Spitalul Orăşenesc Vişeu de Sus, Spitalul Orăşenesc Târgu Lăpuş, Centrul de Permanenţă Seini şi Centrul de Permanenţă Dragomireşti.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇