Iritanții și alergenii puternici din produsele de curățenie și țesăturile din casele noastre

Produsele pe care le utilizăm zilnic, plecând de la cele de îngrijire personală și până la detergenții și balsamul de rufe, au în majoritatea lor liste lungi de ingrediente și compuși chimici în concentrații foarte mari. Toate acestea, indiferent că le aplicăm direct pe piele sau nu, ne influențează sănătatea pielii și ne pot face mai predispuși la alergii.

Detergenții de rufe, produsele de curățat, unele țesături și alte articole din casele noastre au impact major asupra sănătății pielii. Deși nu folosim aceste produse direct pe piele, ele pot lăsa reziduuri sau pot elibera aerosoli. Când aceste particule mici ating pielea pot cauza iritații ușoare sau reacții alergice severe. 

ADVERTISING

Iată care sunt cei mai importanți alergeni și iritanți care se regăsesc în casele noastre

1.      Detergenții și balsamul de rufe

Majoritatea detergenților, balsamurilor de rufe, soluțiilor de îndepărtare a petelor și de albire, conțin o gamă largă de substanțe chimice. Deoarece listele de ingrediente pentru majoritatea acestor produse sunt extinse, este adesea dificil să ne dăm seama care este iritantul sau alergenul care a declanșat reacția. Dacă ai pielea sensibilă, produsele hipoalergenice ar putea fi o opțiune bună pentru tine. Pe Verlin.ro poți găsi detergenți pentru persoane cu alergii ale pielii, soluții de curățare ecologice și organice.

ADVERTISING

Dintre cei mai importanți alergeni care se regăsesc în detergenții și balsamurile de rufe, sunt parfumurile, coloranții și agenții de îngroșare. Din păcate, acești compuși nu sunt adesea afișați clar printre ingrediente, deoarece companiile nu sunt întotdeauna obligate să le afișeze atunci când concentrațiile lor sunt sub o anumită limită.

2.       Soluțiile de curățenie

Concentrațiile mari de ingrediente active acționează ca iritanți și pot provoca arsuri chimice ușoare, până la severe, dacă intră în contact direct cu pielea. Spray-urile sau alte tipuri de soluții care eliberează cantități importante de aerosoli pot acționa, acestea ca iritanți puternici și pot fi toxice în special pentru copii. Ca și în cazul detergenților și al balsamurilor de rufe, soluțiile de curățat pot conține parfumuri, coloranți și agenți de îngroșare.

ADVERTISING

3.      Materialele textile din lenjeriile de pat.

Unele materiale pot reține reziduuri mari de detergenți, praf sau alți alergeni din mediu și pot declanșa reacții alergice ale pielii dar și ale tractului respirator. Pentru a diminua reacțiile alergice, poți alege bumbacul organic și lâna naturală. Acestea trebuiesc spălate cât de des posibil, cudetergenți fără coloranți și parfum.

4.      Pernele sau saltelele

În ceea ce privește pernele și saltelele, acestea pot ascunde unii dintre cei mai blamați alergeni și anume acarienii.  Pentru a preveni iritația cauzată de alergenii eliberați de saltea și pernă, puteți folosi huse de protecție speciale care împiedică trecerea alergenilor și a paraziților. Pentru ca husele să fie eficiente, acestea trebuie să se închidă foarte bine cu un fermoar și să învelească complet salteaua sau perna.

Deși este destul de greu să găsești produse care să nu aibă liste de ingrediente interminabile, cu puțină răbdare, poți găsi acei detergenți care să nu conțină parfum sau coloranți. Contrar așteptărilor, produsele naturale nu sunt întotdeauna mai puțin eficiente decât cele chimice. Trebuie doar să-l găsești pe cel care se potrivește nevoilor tale.