Cu toţii ne dorim să avem o dantură sănătoasă şi un zâmbet frumos. Sănătatea orală este strâns legată de modul în care ne efectuăm igiena, de alimentaţia adoptată, dar şi de afecţiunile bucale cu care ne confruntăm. Din aceste motive, este esenţial să efectuăm un control stomatologic la fiecare şase luni. Cariile ascunse, ocluzia incorectă, poziţia incorectă a dinţilor, sunt cauze care pot genera disfuncţionalităţi la nivelul dentiţiei, conducând la instalarea anumitor contexte medicale severe.
Situații care pot conduce la disfuncţionalităţi la nivelul danturii
Pierderea unui dinte poate avea multiple cauze. Cariile netratate la timp, afecţiunile specifice gingiilor, precum boala parodontală, incidentele şi loviturile nedorite, moştenirea genetică şi înaintarea în vârstă, ne pot pune în situaţia în care dintele nostru nu mai poate fi salvat. Orice lipsă de acest fel va influenţa negativ starea dentiţiei noastre, va afecta ocluzia, alimentaţia, precum şi aspectul fizic.
Implantul dentar
Cea mai bună soluţie în cazul pierderii unui dinte va fi reprezentată de instalarea unui implant dentar. Experienţa medicilor specialişti şi dotările de ultimă generaţie ale cabinetelor de profil, ne dau posibilitatea de a beneficia de cele mai bune scheme de tratament şi de a ne bucura de un implant rezistent, sigur şi foarte bine asimilat de către organism.
Apelând la implanturile dentare, dinţii învecinaţi nu vor avea de suferit, asemenea cazurilor în care se apelează la punţile dentare, aspectul va fi unul natural, iar influenţa asupra ocluziei va fi benefică. Astfel, inserarea unui implant dentar va fi esenţială pentru redarea funcţionalităţii complete a danturii, păstrându-se astfel o sănătate orală normală. În acelaşi timp, apelând la implanturile dentare, putem recăpăta frumuseţea şi luminozitatea zâmbetului.
Cine poate apela la un implant dentar?
Implantul dentar este destinat oricărui pacient, atâta timp cât medicul specialist decide că intervenţia poate avea loc. Indiferent de vârstă şi de specificul anatomic, implantul constituie soluţia salvatoare care va reda funcţionalitatea dentiţiei şi luminozitatea zâmbetului. Implantul este reprezentat de un aliaj din titan şi alte materiale biocompatibile, uşor acceptat de către organism. Cu toate acestea, medicii nu recomandă această intervenţie în cazul persoanelor care suferă de diabet, angină pectorală sau tulburări psihiatrice.
Ortodonţia şi rolul acesteia
Ortodonţia este ramura stomatologiei la care apelăm atunci când ne confruntăm cu anomalii dento-maxilare, respectiv cu o poziţionare anormală a dinţilor, cu o ocluzie incorectă sau cu probleme la nivelul structurii osoase a maxilarului. Vizitând un cabinet de ortodontie Cluj, veţi beneficia de toate investigaţiile necesare depistării anomaliilor specifice. Tot medicul ortodont este specialistul care va stabili dinamica tratamentului şi a măsurilor care se impun, va decide ce tip de aparat dentar va contribui la remedierea problemelor şi vă va monitoriza pe toată durata tratamentului. Atunci când vă doriţi o dantură frumoasă şi funcţională, vreţi să aveţi o masticaţie corectă şi să rostiţi cu uşurinţă toate sunetele, medicul ortodont va fi cel căruia trebuie să vă adresaţi.