Funcționarea rinichilor, în strânsă legătură cu dantura

Funcționarea rinichilor, în strânsă legătură cu dantura

Pierderea dinților se află în strânsă legătură cu boli sistemice precum diabetul, bolile tiroidiene și osteoporoza, ba chiar și cu riscul crescut de accident vascular cerebral. Un nou studiu a arătat însă că boala cronică de rinichi poate fi, de asemenea, legată de pierderea dinților.

Rinichii joacă un rol esențial în sănătatea generală prin eliminarea produselor reziduale din sânge. Atunci când aceștia nu reușesc să filtreze suficient elementele străine, pot apărea mai multe afecțiuni medicale grave, care pun viața în pericol. Iar un studiu recent publicat în revista Menopause, revista Societății americane pentru menopauză, a ajuns la concluzia că boala cronică de rinichi se află în strânsă legătură cu pierderea dinților, în cazul femeilor.

ADVERTISING

Funcția renală scade cu timpul, după menopauză, și este asociată cu scăderea nivelului hormonilor de reproducere. Aceste modificări hormonale din timpul menopauzei duc adesea și la obezitate abdominală, care este un factor de risc independent pentru dezvoltarea bolii renale cronice, se arată în raportul citat de Eurek Alert.

Studii anterioare au identificat o asociere între funcția renală și numărul de dinți. Totuși, această nouă cercetare, care a implicat aproape 65.000 de participante, este prima care evaluează asocierea dintre boala cronică de rinichi și pierderea dinților la femeile aflate la postmenopauză, indiferent de vârstă.

ADVERTISING

Aceasta a concluzionat că rata de filtrare glomerulară, o măsură a funcției renale, este asociată cu faptul de a avea cel puțin 20 (dintr-un total de 28) de dinți adulți, sugerând că boala cronică de rinichi și pierderea dinților sunt asociate în mod semnificativ, în special în cazul femeilor aflate la postmenopauză, cu vârste cuprinse între 66 și 79 de ani.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇