„E Decembrie. Puteam mai mult anul acesta, n-am făcut destul. Iar nu s-a îndeplinit ce mi-am propus. Mi-am dorit mai mulți bani, un corp mai sportiv, obiceiuri mai bune, mai multă liniște. La anul o să fie sigur, îmi doresc același lucru”.
Pentru tema de față mi-am propus să vă scriu în primul rând din poziția de om. Pentru o clipă, dar foarte, foarte scurtă, am fost înclinat să vă povestesc despre mecanismele minții și ale creierului privind setarea de obiective, cu folosirea unor termeni de specialitate mai mult sau mai puțin pompoși. O adiere ușoară de iarnă călduroasă m-a trezit la realitate, pentru că, pur și simplu, teoria nu are rost și, pe lângă asta, m-aș fi simțit, poate, teribil de ipocrit.
De ce ipocrit? Pentru că, în mare parte, tot ce mi-am propus la final de an nu s-a îndeplinit, până nu am descoperit „misterele lui Decembrie”.
Fiți liniștiți! Nu-i nimic mistic, doar pare. Vă voi povesti și vouă care sunt modele de gândire mult mai sănătoase și ce trebuie să faceți pentru o mai bună acceptare de sine.
Responsabilul numărul unu pentru dezamăgire și eșec
„Ce-ți propui pentru anul viitor?”, ”Ce ai realizat anul acesta?” ne țiuie în propriul cap sau poate în urechi de la vecinii din stânga și din dreapta. Nu putem răspunde „nimic” că-i rușinos, așa că începem să săpăm în puțul memoriei să vedem ce fapte mărețe am făcut, pentru a da un răspuns de calitate. Dacă aceste săpături arheologice nu ne ies, nu-i nimic, pentru că a noastră minte e pregătită și pentru călătorii în viitor – așa că lansăm niște noi planuri care mai de care mai extraordinare.
Vă sună cunoscute întrebările (poate și răspunsurile)? Dacă DA, aflați de la mine că responsabilul numărul unu este Marketingul – un rol important îl au împrumuturile culturale de tip „new year resolutions”. Dacă nu vreți să-i spuneți marketing acestui adversar, îl puteți numi trend – cum în modă apar trenduri, așa și în alte aspecte ce țin de viață.
Făcând o paralelă – dacă moda contemporană ne impune indirect să purtăm sau să râvnim cu toții la același model de bașcheți, asta nu înseamnă că e ok să o facem. Și tocmai folosind acest principiu vă încurajez și pe voi – dacă toți din jurul vostru își setează obiective nerealiste, sunt dezamăgiți și resimt eșecul, nu înseamnă că și voi trebuie să adoptați acest trend.
Cum să nu ne facem rău singuri
În primul rând, trebuie să învățăm să gândim diferit – să trecem de la modelele de gândire fixe la unele mai rezonabile. Gândurile noastre sunt gânduri, nu realități. Adică sunt în capul nostru, nu neapărat pe stradă. Sincer, nu ați pățit niciodată să aveți impresia că ați dat greș, iar cei din jurul vostru să vă spună că a fost extraordinar ce ați făcut sau să vă infirme în alte moduri gândurile? Mi-e greu să cred că nu…
Sincer vă spun – nu este obligatoriu să vă setați obiective mărețe în Decembrie. Chiar nu este. Aveți dreptul chiar să nu vă setați obiective deloc. Țineți minte, totuși, că e de dorit să faceți față consecințelor dacă decideți să lânceziți în anul care vine.
Dacă vă setați obiective, este în regulă să nu se îndeplinească. De ce? Pentru că specia noastră nu este un calculator. Uneori greșim, amânăm, nu ne ținem de cuvânt. Suntem ființe dominant emoționale, nu raționale, așa că acțiunile noastre țin mai mult de stare, iar starea noastră depinde de acțiunile noastre, cât și de gânduri.
Dacă mă simt rău, nu vreau să merg la o petrecere, chiar dacă, de obicei, petrecerile îmi dau o stare bună. Așa că îmi propun să merg, tocmai pentru că mi-ar putea da energie, pe care o pot folosi și pentru alte lucruri. Observați aici că este nevoie de acțiune chiar dacă nu avem chef, pentru a obține ceva.
Legat de gânduri, dacă mă gândesc că eu nu mă voi simți în largul meu la petrecere, voi simți anxietate, care mă va bloca în a merge, așa că voi sta acasă. Dacă, în pofida gândului meu, voi merge, există șansa de a îmi modifica modelul de gândire și de a învinge anxietatea socială.
Poate părea simplu, însă să știți că necesită timp și efort pentru a ne schimba gândurile și comportamentele. Un lucru este cert – nu vă cramponați la luna Decembrie, pentru că aveți tot anul la dispoziție pentru setat obiective, acțiuni și gânduri.
Puteți folosi luna Decembrie pentru relaxare sau pentru familie, cadouri, prieteni. Puteți pleca într-o vacanță pentru a scăpa de cozile interminabile la fleică de porc sau pentru a scăpa de înjurăturile colorate din trafic și din parcarea mall-urilor, demnă de o cauză mai bună.
Cum să setăm, totuși, obiective
Hai să plecăm de la șirul meu de gânduri, de la începutul articolului. Am enumerat dorințe vagi, fără cap, fără coadă. Ce înseamnă mai mulți bani? Ce înseamnă corp sportiv? La ce mă ajută? O să fiu mai bun cu astea sau le-am zis doar așa, să nu zic că n-am zis?
Țineți minte că am vorbit mai sus de oameni ca ființe emoționale și de stări. Vom fi mult mai motivați să acționăm pentru realizarea obiectivelor dacă acestea ne dau o stare bună. Dacă doar gândul că veți începe un proiect personal vă va da o stare bună, atunci vă va fi mai ușor să acționați. Dacă gândul că veți face bani vă dă o stare proastă, pentru că aveți impresia că banii sunt ochiul dracului, atunci nu veți acționa pentru a-i face.
O altă idee este să setați obiective realizabile, însă în termeni de acțiune. A face bani e o consecință. A cânta în baruri sau a spune glume pe scenă (sau pe youtube) este o acțiune care, la un moment dat, poate aduce și bani. Ce este important aici este ca acțiunea întreprinsă să aducă plăcere.
Uite un exemplu clasic. Mulți oameni vor să slăbească. Tot atât de mulți văd slăbitul un chin. Luând-o matematic, dacă gândurile noastre determină comportamentele, cum să acționez în direcția slăbirii dacă mă gândesc că o să mă chinui, că doar nu-s masochist. Însă dacă vedem slăbitul ca un exercițiu pe termen lung, un experiment prin care vrem să ne cunoaștem corpul și preferințele alimentare, în care, ca într-un laborator de cercetare, eșecul este normal – nu ne vom mai simți atât de presați, ne vom accepta și ne vom oferi nouă înșine toată acceptarea și iubirea de care avem nevoie.
Deci - flexibilizați-vă gândirea și setați obiective cu sens pentru voi, nu pentru vecini, mama sau tata.
Lista bunelor practici și a drepturilor individuale
- Nu este obligatoriu să vă setați obiective în luna Decembrie sau să faceți audit personal. Aveți dreptul să nu faceți aceste lucruri. Știu că la birou se completează fișe individuale de activitate, însă gândiți-vă că este modalitatea (cu multe erori de altfel) prin care activitatea umană poate fi măsurată (cât de cât).
- Setați obiectivele în termeni de acțiuni concrete și asigurați-vă că acestea vă declanșează emoții și gânduri pozitive. Dacă nu vă iese din prima, acordați-vă credit – e normal să nu vă iasă, mai ales din prima.
- Noi suntem oameni, nu calculatoare. Nu e normal să credem că ce ne punem în minte sau recităm pe la vreo petrecere de final de an, eventual în vapori de afinată, se va întâmpla neapărat în realitate.
- Paradox: deși v-am îndemnat să setați acțiuni și să gândiți realist este nevoie să folosiți la maximum întâia noastră resursă – imaginația. Așadar, setați acțiuni pe măsura voastră, însă dați-vă voie să visați. Nimic măreț nu s-a făcut pornind de la visuri mici. Imaginația vă va da energia necesară să acționați, chiar și în cele mai grele momente. Sportivii de top folosesc exerciții de imaginație înainte de competiții – își imaginează meciul și modul cum îl câștigă. Puteți face și voi așa, pentru fiecare din obiectivele voastre.
- Aveți tot anul pentru obiective, nu doar luna Decembrie. Aveți dreptul să folosiți orice zi din an.
- Dacă vă e teamă de eșec, este foarte bine. E un indicator că în dezvoltarea voastră (mai ales timpurie) ați preluat această „viroză” de la părinți sau îngrijitori. Folosiți-l ca indicator și gândiți-vă că dacă nu vă dați voie să greșiți, sunteți mai tare ca Dumnezeu – în actul creației, oricum ar fi fost, nu există perfecțiune, există diferență. În concluzie, folosiți emoțiile ca indicatori de schimbare, nu ca reguli de viață.
- Contează foarte mult cum gestionați discursul vostru intern despre eșec – pe unii oameni îi ajută să scrie și să își spună o expresie (ex. „doar cine nu muncește, nu greșește”). Scrieți și voi o expresie care să vă ajute la nevoie, cu sens pentru voi. În orice caz, folosiți-vă energia și schimbați-vă părerile despre „a greși”, pentru că e omenește.
- Dacă nu îți iese, apelează la specialiști, pentru că în ziua de astăzi ai de unde alege. Este mult mai rapid, ușor și mai eficient din punct de vedere al costurilor să lucrezi cu cineva la obiectivele tale, mai ales dacă vezi că îți irosești timpul și talentul ani la rând, fără să obții rezultatele pe care ți le dorești.
Îmi doresc pentru voi, în anul care vine, stări și emoții cât mai bune. Mă găsiți pe www.andreialexandrescu.ro