Deși încă nu a căpătat popularitate în România, feniculul se utilizează pe plan internațional atât în scopuri culinare, cât și terapeutice. Beneficiile sale sunt nenumărate.
Cuprins
1. Fenicul – ce este, ce proprietăți are și ce părți se utilizează
Ceaiul de fenicul ameliorarează inflamațiile. Această plantă este folosită în diverse rețete.
Ce este feniculul
Feniculul, care se mai numește și molura, anason sau mărar dulce, are denumirea științifică Foeniculum vulgare. Este o plantă perenă care face parte din familia morcovilor (Apiaceae sau Umbelifere datorită inflorescenței cu formă de umbrelă).
Forma feniculului este bulboasă, asemănătoare țelinei. Planta înflorită se aseamănă cu mărarul, însă florile feniculului sunt galbene și fructele sunt puternic aromate și au gustul dulceag.
Utilizarea acestei plante este destul de variată, de la supe și preparare pe grătar, până la ceaiuri. Dacă îl găsești în magazine, trebuie să alegi rădăcini ferme, fără pete, de culoare alb sau verde deschis.
Ce proprietăți are feniculul
- Proprietăți antispastice sau de combatere a durerilor;
- Proprietăți sedative sau de calmare a sistemului nervos;
- Efect tonic pentru sistemul nervos datorită oligoelementelor și mineralelor;
- Proprietăți carminative sau de eliminare a gazelor intestinale și combatere a constipației;
- Este dezinfectant și combate înmulțirea paraziților intestinali;
- Proprietăți expectorante sau de eliminare a secrețiilor bronșice datorită uleiurilor volatile din compoziție.
Terapiile complementare includ feniculul în rândul plantelor cu efecte vindecătoare, dar se recomandă consumul cu prudență în cazul persoanelor alergice, al femeilor însărcinate sau bebelușilor.
Toate părțile plantei -rădăcina, tulpina aeriană, frunzele, fructele și semințele - pot fi utilizate.
Feniculul se poate folosi în următoarele preparate:
- supe și ciorbe- rădăcina, tulpina și frunzele;
- măncăruri de legume - rădăcina, tulpina și frunzele;
- la cuptor - rădăcina și tulpina;
- la grătar - rădăcina;
- în ceai - fructele și semințele, uneori rădăcina;
- prepararea vinului- fructele și semințele.
Ceaiul de fenicul, are proprietăți sedative, carminative și expectorante, și dă rezultate bune în probleme de sănătate precum insomnii, agitații, balonări sau răceli.
Beneficiile feniculului:
- vindecarea constipației;
- tratarea balonărilor;
- calmarea colicilor;
- vindecarea amigdalitei, bronșitei, faringitei, laringitei;
- combaterea oboselii fizice și creșterea tonusului;
- combaterea oboselii psihice și tratarea durerilor de cap sau depresiilor;
- combaterea celulitei prin eliminarea surplusului de apă din organism;
- alinarea durerilor de orice natură cu ajutorul vinului din fructe de fenicul.
Semințele de fenicul - beneficii pentru sănătate
Din semințele uscate se prepară o pulbere care se utilizează în terapiile naturiste pentru tratarea amenoreei, celulitei, depresiei, digestiei insuficient de bune și durerilor de cap.
Ceaiul din semințe de fenicul la bebeluși combate colicile, iar somnul lor este mai odihnitor. De asemenea, mamele care alăptează pot utiliza ceaiul pentru combaterea balonării sau constipației.
Feniculul poate fi consumat crud, preparat termic sau sub formă de decoct.
Deși încă nu a căpătat popularitate în România, feniculul se utilizează pe plan internațional atât în scopuri culinare, cât și terapeutice.
Feniculul poate fi și un condiment, asemenea mărarului, pentru potențarea gustului și aromei unor preparate culinare.
În stare proaspătă, se poate păstra circa 3-4 zile la frigider până se consumă.
Cum găsești feniculul în magazine și sub ce formă:
- Semințe uscate pentru ceai;
- Pliculețe pentru ceai;
- Semințe uscate pentru patiserie;
- Capsule de fenicul;
- Uleiuri esențiale din fenicul.
Toate acestea contribuie la îmbunătățirea stării de sănătate dacă respecți dozele zilnice recomandate și sfaturile specialiștilor în medicină naturistă sau nutriție. Astfel, consumul de ceai nu va fi mai mare de trei luni, cu pauză de minim o lună între cure. Mai mult, două căni cu ceai pe zi sunt suficiente pentru sănătate, cu condiția să eviți expunerea la soare în această perioadă.
Feniculul se utilizează atât pentru uz intern, cât și pentru uz extern (comprese cu ceai pentru tratarea unor infecții sau inflamații, gargară cu ceai pentru împrospătarea respirației).
2. Fenicul – beneficii și contraindicații
Fibrele din fenicul contribuie la prevenirea bolilor cardiace prin scăderea colesterolului. De asemenea, previne creșterea tensiunii arteriale care pot influența sănătatea inimii și combate anemia prin conținutul de antioxidanți și fier.
Fenicul: beneficii și contraindicații
Beneficiile feniculului sunt nenumărate. De la consumul în alimentație până la utilizarea medicamentelor care conțin fenicul, se cunosc foarte multe beneficii ale acestei plante perene.
Folosit în diverse combinații culinare cu alte legume sau produse alimentare, feniculul are și alte utilizări. Din fructe se prepară vinul de fenicul care are o mulțime de proprietăți. Ceaiul e folosit pentru prevenirea și tratarea diferitelor afecțiuni ale sistemului nervos, digestiv, respirator, osos, muscular.
Feniculul ajută sistemul imunitar să funcționeze în parametri optimi datorită antioxidanților, vitaminelor și mineralelor din compoziția sa.
Specialiștii în gastronomie recomandă această plantă nu numai în prepararea mâncărurilor, ci și a dulciurilor sau în patiserie. O alimentație variată este ideală pentru menținerea unui stil de viață sănătos.
Beneficii pentru sănătate ale consumului de fenicul:
- Ajută la calmarea colicilor bebelușilor;
- Stimulează lactația mamelor care alăptează,
- Ușurează nașterea;
- Ajută la pierderea în greutate;
- Diminuează durerile menstruale;
- Ajută la creșterea libidoului masculin;
- Poate reduce presiunea arterială;
- Ajută la funcționarea normală a sistemului digestiv;
- Poate combate tusea și ajută la expectorație;
- Este un bun antiinflamator și ajută la combaterea durerilor de orice natură;
- Ajută la combaterea paraziților intestinali prin efectul său dezinfectant,
- Întărește sistemul imunitar datorită antioxidanților.
Ceaiul de fenicul este folosit încă din cele mai vechi timpuri datorită conținutului de vitamine A, B, C, D, calciu și potasiu. Uleiurile volatile trec din semințe în apă prin infuzare sau decoct. În schimb, vinul de fenicul se obține prin macerarea fructelor.
Contraindicațiile în consumul de fenicul vizează persoanele alergice și la cele care au diferite tratamente, precum cel cu anticoagulante sau betablocante. Întrucât feniculul conține potasiu, se recomandă prudență în cazul persoanelor care au diferite tratamente medicamentoase.
De asemenea, se recomandă prudență persoanelor cu sensibilitate gastrică și în perioada sarcinii, deoarece feniculul secretă estrogeni, precum și persoanelor alergice.
3. Ceai de fenicul: beneficii pentru sănătate
Dacă ții cură cu ceai de fenicul, vei observa beneficiile după 2-3 zile de la începerea acesteia.
Pentru ce este bun ceaiul de fenicul?
Ceaiul se prepară sub formă de infuzie sau decoct din fructe și semințe de fenicul. Se pot consuma 2-3 căni pe zi, cu 30 de minute înainte de masă pentru rezultate optime.
Beneficiile ceaiului de fenicul
- Îmbunătățirea sănătății inimii și sistemului cardiovascular;
- Îmbunătățirea calității somnului;
- Tratarea problemelor gastrointestinale;
- Tratarea și combaterea problemelor respiratorii;
- Tratarea și combaterea răcelii;
- Combaterea paraziților intestinali;
- Restabilirea mirosului plăcut al respirației;
- Menținerea greutății optime,
- Stimularea lactației mamelor care alăptează;
- Combaterea colicilor bebelușilor;
- Ajută la scăderea în greutate datorită eliminării lichidelor în exces din organism.