Sarcina reprezintă un eveniment fericit în viața mamei, însă este însoțită și de multiple incertitudini și îngrijorări. Tehnologiile medicale au evoluat semnificativ în ultimele decenii, iar astăzi metodele de urmărire a sarcinii permit verificarea timpurie a sănătății copilului. Citește în continuare și află ce este ecografia de morfologie fetală, care sunt motivele pentru care trebuie efectuată și când este momentul optim.
Ce este ecografia de morfologie fetală?
Ecografia de morfologie fetală este o investigație imagistică antenatală care folosește ultrasunete pentru a crea imagini detaliate ale copilului și ale organelor acestuia. Investigația este nedureroasă, neinvazivă și nu pune probleme de siguranță pentru mamă sau pentru copil. Principalul scop al acestei investigații este de a identifica eventuale defecte în dezvoltarea copilului.
Când se efectuează ecografia de morfologie fetală?
Ecografia de morfologie fetală este recomandată în toate cele trei trimestre de sarcină, în fiecare dintre acestea urmărind aspecte diferite ale dezvoltării. Momentul optim pentru efectuarea ecografiei de morfologie fetală din trimestrul 1 este în jurul vârstei de 12 săptămâni când organele scanate sunt suficient de dezvoltate. În trimestrul 2 investigația este efectuată uzual între săptămânile 18 și 20 și oferă informații atât cu privire la dezvoltarea organelor, cât și în legătură cu sexul bebelușului. Ecografia din trimestrul 3 evaluează dimensiunile fătului, prezența unor anomalii ce pot apărea ulterior ecografiei din trimestrul 2, precum și starea placentei și a lichidului amniotic.
De ce este nevoie de ecografia de morfologie fetală?
Ecografia de morfologie fetală este un instrument util și sigur pentru examinarea stării de sănătate a bebelușului și a mamei. În timpul investigației medicul urmărește dezvoltarea diferitelor organe și părți ale fătului precum:
- Capul și creierul;
- Inima;
- Stomacul și intestinele;
- Peretele abdominal;
- Rinichii și vezica urinară;
- Membrele.
Evaluarea imagistică a acestor structuri oferă informații importante necesare pentru depistarea anumitor anomalii cromozomiale (sindrom Down, sindrom Patau, etc) asociate cu malformații importante și retard mintal. Screeningul timpuriu pentru modificări structurale majore conduce la îmbunătățirea serviciilor medicale acordate femeii însărcinate și la scăderea ratelor de morbiditate, fie că este vorba despre întreruperea sarcinii atunci când starea de sănătate a fătului o impune sau de reasigurarea mamei că totul decurge normal.
Cine efectuează ecografia de morfologie fetală?
Această investigație imagistică este efectuată de medicul specialist în obstetrică-ginecologie care a urmat o specializare în examinările morfologice fetale. În cazul în care medicul care îți urmărește sarcina nu are această specializare, te va îndruma către un specialist în morfologie fetală.
În concluzie, ecografia de morfologie fetală este o investigație esențială ce are ca scop evaluarea modului de dezvoltare a fătului pe parcursul sarcinii. Respectă indicațiile medicului tău cu privire la investigațiile pe care trebuie să le efectuezi în timpul sarcinii pentru a te asigura că bebelușul tău crește și se dezvoltă corespunzător.
Surse informative
Sainz, José A., et al. “Early Fetal Morphological Evaluation (11–13 + 6 Weeks) Accomplished Exclusively by Transabdominal Imaging and Following Routine Midtrimester Fetal Ultrasound Scan Recommendations. since When Can It Be Performed?” The Journal of Maternal-Fetal & Neonatal Medicine, vol. 33, no. 7, 2018, pp. 1140–1150., doi:10.1080/14767058.2018.1517306.
Gomez Acevedo, Harold, et al. “Sonography 3rd Trimester And Placenta Assessment, Protocols, And Interpretation.” StatPearls Publishing, 2022. Wood, S., et al. “The Performance of First-Trimester Anatomy Scan: A Decision Analysis.” American Journal of Perinatology, vol. 33, no. 10, 2016, pp. 957–965., doi:10.1055/s-0036-1579652.