Durerea dentară: de la disconfort ocazional, la urgență stomatologică

Durerea dentară: de la disconfort ocazional, la urgență stomatologică
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Majoritatea oamenilor se confruntă cel puțin o dată în viață cu durerea dentară, pe care o resimt cu intensitate diferită. De la sensibilitatea manifestată la consumul de alimente și băuturi reci, calde sau dulci, la durerile puternice cauzate de carii sau erupții, acestea ajung să ne afecteze la un moment dat. Acute, apărute pe neașteptate, sau transformate în disconfort zilnic, durerile de dinți trebuie investigate și tratate corespunzător pentru a nu genera complicații. Află din articolul nostru care sunt cauzele, când trebuie să mergi de urgență la medic și ce poți să faci până ajungi în cabinet.

Posibile cauze ale unei dureri dentare         

Cariile sunt cauza principală a apariției durerilor dentare, atât în ceea ce privește adulții, cât și copiii. Cariile apar din cauza bacteriilor care se dezvoltă în cavitatea bucală pe baza zaharurilor și a amidonului din alimentele consumate. Aceste bacterii formează o placă lipicioasă care se depune de suprafața dinților. Acizii produși de bacteriile din placă pot eroda smalțul, provocând astfel caria.

Primul semn de degradare a smalțului poate fi o senzație de durere atunci când mănânci ceva dulce, rece sau foarte fierbinte. În timp, caria formată va arăta ca o pată maro sau albă pe dinte. Pe lângă existența cariilor, sunt și alte cauze ce pot provoca durere dentară. De exemplu, o durere dentară poate fi provocată de o acumulare a resturilor alimentare în spatiile interdentare. Inflamația sau infecția la rădăcina dintelui sau la nivelul gingiilor pot fi și ele cauze ale durerilor dentare.

Alte motive pentru care poți resimți disconfort sau durere în cavitatea bucala sunt:

  • traumatisme la nivelul dinților;
  • fractura dentară;
  • fisuri ale smalțului;
  • bruxismul
  •  leziuni la nivelul rădăcinii dentare;
  • infecția sinusurilor;
  • erupția dintelui sau un molar de minte care nu are suficient spțiu pentru a se dezvolta normal.

Sensibilitatea dentară, un motiv de disconfort periodic

Spre deosebire de durerile enumerate mai sus, disconfortul resimțit de persoanele cu dinți sensibili este unul temporar și ascuțit. Persoanele care suferă de această afecțiune se confruntă cu durerea dentară atunci când desfașoară activități precum:

  • periajul dentar;
  • consumul anumitor alimente și băuturi prea reci, prea calde sau prea dulci.

Dinții sensibili sunt, de obicei, rezultatul uzării smalțului dentar sau al rădăcinilor expuse.

Dacă suferi de sensibilitate dentară, medicul dentist îți poate recomanda:

  1.  Pastă de dinți desensibilizantă, care poate bloca durerea.
  2.  Tratament cu fluor pentru a întări smalțul dintilor.
  3.   Ocazional, rădăcinile expusepot fi tratate prin lipirea suprafețelor sensibile.
  4. Grefa chirurgicală de gingie - dacă rădăcina dintelui a pierdut țesut gingival, o cantitate mică de țesut gingival poate fi luată din altă parte a cavității bucale și atașată la locul afectat. Acest lucru poate proteja rădăcinile expuse și poate reduce sensibilitatea.
  5. Tratamentul de canal. Dacă dinții sensibili provoacă dureri severe și alte tratamente nu sunt eficiente, medicul stomatolog ar putea recomanda un tratament endodontic. Procedura este utilizată pentru a trata problemele din pulpa dentară - nucleul moale al dintelui.

Durerea dentară după plombare, un semn de întrebare

Se intamplă uneori să resimți un disconfort după o obturație coronară (plombă) care poate dura câteva zile sau chiar săptămâni.

Cele mai frecvente motive pot fi:
• obturația (plomba) este „înaltă”;
• în timpul intervenției, a fost traumatizată ușor pulpa dentară.

Un control în cabinet te poate scăpa de grijă și de durere. Specialiștii ABC Eurodent îți explică mai multe în articolul „Durerea după plombare”.

Recomandări pentru prevenirea durerilor dentare

Poți preveni sensibilitatea dentară, apariția tartrului, a plăcii bacteriene și a cariilor tinând cont de câteva reguli de aur în ingrijirea orală. Cel mai important este să periezi corect și eficient dinții, de două ori pe zi.

Persoanele care suferă de bruxism (scrâșnitul dinților) pot apela la o gutieră, un dispozitiv din silicon pentru protejarea dinților.

Un control profilactic, realizat la intervale regulate de aproximativ 6 luni, sunt un mijloc eficient și economic de a ține sub control posibilele afecțiuni stomatologice.

Măsuri de prim ajutor până ajungi la medic

De cele mai multe ori, durerea dentară poate trece de la sine. Dacă motivul sunt resturile alimentare blocate între dinți, ața dentară poate ajuta la eliminarea disconfortului.

Există însă și cazuri când este necesară vizita la stomatolog:

  • disconfortul persistă mai mult de 2 zile și nu dispare dacă administrezi analgezice;
  • apare febra;
  • apar semne de infecție: zone umflate, gingii roșii sau sângerări;
  • resimți dificultate în respirație sau la înghițire.

Pentru a ameliora situația până ajungi la dentist, poți administra un analgezic. În farmacii, există și geluri speciale pentru atenuarea durerilor dentare. Totodată, evită să mesteci pe partea unde resimți durerea, alege alimente moi sau lichide. Evită fumatul și consumul de alimente dulci, dure, foarte calde sau foarte reci.

Fie că te confrunți cu o durere apărută peste noapte sau cu una cu care te-ai obișnuit deja, este recomandat să mergi la medic pentru a descoperi cauza și pentru a urma un tratament corespunzător. Controalele periodice la stomatolog previn apariția problemelor dentare, implicit riscul de a te confrunta cu dureri.

Clinicile ABC Eurodent tratează cu prioritate urgențele stomatologice și oferă tratamente dentare moderne, la cel mai bun raport calitate-preț. Pentru programare, poți suna la 021 9924.