Două cazuri de difterie, confirmate în România. Sunt primele din ultimii 33 de ani

Două cazuri de difterie, confirmate în România. Sunt primele din ultimii 33 de ani
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Două cazuri de difterie au fost confirmate în Bucureşti, de Institutul Național de Sănătate Publică.

Este vorba despre o boală care dispăruse din România în ultimii 33 de ani, dar care este foarte contagioasă. Acum 4 ani (în noiembrie 2019) au mai fost confirmate în Ucraina mai multe cazuri de difterie, în regiuni aflate la granița cu România, însă boala nu a trecut atunci graniţa.

Bolnavii de acum din Bucureşti sunt două persoane care provin din medii defavorizate, consumatori de droguri şi fără adăpost.

Există două forme de difterie: respiratorie şi cutanată. În cazul difteriei cutanate, microorganismele pătrund prin pielea lezată, apar papule care evoluează spre ulceraţie cronică greu vindecabilă, acoperită uneori de o membrană cenuşie.

ADVERTISING

În cazurile de acum, nu au fost bacili producători de toxină, ceea ce înseamnă că boala a fost ușoară, strict cutanată, fără manifestări la distanță, potrivit Institutului Național de Sănătate Publică.

Conform sursei citate, ambii pacienţi la care a fost confirmată difteria cutanată netoxigenă au fost internaţi la Spitalul ”Victor Babeş”.

”E vorba de difterie cutanată. Tulpini ne-toxigene, fără legătură cu forma respiratorie care este produsă de tulpinile care produc toxina şi care e o problema de sănătate publică”, a precizat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, citat de News.ro.

”Doi pacienţi în vârstă de 38 şi 40 ani, bărbaţi, consumatori de droguri, infectaţi HIV, au fost internaţi la un spital de boli infecţioase din Bucureşti, cu leziuni cutanate. Din leziunile cutanate aflate la locurile de injectare, s-au izolat tulpini de Corynebacterium diphteriae ne-toxigene. Evoluţia pacienţilor este favorabilă”, detaliază Ministerul Sănătăţii.

ADVERTISING

Tulpinile de bacil difteric care produc toxina (toxigene) şi sunt implicate în producerea difteriei respiratorii sunt diferite de cele izolate la cei doi pacienţi.

Reprezentanţii INSP afirmă că în România nu au mai fost înregistrate din 1990 cazuri de difterie. Iar ultimul caz de difterie cu tulpini toxigene a fost în 1989.

Ce este difteria. Simptome

Difteria este o boala contagioasă, cu transmitere aeriană sau prin contact direct cu o persoana bolnavă.

Poate fi prezentă la toate categoriile de vârstă, dar este întâlnită mai ales la copii nevaccinaţi, sub 15 ani.

Este boală gravă cauzată de bacteria Corynebacterium diphtheriae (în unele cazuri și de Corynebacterium ulcerans) care colonizează mucoasa gâtului și a căilor respiratorii superioare și care poate produce o toxină ce afectează alte organe.

ADVERTISING

Persoanele infectate cu bacterii difterice pot avea simptome sau nu, dar sunt purtătoare și pot infecta alte persoane, subliniază portalul european de informații despre vaccinare.

  • Majoritatea persoanelor cu difterie vor avea o infecție a căilor respiratorii, cu dureri în gât și febră mică, în primele zile ale bolii. În cazurile ușoare de boală nu vor apărea alte simptome.
  • Dacă boala este mai gravă, se va forma o membrană densă, fie local, de exemplu numai pe amigdale sau faringe, fie pe o arie extinsă a căilor respiratorii ale pacientului. În cazurile mai grave, gâtul pacientului se poate umfla foarte tare, căpătând un aspect de „gât de taur”.
  • Difteria poate cauza apariția unor ulcerații pe piele, leziuni acoperite de o membrană gri care nu se vindecă. Acestea sunt mai frecvente în rândul persoanelor sărace, al persoanelor fără adăpost sau al consumatorilor de droguri (fix ca în cazul celor doi bolnavi de la Bucureşti de acum).

Care sunt complicațiile difteriei

Chiar și cu tratament, aproximativ 1 din 10 pacienți cu difterie respiratorie moare.

Cea mai frecventă cauză a decesului la persoanele cu difterie o reprezintă afectarea cardiacă. În difterie se pot, de asemenea, elibera toxine în sistemul circulator și în țesuturi. Acest lucru poate duce la leziuni extinse ale organelor. Pot apărea, de asemenea, complicații care afectează inima și complicații neurologice, cum ar fi paralizia.

Cum se transmite difteria

Bacteria difterică se transmite prin picături respiratorii, de la persoane infectate, în special prin tuse sau strănut.

Dacă boala afectează pielea, ea se poate transmite prin contactul cu plăgile sau leziunile unei persoane infectate.

Persoanele cu difterie netratată pot fi contagioase până la patru săptămâni, iar persoanele purtătoare ale bacteriilor difterice pot fi contagioase o perioadă și mai îndelungată, chiar dacă nu au niciun fel de simptome.

Printre factorii de risc pentru difterie se numără călătoriile, contactul direct cu bovine și consumul de produse lactate crude.

Se face vaccin din 1960

Difteria este o afecțiune care poate fi prevenită prin vaccinare.

Vorbim de vaccinul hexavalent, care se administrează bebeluşilor la două, patru și la 11 luni.

Vaccinarea împotriva difterie se face în ţara noastră încă din 1960.

Amintim că miercuri ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a decis să declare epidemie de rujeolă în România. El a precizat că astfel va fi posibilă accelerarea campaniei de vaccinare, inclusiv la o vârstă mai mică, la 9 – 11 luni.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇