Când apare pe lume un bebeluș este un motiv în plus să te responsabilizezi. Atât corecta documentare, cât și acțiunile eficiente și eficace pe care le realizezi vor conduce la o dezvoltare armonioasă a copilului. Dacă vrei să te documentezi, vei descoperi în continuare tot ce trebuie să știi despre diversificarea alimentației la bebeluși. Cu răbdare și cu pricepere vei reuși să-ți crești copilul corect, mai ales că acesta este barometrul tuturor acțiunilor tale. De alegerile tale corecte depinde în mare măsură calitatea vieții familiei în general și copilului în mod special.
Cuprins
1. Diversificarea la bebeluși - vârsta ideală la care se începe și modul de inițiere
Varianta ideală este să te orientezi după gradul de dezvoltare al copilului și să urmezi sfatul specialistului. Deși intervin mămici cu experiență și susțin opinii diferite, ghidează-te în primul rând după propriul instinct.
La ce vârstă începe diversificarea?
Aceasta este o întrebare care le preocupă pe toate mămicile, deoarece părerile sunt împărțite și se practică, în general, două variante:
- Diversificarea clasică, în conformitate cu experiența dobândită din generație în generație
- Diversificarea modernă, conform recomandărilor specialiștilor din Organizația Mondială a Sănătății (OMS).
Nevoile de nutriție ale nou-născuților sunt satisfăcute de laptele matern sau de laptele praf doar dacă este imposibilă alăptarea. De calitatea laptelui praf depinde, în mare măsură, sănătatea copilului sau modul de dezvoltare.
Producătorii de lapte praf sunt foarte preocupați de siguranța și securitatea produsului, însă pot interveni diferiți factori de-a lungul lanțului alimentar.
Cu ce pot fi contaminate liniile de producție sau produsele? Iată 3 bacterii dăunătoare!
- Listeria monocytogenes
- Bacillus cereus
- Salmonella.
Dacă în trecut se folosea tratamentul termic pentru sterilizarea acestor produse, acum s-a constatat că încălzirea determină rumenirea sau pierderea valorilor nutritive ale laptelui praf. În plus, tratamentul termic generează pierderi de vitamine și minerale, insuficienta solubilitate a proteinelor din lapte. Ca o alternativă eficientă a tratamentului termic se conturează metode moderne precum iradierea cu radiații gama care inactivează dezvoltarea agenților patogeni și prelungesc termenul de valabilitate. Potrivit specialiștilor din OMS această tehnică de menține a siguranței alimentelor este ideală.
Cum inițiezi diversificarea?
Conform OMS se începe diversificarea dacă bebelușii sunt sănătoși și îndeplinesc următoarele trei condiții:
- Vârsta copilului să fie de minim 6 luni
- Copilul poftește la alimentele consumate de adulții din preajmă
- Copilul stă în șezut și poate fi pus pe un scaun special în vederea alimentării corecte.
Dacă medicul recomandă decalarea perioadei se respectă sfatul acestuia.
Când începi diversificarea mai devreme din motive de sănătate?
- Copilul ia insuficient în greutate
- Apariția unor boli sau intoleranțe digestive care pot afecta creșterea copilului
- În urma unor analize se constată unele modificări sau deficiențe nutriționale.
Prin urmare, diversificarea se începe doar din motive întemeiate și avizate medical mai devreme de termen. Deoarece sistemul digestiv al bebelușului este insuficient de matur pentru a digera ce consumă adulții se respectă cu strictețe recomandările medicului pediatru. În caz contrar pot apărea diferite afecțiuni care alterează starea de sănătate a bebelușului.
Se mai poate proceda astfel, în mod treptat sau progresiv:
- Diversificarea la 4 luni (precoce, cu recomandarea medicului pediatru)
- Diversificarea la 6 luni
- Diversificarea la 8 luni
- Diversificarea la 10 luni
- Diversificarea la 12 luni.
Diversificarea bebelușului este eficientă atunci când creșterea în greutate corespunde limitelor normale.
Cu ce începem diversificarea?
În primul rând se introduc vitaminele, adică legumele fierte. Urmează proteinele, în speță brânza dulce, oul fiert sau carnea fiartă. astfel, la 4-5 luni este suficientă o masă pe zi în afara alăptatului.
De asemenea, la 6 luni este suficientă o masă pe zi pentru copil și starea sa de sănătate depinde foarte mult cu ce se începe diversificarea.
Astfel, diversificarea bebelușilor la 6 luni implică masa de prânz care poate fi formată din legume și proteine. Se respectă și mesele de alăptat natural sau cu lapte praf. Mai mult decât atât, se poate completa prânzul cu lapte dacă bebelșul a gustat doar puțin din mâncare. Acesta nu este un semnal de alarmă, ci mai degrabă copilul se obișnuiește treptat cu diversificarea și tubul digestiv se adaptează cu noile alimente. Acum se poate observa dacă apar intoleranțe alimentare sau alergii. Nu se insistă cu un aliment refuzat, ci se diversifică din nou. după un timp se poate repeta introducerea acelui aliment.
Nu se recomandă „îndoparea” copilului, ci se urmărește cum tolerează fiecare aliment nou introdus.
Dacă la 6 luni copilul are o masă diversificată pe zi (prânzul), la 7 luni poate avea două mese (dimineața și la prânz), între 8 luni și un an se pot introduce trei mese diversificate pe zi (dimineața, la prânz și seara). Aceste mese se completează cu lapte dacă bebelușul solicită acest lucru. În mod normal laptele se consumă la aproximativ o jumătate de oră după masă, dacă este nevoie. Astfel, se previn eructațiile și vărsăturile.
Tot de la 6 luni este nevoie să-i dai copilului și apă, după masă: mai întâi cu lingurița, apoi cu niște căni speciale pentru a evita înghițirea aerului în exces.
2. Diversificarea pas cu pas - schema cu alimente permise și interzise în alimentația copilului
Planul de diversificare presupune următoarele:
- Prima dată se introduc în alimentație legumele
- După circa două săptămâni se introduce carnea albă, slabă de pui
- În săptămâna a V-a se introduc fructele
- Până la un an se pot introduce și alte tipuri de carne: vită, prepeliță, porumbel și pește alb (păstrăv, doradă, șalău etc.)
- La 8-9 luni se introduc cerealele (orez, ovăz)
- De la un an se poate introduce carnea de porc, miel, rață sau gâscă
- Alte produse lactate se pot introduce treptat, de la 6 luni până la 8 luni (brânza dulce, iaurtul, untul și smântâna)
- De la 8 luni se poate introduce ficatul de pasăre.
Care este schema de diversificare? Iată produsele recomandate!
- Legumele introduse în alimentație: cartoful, morcovul, păstârnacul pătrunjelul rădăcină, țelina, dovlecelul, broccoli, ardeiul gras roșu
- Fructele se consumă crude sau sub formă de suc: mere, pere, caise, piersici, prune- produse bio, proaspăt recoltate
- Carnea albă de pui sau curcan fără piele va fi bine tratată termic pentru a preveni dezvoltarea paraziților sau bacteriilor dăunătoare
- Peștele se tratează foarte bine termic, de asemenea.
Acum, pentru că știi care sunt alimentele permise în alimentația bebelușului urmează provocarea de a sta față către față cu acesta și a avea suficientă răbdare până se obișnuiește cu fiecare aliment diversificat.
Care sunt alimentele interzise în alimentația bebelușului?
- Alimentele procesate (mezeluri, conserve etc.)
- Carnea de porc sau oaie (în primul an de viață)
- Fructe cu semințe (nuci, alune, arahide, zmeură, căpșuni) la începutul diversificării
- Fructe de mare
- Pește sau carne nepreparate termic
- Ouă insuficient preparate termic
- Sare, piper, ardei iute
- Mierea până la un an
- Zahărul
- Sucurile.
Când respecți diversificarea bebeluși pas cu pas vei obține satisfacția de care ai nevoie și copilul se va dezvolta foarte bine.
De modul cum începem diversificarea depind creșterea și dezvoltarea normală a copilului, prevenim problemele de sănătate ale acestuia.
Desigur, după masă vei avea grijă să ții copilul în brațe și să-l bați ușor pe spate, în zona toracică, pentru a elimina gazele intestinale acumulate în exces. Igiena este, de asemenea, foarte importantă pentru menținerea stării de sănătate a copilului și nu numai.
Implicarea copiilor în activităților gospodărești începe treptat, de când aceștia pot sta în ezut, pe un scaun special. Aceste activități comune vor determina creșterea apetitului și alimentele introduse în diversificarea la copii nu mai reprezintă o problemă. Bineînțeles că vei avea atenția distributivă și în bucătărie, pentru a preveni loviturile sau accidentările copilului.
Cum începi diversificarea?
Dacă recomandările medicului pediatru sunt pentru o diversificare precoce, vei începe la 4-5 luni să inițiezi acțiunea, pentru a preveni îmbolnăvirile sau slăbirea organismului copilului. Prima dată începi cu legumele fierte și le pasezi foarte bine cu blenderul. Nu insiști prea mult, dacă bebelușul refuză alimentele nou introduse în alimentație. De modul cum se începe diversificarea depinde plăcerea sau refuzul copilului. De aceea este nevoie de răbdare și alegerea unei variante optime.
ccLa câte luni începe diversificarea?
- la 4 luni, cu recomandarea pediatrului
- la 6 luni, în condiții normale
- fiecare grupă de alimente se introduce din 2 în 2 săptămâni sa la o lună
- la un an se introduc mai multe alimente.
Fie după masă (la 30 de minute), fie într-o masă separată se menține consumul laptelui și al produselor lactate pentru un surplus de calciu și vitamine. Se vor evita combinațiile precum: lactate și fructe, carne și cartofi.
Când începe diversificarea nu numai că se introduc treptat alimente, ci se acordă atenție în mod deosebit combinației dintre ele sau intervalului de timp dintre mese.
Dacă se constată că bebelușii sunt subnutriți se introduce în alimentație făina de orez îmbogățită cu vitamine și proteine pentru restabilirea echilibrului nutrienților din organism. Se poate face o analogie între consumul făinii de orez cu laptele de vacă de calitate superioară. Cazeina din lapte are un rol esențial în nutriție când se începe diversificarea la copii.
Cum este laptele de capră? Iată AICI!
- Este foarte hrănitor și sănătos pentru sugari și nu numai
- Influențează în mod favorabil sistemul digestiv datorită compoziției deosebite de a laptelui de vacă
- Formula îmbunătățită are o valoare nutrițională foarte mare.
Așadar, dacă în diversificarea alimentației sugarului se include și laptele de capră este ideal, mai ales dacă este proaspăt și integral. Acesta este o sursă excelentă de proteine pentru sugari.
Conform opiniei unor specialiști este descurajat consumul laptelui de capră până la un an din cauza pierderii unor electroliți care s-ar găsi în laptele praf sau a apariției unor riscuri de infecții. Părerile sunt împărțite și în această situație.
În orice caz, conform OMS se recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni și, după această vârstă, alăptarea concomitentă cu diversificarea. Totuși, depinde la câte luni începe diversificarea pentru a combina în mod eficient și corect laptele cu alimentele.
3. Diversificarea - recomandări practice și utile pentru modul de alimentație al copiilor
Cu ce se începe diversificarea la 6 luni?
Primele alimente introduse în alimentația sugarului sunt legumele (fierte). Dintre acestea se enumeră: cartoful, morcovul, dovlecelul etc. Se continuă cu proteine, ulei de măsline, pătrunjel și leuștean care se prepară termic.
Cum se face diversificarea?
La fiecare două săptămâni sau la o lună se introduc alimente din altă grupă alimentară și se variază la nevoie. Când se începe diversificarea la bebeluși este ideal ca aceștia să stea în șezut pe scaun, în poziție corectă.
Care este poziția corectă în scaun a bebelușului în timpul alimentației?
Bebelușul trebuie să stea cu spatele drept, lipit de spătarul scaunului, să nu se aplece deasupra mâncării, ci să vină lingurița, cana sau biberonul spre gura lui. dacă bebelușul vrea să-și folosească mâinile este ideal, când ești în preajma lui.
Cu ce alimente începem diversificarea?
- La 6 luni: legume și proteine- o masă pe zi (la prânz)
- La 7 luni: fructe, legume și proteine, ulei de măsline și verdeață- două mese pe zi (dimineața și la prânz)
- La 8-9 luni: fructe, legume, proteine, lactate, cereale- trei mese pe zi (dimineața, la prânz și seara)
- La 10-11 luni: se adaugă semințe pisate alături de celelalte alimente, în diferite combinații- trei mese
Cu ce încep diversificarea la un an?
După 12 luni de viață deja se obișnuiește tubul digestiv cu diferite alimente și se introduce carnea de porc, de oaie, peștele cu carne albă, nucile, alături de cele existente, în diverse combinații- trei mese pe zi.
Dacă știi cu ce începe diversificarea la bebeluși vei avea satisfacția unui părinte împlinit când îți vezi bebelușul cum mănâncă și crește „văzând cu ochii”.
Cantitatea inițială de alimente trebuie să fie mică, de „probă” pentru stomacul mic al copilului.
Când începem diversificarea la bebeluși trebuie să avem deja scaunul potrivit pentru a-i servi masa celui mic.
Permanent trebuie să te gândești cu ce începi diversificarea după o perioadă de probă. Diversificarea alimentației la sugar nu trebuie să excludă consumul laptelui matern, praf sau integral.
S-au descoperit numeroase formule de lapte care previn alergenii și aduc un surplus de vitamine în organism. Laptele de vacă nu este tolerat de toți copiii și de aceea se studiază tot mai mult pentru a obține formulele ideale.
Diversificarea alimentației la bebeluși de un an presupune trei mese pe zi și două gustări (de regulă, la ora 10 și la ora 17).
Acum, că ai aflat la ce vârstă începe diversificarea, rămâne să cauți rețete practice și ideale pentru o alimentație sănătoasă și să gătești mâncare cât mai proaspătă, din ingrediente naturale.
Prin urmare, când începe diversificarea la bebeluși ține cont de recomandările specialiștilor, acordă suficientă atenție mediului ambiant și comportamentului copilului pe termen scurt, mediu și lung.
Referințe bibliografice:
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0023643820301997
- https://journals.lww.com/jpgn/Abstract/1990/08000/Acceptability,_Tolerance,_and_Nutritional_Value_of.14.aspx
- https://ift.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/1750-3841.15574
- https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10408398.2017.1363156