De luni, Spitalul Colentina ar putea redeveni suport Covid. Ce se întâmplă cu operaţiile programate şi pacienţii deja internaţi

De luni, Spitalul Colentina ar putea redeveni suport Covid. Ce se întâmplă cu operaţiile programate şi pacienţii deja internaţi
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Medicul Victor Cauni, şeful secţiei de Urologie de la Spitalul Colentina din Bucureşti, a declarat că la începutul săptămânii viitoare este posibil ca unitatea medicală să fie din nou transformată în suport Covid-19, astfel că toţi pacienţii care nu sunt diagnosticaţi cu această boală vor fi transferaţi sau externaţi.

El a explicat că, în ceea ce îi priveşte pe medici, ei susţin organizarea de spitale mixte, pentru ca pacienţii non-Covid să nu fie discriminaţi.

Colentina devine, de luni, spital Covid

Contactat telefonic de News.ro, sâmbătă, dr. Cauni a declarat: „Spitalul o să fie probabil transformat, de luni, din nou, în unitate Covid.

ADVERTISING

O să operăm pacienţii pe care îi avem acum internaţi şi, probabil, că vom intra din nou în Covid. Oficial, de la management, încă nu a venit hârtia, dar ne pregătim. Oricum, avem circuitele pregătite”.

Trebuie organizate unităţi sanitare mixte

Pentru că numărul pacienţilor non-Covid este mai mare decât al celor contaminaţi cu noul coronavirus şi pentru că nici din punct de vedere economic nu este rentabil, medicul este de părere că trebuie organizate unităţi sanitare mixte.

„Din punctul nostru de vedere, al medicilor din Colentina, susţinem organizarea în viitor a spitalelor mixte care să trateze şi pacienţi Covid şi non-Covid, pentru a nu discrimina pacienţii non-Covid, care sunt mai mulţi.

ADVERTISING

O să vedem cum vor evolua lucrurile. Din punctul meu de vedere, în cazul aceastei afecţiuni, fiind de lungă durată, cred că sistemul mixt este singurul viabil. Nici în Occident nu sunt spitale Covid, sunt spitale care au grijă şi de pacienţi non-Covid şi de pacienţi Covid. Este o boală”.

El a mai explicat: „Nu poţi lua un pacient să îl duci cu salvarea la sute de kilometri, la alt spital. Fiecare spital poate să îşi facă în curte sau să amenajeze o secţie pentru pacienţi Covid.

ADVERTISING

Aşa e logic şi mai ales nu ştim dacă vor mai fi şase luni, un an sau doi. Şi atunci trebuie să fim pregătiţi, pentru că toţi pacienţii au dreptul la sănătate. Impactul în ceea ce ne priveşte este că nu ne mai facem meseria cum ar trebui, dar cât priveşte pacienţii, este o problemă de sănătate”.

Cei de la Urologie vor fi toţi externaţi „când situaţia medicală le va permite”

Cauni a precizat că luni în secţia pe care o conduce vor fi operaţi toţi pacienţii, apoi, în funcţie de recuperare, vor fi externaţi.

„Operaţiile pe care le avem programate vor fi făcute. Am discutat şi cu managementul şi luni vom face programul complet operator. De luni încolo, dacă vom mai putea interna şi pacienţi pe «verde», vom vedea. E în funcţie de ce hârtii ne dau DSP şi ministerul”.

În cazul celor deja internaţi în spital, şeful secţiei de Urologie a spus: „Avem destul de multe operaţii programate, vreo 13 - 15, şi le vom face. Sunt pacienţi care au stat 6 luni şi au aşteptat. Sunt şase luni în care noi nu am acţionat”.

Nu ştie încă la ce unităţi ar putea fi transferaţi pacienţii non-Covid din Colentina, în eventualitatea în care spitalul va fi din nou transformat în unitate suport, însă cei de la Urologie vor fi toţi externaţi „când situaţia medicală le va permite”.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇