Motivul pentru care varianta Omicron a noului coronavirus ar provoca forme mai uşoare ale bolii are legătură cu modul în care virusul atacă celulele plămânilor, arată două studii publicate recent.
La primul proiect au colaborat 31 de oameni de ştiinţă de la mai multe universităţi, în timp ce în al doilea caz este vorba despre un studiu al unor cercetători scoţieni şi britanici. Cele două studii nu au fost încă evaluate inter pares, notează Business Insider.
Potrivit cercetătorilor, numeroasele mutaţii pe care le-a suferit varianta Omicron par să fi schimbat complet modul în care virusul se multiplică în organismul uman.
Este aproape ceva nou, spune Ravindra Gupta, cercetător la Universitatea Cambridge, unul dintre autorii primului studiu.
Există două moduri în care virusul poate infecta o celulă. Una dintre ele presupune o fuziune între învelişul viral şi membrana celulară şi aceasta este modalitatea preferată de varianta Delta. Acest tip de fuziune poate avea loc doar dacă o celulă conţine un nivel ridicat dintr-o moleculă numită TMPRSS2, care clivează proteina spike a virusului în jumătate.
Molecula TMPRSS2 se găseşte în cantităţi mari în plămâni, unde variante ca Delta găsesc condiţii propice pentru a prospera, provocându-le afecţiuni grave persoanelor infectate.
Pe de altă parte, este mult mai dificil un astfel de clivaj pentru varianta Omicron, conform rezultatelor testelor efectuate în laborator, ceea ce înseamnă că nu poate infecta plămânii la fel de tare ca Delta. În schimb, proteina spike a variantei Omicron se leagă în general mai bine de celulele umane, ceea ce îi asigură un avantaj în celulele fără TMPRSS2. Celulele din căile respiratorii au un nivel mai scăzut de TMPRSS2 şi, prin urmare, este mai probabil ca Omicron să infecteze aceste celule, iar în acest caz infecţia se caracterizează prin simptome mai uşoare.
Acest lucru nu înseamnă însă că în viitor nu pot apărea din variante mai periculoase, de aceea nu este cazul să ne relaxăm, avertizează cercetătorii.
C.S.