Cum se pregătește DSP București pentru valul 5

Cum se pregătește DSP București pentru valul 5

DSP București va organiza centre de evaluare, în care pacienţii cu forme uşoare şi medii de COVID-19 vor putea veni pentru a fi evaluaţi de medici şi pentru a li se prescrie tratament. În acest fel, va fi luată o parte din presiunea pusă pe spitale.

„Spitalele şi-au reevaluat planurile de rezilienţă, practic capacitatea maximă pe care o pot atinge pentru pacienţii Covid 19”, a declarat șefa DSP București, Dr. Oana Nicolescu.

„Deşi suntem cu o rată a incidenţei la nivel de Bucureşti destul de mică, asta nu înseamnă că nu ne pregătim pentru o eventuală creştere a numărului de infectări. Concret, am vorbit la nivel de spitale, şi-au reevaluat planurile de rezilienţă, adică practic capacitatea maximă pe care o pot atinge pentru pacienţii COVID. Centre de evaluare special destinate pacienţilor cu forme uşoare şi medii de COVID-19, plan începând din luna ianuarie când vor exista multe infectări cu SARS-CoV-2. În aceste centre ar putea fi făcut tratamentul cu anticorpi monoclonali.

ADVERTISING

Pe de altă parte, am început deja discuţiile referitoare la existenţa centrelor de evaluare pentru pacienţii COVID pentru formele uşoare şi medii. Ce înseamnă acest lucru? Practic ne dorim să nu mai suprasolicităm serviciile din unităţile de primiri urgenţe din cadrul spitalelor, ci ne dorim ca aceşti pacienţi pozitivi cu forme uşoare şi medii să fie evaluaţi în aceste centre.", a precizat medicul.

Din 1 ianuarie 2022, toate posturile de la call center-ul DSP situat pe Arena Naţională vor fi ocupate de rezidenţi. Aceştia se vor ocupa de realizarea anchetelor epidemiologice, dar şi de alocarea fiecărui caz de pacient pozitiv COVID-19 în parte.

ADVERTISING

Centrele de evaluare pentru pacienţii cu forme uşoare şi medii de COVID-19 vor fi fie în apropierea unor spitale de urgenţă, fie în ambulatoriile integrate în spitale, acolo unde sunt îndeplinite anumite criterii.

Spitalele care au fost destinate exlusiv COVID în ultimul val pandemic rămân în principiu dedicate acestui tip de îngrijire

"Balşul este exclusiv COVID şi aşa rămâne, Babeşul a fost, are o singură secţie de infecţioase non COVID. Şi la Judeţean Ilfov, care a fost exclusiv COVID, se pretează să realizăm acel centru de evaluare pentru că ştiu că aveau în exterior ambulatoriul separat de spital, există o posibilitate să facem şi acolo dar sunt mai multe criterii pe care trebuie să le luăm în calcul, şi resursa umană este importantă. (...)

ADVERTISING

Nasta, Malaxa, Sfântul Ioan , Babeş în afară de o mică porţiune, Balşul, acolo vom realiza un centru de evaluare, sunt exclusiv COVID.", a precizat oficialul DSP București.

Scăderea dorinţei oamenilor de a suna la DSP şi de a cere să fie testaţi, un fenomen accentuat în ultima lună.

Dr. Oana Nicolescu spune că oamenii nu mai sună pentru testare.

"Noi am vrea să le transmitem oamenilor ca, în momentul în care prezintă simptomatologie caracteristică, să se testeze. De ce spun asta, ştiţi că avem mai mult de o lună în care noi am preluat toate aceste apeluri referitoare la partea de testare, la momentul respectiv am degrevat serviciul de Ambulanţă pentru a nu mai suna toată lumea acolo pentru a se testa şi am preluat noi.

Surpriza noastră a fost că în momentul respectiv am avut o scădere extraordinar de mare iar în momentul de faţă putem să vă spunem că nu mai sună absolut deloc pentru a se testa. Avem această posibilitate, este foarte bine să se testeze, în momentul în care prezintă simptomatologie. Nu testăm, nu identificăm pozitivii.

Se face testare pentru cei care prezintă simptomatologie de caz. Noi avem conexiunea făcută, toate detaliile ajung la nivelul serviciilor de ambulanţă şi ei sunt cei care merg acasă la pacienţi şi se realizează testarea în aceeaşi zi", a explicat medicul.

Vaccinarea cu ajutorul echipelor mobile continuă în Capitală

"Noi facem vaccinare la domiciliu în fiecare zi, astăzi au fost patru echipe mobile, noi realizăm aceste vaccinări la domiciliu persoanelor care sunt greu deplasabile, primim aceste informaţii fie pe mailul nostru fie prin direcţiile de asistenţă de la nivelul primăriilor de sector, să ştiţi că noi am dat curs absolut tuturor solicitărilor, mergem şi în căminele de bătrâni acolo unde suntem solicitaţi", a precizat dr. Oana Nicolescu.

viewscnt


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇