Cum să alegi cele mai bune produse de îngrijire în funcție de tipul de piele

Cum să alegi cele mai bune produse de îngrijire în funcție de tipul de piele

Înțelegerea tipului tău de piele este esențială pentru a determina rutina ideală de îngrijire pentru corpul tău.

Magazinele de beauty sunt pline de produse care promit piele strălucitoare și sănătoasă, iar, dacă te afli în căutarea cosmeticelor potrivite pentru tine, atunci asta s-ar putea transforma într-o sarcină istovitoare, care necesită timp, deoarece această industrie este foarte ofertantă.

Prima greșeală pe care o fac majoritatea persoanelor atunci când intră într-un magazin de cosmetice este că nu au o idee clară despre ceea ce caută. Cei mai mulți clienți se ghidează după o imagine falsă a celebrităților ce se bucură de o piele impecabilă, fără pori, acnee sau pete roșii.

ADVERTISING

Înainte de a pune în coșul de cumpărături zeci de tratamente, creme și loțiuni, trebuie mai întâi să-ți descoperi tipul de ten. Nu uita că este vital să stabilești consultații cu un medic dermatolog, înainte de a achiziționa produse pentru îngrijire personală.

Pielea normală

Pielea normală nu are nevoie de tratamente speciale de îngrijire. În general, aceasta prezintă foarte puține imperfecțiuni, precum acnee, pete roșii sau uscăciune. Sebumul la nivelul epidermei este produs în cantități optime, iar pielea nu prezintă urme de deshidratare. Pielea normală este predispusă, în schimb, în funcție de anumiți factori externi, precum vreme, dietă și stres, să prezinte uscăciune.

ADVERTISING

Cel mai important lucru de reținut atunci când îți dorești să-ți pui la punct un ritual de îngrijire pentru pielea normală este că trebuie menținut nivelul pH-ului și al sebumului în parametri normali. Chiar dacă nu suferi de o afecțiune anume, este mai bine să previi decât să tratezi, astfel că:

  • nu uita să folosești cremă cu SPF cât mai mare, pentru a te proteja de riscurile expunerii la razele ultraviolete. Astfel, vei încetini sau preveni îmbătrânirea prematură a pielii;
  • hidratează-te din plin, întrucât o piele hidratată își menține elasticitatea;
  • încorporează în dieta ta produse bogate în vitamina C.
ADVERTISING

Pielea grasă

Pielea grasă este caracterizată de o producție excesivă de sebum. Glandele sebacee fie sunt mai numeroase decât numărul mediu de glande observate la o persoană cu piele normală, fie generează o supraabundență de uleiuri, cunoscute sub numele de sebum.

Pielea uleioasă poate fi provocată de o multitudine de factori ce țin de vreme, dietă, schimbări hormonale, însă poate fi și o afecțiune genetică. Tenul gras poate fi identificat după porii măriți și ușor observabili, precum și aspectul lucios al epidermei. Acest tip de piele este predispus la apariția comedoanelor (puncte negre și albe) și a coșurilor.

Dacă ai tenul gras, atunci ar fi bine să folosești în rutina ta de îngrijire șervețele matifiante (special concepute pentru absorbția excesului de sebum), produse pe bază de apă, gel sau silicon, care să nu-ți acopere porii, produse pentru acnee precum creme reparatoare, loțiuni hidratante și demachiante delicate. Nu exagera cu spălarea frecventă a feței, însă nici nu renunța la rutina de curățare și hidratare a acesteia dacă ești prea obosit.

Pielea uscată

Glandele sebacee pentru cei care suferă de uscăciune a pielii nu produc destul sebum, contrar pielii grase. Absența uleiurilor produse de aceste glande implică și absența componentelor care hidratează epiderma, provocând descuamarea pielii, iritații, senzații de strângere și uscăciune la nivelul tenului, mâinilor, picioarelor, coatelor și genunchilor. Cauzele uscăciunii sunt atât genetice, cât și provocate de factori precum temperaturile extreme, dieta și îmbătrânirea.

Dacă suferi de o astfel de afecțiune, atunci este recomandat să folosești produse pentru hidratarea pielii uscate, precum creme pentru maini și săpunuri cu formule ușoare, fără compuși precum alcool sau parfum. Orientează-te spre cosmeticele care conțin ingrediente naturale, precum uleiul de cocos sau cel de măsline, ceară de albine și glicerină. Este de preferat să nu faci dușuri prea lungi sau prea fierbinți, întrucât poți accentua uscăciunea pielii.

Pielea mixtă

Pielea mixtă se confruntă cu o combinație de uscăciune și uleiozitate care se poate observa în special în zona T a feței. De obicei, zona T (frunte, nas, bărbie) este preponderent uleioasă, pe când obrajii fie suferă de uscăciune, fie sunt în limitele normale ale producerii de sebum.

Deoarece pielea mixtă include două probleme, rutina ta de îngrijire trebuie să implice atât hidratarea zonelor uscate, cât și menținerea unui grad optim de uleiozitate în ariile afectate de producerea abundentă a sebumului.

Înainte de a implementa o anumită rutină de îngrijire, nu uita să consulți medicul dermatolog pentru a afla care sunt cele mai potrivite produse care să-ți aducă rezultatul dorit. Ține cont că micile imperfecțiuni ale pielii tale sunt normale și nu reprezintă un motiv de rușine.