Te întrebi cum decurge o consultație optometrică și ce implică acest proces? Descoperă în cele ce urmează răspunsurile de care ai nevoie și care sunt pașii pentru testarea vederii. De asemenea, află când ar trebui să programezi o vizită la optometrist.
Ce presupune un consult optometric?
Un consult optometric reprezintă primul pas pentru testarea vederii și corectarea sau tratarea problemelor oculare comune. Programează-te la optica Baia Mare și ai grijă de sănătatea ochilor tăi!
Dacă urmează să îți testezi vederea și vrei, mai întâi, să afli ce se întâmplă la un control optometric, am pregătit informații utile pentru tine.
Discuția cu optometristul
Controlul optometric începe cu o discuție relaxată cu specialistul, despre motivul programării: verificare de rutină, apariția unor simptome oculare, schimbarea ochelarilor de vedere etc.
De asemenea, optometristul te poate întreba: despre istoricul medical și detalii care au legătură cu afecțiunile de vedere, dacă ai în familie membri care suferă de boli oculare, dacă locuiești ori lucrezi într-un mediu cu substanțe care pot irita ochii.
Verificarea dioptriilor ochelarilor actuali, dacă este cazul
Dacă porți ochelari, este indicat să aduci la control rețeta veche, în care sunt trecute dioptriile tale și alte măsurători. Dacă nu o mai ai sau nu o găsești, nu este o problemă. Cu ajutorului unui aparat numit lensmetru, optometristul poate verifica dioptriile lentilelor tale de vedere.
Acest aspect îl ajută pe optometrist să vadă dacă și cum s-au modificat dioptriile tale de la ultimul consult de specialitate.
Determinarea automată a dioptriilor ochilor tăi
Cu ajutorul unui autorefractometru sau Dioptron, optometristul poate determina într-un mod rapid și precis dioptriile ochilor tăi. Acest aparat modern proiectează o imagine pe retină și analizează în ce fel se reflectă prin mediile globului ocular.
Cu toate că procesul este unul eficient, estimarea nu este întotdeauna precisă. Astfel, rezultatele obținute sunt folosite ca punct de referință pentru testarea efectivă a vederii tale.
Testarea acuității vizuale
Pentru determinarea dioptriilor necesare pentru corectarea miopiei, hipermetropiei, astigmatismului sau prezbiopiei, optometristul folosește un set de lentile, un panou și un proiector pentru afișarea unor șiruri de litere și cifre de diferite dimensiuni.
În funcție de nevoile tale și de afecțiunile oculare pe care le ai, consultul optometric poate avea câțiva pași în plus, precum inspecția ochiului, testul cromatic, măsurarea distanței interpupilare pentru achiziționarea ochelarilor sau diametrul necesar pentru lentilele de contact.
Prescrierea tratamentului sau soluției de corectare a problemelor oculare
Ultima etapă a consultului optometric constă din prescrierea unui tratament pentru problemele oculare comune sau a unei soluții de corectare a viciilor de refracție ori a prezbiopiei, în conformitate cu nevoile, preferințele tale și cu stilul de viață.
În cazul în care optometristul suspectează o afecțiune oculară mai gravă și este nevoie de un control amănunțit, îți va recomanda să te programezi la un medic oftalmolog sau specializat pe o altă ramură a medicinei.
Când este indicat să mergi la o consultație optometrică?
Este recomandat să mergi periodic la un control la ochi, astfel încât să poată fi descoperite eventualele afecțiuni oculare în stadiul incipient. Odată cu înaintarea în vârstă, aceste consulturi ar trebui programate anual. Desigur, dacă observi simptome sau semne specifice, urgentează vizita la optometrist.
De altfel, dacă porți ochelari de vedere, ar trebui să mergi la fiecare 2 ani la un control optometric, pentru reverificarea dioptriilor. Este important de menționat că lentilele necesită schimbate chiar dacă vederea ta a rămas la fel, deoarece tratamentele aplicate pe acestea nu mai sunt atât de eficiente cu timpul.
Un consult optometric durează, de obicei, între 15 și 30 de minute și decurge într-un mod profesional, dar prietenos. Programează-te acum la unul și ai grijă de sănătatea oculară!