Coroană sau fațetă dentară: sfaturi pentru a face cea mai bună alegere

Coroană sau fațetă dentară: sfaturi pentru a face cea mai bună alegere

Atunci când este vorba despre dinți deteriorați, afectați de carii, ciobiți sau fracturați, dar ale căror rădăcini au putut fi salvate, ai la dispoziție două soluții de restaurare pentru a-ți recâștiga frumusețea zâmbetului. Coroanele și fațetele dentare pot ajuta la repararea unui dinte, însă cum știi că ai făcut cea mai bună alegere? Iată mai jos care sunt diferențele dintre coroane și fațete dentare.

Ce este o coroana dentară?

O coroană este o proteză care acoperă un dinte deteriorat sau bontul protetic al unui implant. Pe lângă funcția estetică, rolul principal al coroanei dentare este de a-l reda pe cel primar al dintelui, acela de a ajuta la mestecat. De asemenea, coroana are rolul de a proteja dintele, de a-i reda forma inițială și de a preveni deteriorarea ulterioară mai gravă a acestuia. 

ADVERTISING

Există pe piață mai multe tipuri de coroane dentare, iar durabilitatea lor depinde de calitatea materialului. Cele mai rezistente sunt cele din zirconiu. De asemenea, coroanele dentare pot fi metalo-ceramice, din ceramică sau din porțelan. 

Avantajele și dezavantajele coroanelor dentare

Mai rezistente decât fațetele, coroanele dentare au o durată de viață de până la 30 de ani, în condițiile unei igiene orale corecte și ale unei îngrijiri ce implică și vizitele regulate la medicul stomatolog. Coroanele dentare din zirconiu sunt biocompatibile, deci nu provoacă alergii. Ca dezavantaj, poate fi menționat faptul că, pentru plasarea coroanei pe un dinte cu sau fără nerv, este necesară șlefuirea acestuia în prealabil.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ce este o fațetă dentară?

O tehnică de restaurare parțială, ca și coroana dentară, fațeta este un tratament estetic. Fațeta este, practic, un înveliș din ceramică subțire care este plasat pe partea exterioară, vizibilă, a unui dinte, de obicei în față. Se pot folosi fatete dentare în următoarele cazuri: 

  • Pentru a corecta dinții nealiniați
  • Pentru a umple un gol între doi dinți
  • Pentru a reface un dinte ușor deteriorat sau fracturat
  • Pentru a reda strălucirea dinților, atunci când un tratament de albire se dovedește a fi ineficient, iar smalțul dintelui se erodează

Avantajele și dezavantajele fațetelor dentare

Plasarea fațetelor dentare are anumite avantaje, fiind o alternativă bună la tratamente mai complicate, precum plasarea unei proteze dentare, cu condiția ca dintele să nu fie foarte afectat. Rezultatul este estetic, nu este nevoie de obturație de canal în prealabil, iar structura dinților este păstrată. Pe scurt, acesta este un tratament estetic minim invaziv. Fațetele dentare sunt și relativ ușor de întreținut. Pe de altă parte, fiind o soluție estetică, fațetele dentare nu pot fi aplicate pe un dinte prea deteriorat. În plus, înainte de plasarea fațetelor, este necesară șlefuirea smalțului dintelui.

ADVERTISING

Medicul dentist este singurul în măsură să-ți ofere cea mai bună soluție

Atunci când vrei să faci cea mai bună alegere, discută cu medicul stomatolog, singurul în măsură să îți facă recomandări, în funcție de starea danturii tale. 

Se recomandă, de obicei, aplicarea fațetelor pe dinții frontali, dacă nu au suferit obturații de canal și sunt în stare relativ bună. 

Pe de altă parte, în cazul malpozițiilor, este mai recomandată montarea coroanelor dentare. Coroanele dentare sunt recomandate și în cazul dinților care nu mai au nervi.

De asemenea, fațetele dentare nu pot fi aplicate peste coroane. 

Însă cele două tipuri de tratamente pot fi combinate, mai ales dacă coroanele și fațetele sunt realizate din același tip de material.

În concluzie, atât coroanele, cât și fațetele sunt destul de rezistente, nu se decolorează și îți permit să mănânci tot ce dorești după montarea lor. Alegerea unora sau altora depinde doar de starea danturii tale. Indiferent ce alegi, adoptă regulile unei igiene corecte și mergi regulat la medicul dentist, pentru a preveni sau limita eventuale probleme stomatologice.