Un studiu recent realizat pe șobolani a oferit dovezi îngrijorătoare despre cât de mult afectează alcoolul funcțiile cognitive, inclusiv la mult timp după încetarea consumului.
Cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins, din SUA, au descoperit că zonele din creier responsabile de luarea deciziilor rămân afectate semnificativ de consumul excesiv de alcool, chiar și după luni întregi de abstinență.
În cadrul experimentelor, oamenii de știință au expus un grup de șobolani la cantități foarte mari de alcool, după care, timp de trei luni, cobaii nu au mai fost expuși deloc la alcool.
După această perioadă de ”abstinență”, atât șobolanii expuși la alcool, cât și un grup de rozătoare care nu au fost expuse la alcool au fost supuși unui test de luare a deciziilor bazat pe recompensă.
Testul presupunea apăsarea uneia dintre două manete pentru a primi o picătură de apă îndulcită, un exercițiu simplu, pe care șobolanii îl învățau rapid pentru a obține recompensa.
Pentru a complica testul, cercetătorii schimbau periodic maneta corectă, astfel încât șobolanii trebuiau să înțeleagă ritmul schimbărilor pentru a lua decizia corectă.
”A fost o sarcină dificilă, care a necesitat memorie și strategie”, au explicat cercetătorii, conform Futurism.
Rezultatele au arătat că șobolanii care au fost expuși la alcool au avut performanțe mult mai slabe în comparație cu cei din grupul martor. În mod interesant, însă, asta s-a observat doar la masculi, nu și la femele.
Spre deosebire de alte studii anterioare, cercetarea de față a reușit să evidențieze clar deficiențe în luarea rapidă a deciziilor corecte.
Analizele au arătat că dificultățile șobolanilor expuși la alcool sunt asociate cu modificări semnificative în striatumul dorsomedial, o regiune a creierului implicată în controlul comportamentului, al mișcărilor și în procesele decizionale.
Această zonă a fost de mult timp legată de comportamente adictive și compulsive, însă studiul de față arată în premieră cât de grav pot fi afectate circuitele neuronale de consumul exagerat de alcool, se arată într-un raport publicat de Science Advances.
”Acum avem un nou model pentru schimbările cognitive nefericite pe care le manifestă oamenii cu tulburări de consum de alcool. Știm că oamenii care sunt dependenți de alcool pot prezenta deficite în învățare și luarea deciziilor, ceea ce poate contribui la deciziile lor proaste legate de consumul de alcool. Aveam nevoie de un model animal pentru a înțelege mai bine cum afectează abuzul cronic de alcool creierul.
Cunoașterea a ceea ce se întâmplă în creierul unui animal când întâmpină aceste dificultăți de luare a deciziilor ne va ajuta să înțelegem ce se întâmplă la oameni”, a spus unul dintre autorii studiului, neurocercetătorul Patricia Janak.