La nivel global numărul pacienților care primesc un diagnostic neurologic este într-o creștere constantă. Statisticile indica mai mult de 1 miliard de oameni care sunt diagnosticați cu afecțiuni sau tulburări neurologice ori neurodegenerative. Afecțiunile sau tulburările din acest spectru neurologic sunt foarte diversificate. Unele dintre acestea au o incidența mai ridicată, așa cum sunt demență, Parkinson, Alzheimer, migrenele, accidentele vasculare cerebrale, scleroză multiplă sau epilepsia.
Afecțiunile neurodegenerative nu au un tratament care să conducă la vindecare. Din acest motiv, diagnosticarea într-un stadiu cât mai incipient este extrem de importantă. Diagnosticarea timpurie permite diminuarea impactului afecțiunilor neurodegenerative asupra pacientului și încetinirea avansării bolii. Punerea diagnosticului în cazul tulburărilor din spectrul neurologic se face doar în urma unei consultații de specialitate, într-un centru de neurologie Bucuresti.
Importanța consultației în neurologie
Procedura de examinare medicală pentru pacienții care se confruntă cu anumite simptome care pot fi asociate cu sistemul nervos se numește consultație neurologică. Este efectuată doar de către medici specializați în neurologie. În cadrul acestei examinări medicale, se vor identifica eventuale aspecte care pot fi relaționate cu un diagnostic privind probleme la nivelul sistemului nervos central, respectiv a sistemului nervos periferic.
De multe ori examinările neurologice sunt printre ultimele evaluări medicale atunci când pacienții se confruntă cu anumite simptome. Acest lucru se datorează faptului că multe dintre simptome pot fi confundate sau atribuite altor probleme medicale sau stări de oboseală.
Simptomele cele mai frecvente în cazul afecțiunilor sau tulburărilor neurodegenerative sunt următoarele: stare frecvența de amețeală, stare de leșin, slăbiciune musculară, insomnie, tulburări de memorie, dureri bruște sau severe de cap, dificultăți în controlul limbii, mersul instabil sau dificultăți în coordonarea mișcărilor.
În anumite cazuri medicul de familie poate recomanda o consultație de rutină pentru un centru medical de neurologie București. În alte cazuri, alți specialiști în domeniul medical pot face o trimitere către un medic neurolog. Indiferent de situație, orice pacient care primește recomandarea unei investigații neurologice, trebuie să se prezinte pentru o astfel de examinare medicală. Este cea mai simplă abordare pentru a elimina riscul unui diagnostic neurologic și este de preferat în locul unui diagnostic într-un stadiu avansat al bolii.
Cum se derulează consultația neurologică?
Pentru fiecare consultație efectuată de către un medic neurolog, sunt parcurse anumite etape standard. Prima etapă a acestei examinări medicale este reprezentată de o discuție medic-pacient și/sau medic-aparținători. În urma acestei discuții inițiale, medicul va primi informații despre simptomatologie sau manifestări cu care se confruntă pacientul. Dacă pacientul nu observă aceste simptome, aparținătorii sunt cei care vor oferi informațiile necesare.
Etapa următoare constă în efectuarea unor examinări neurologice pe bază de proceduri specifice. Printre procedurile folosite în examinarea neurologică regăsim testarea tonusului muscular, mobilitatea musculară, examinarea nervilor feței și ai gâtului, testarea echilibrului, verificarea reflexelor la anumiți stimuli, evaluarea simțurilor, și verificarea capacității de concentrare și a abilităților cognitive.
Dacă în urma acestor două etape medicul neurolog considera necesare investigații suplimentare, pacientul este supus altor examinări, precum tomografii computerizate, imagini de rezonanță magnetică, puncții lombare, electroencefalograma și electromiogramă. Toate aceste etape sunt parte a consultației într-un centru medical specializat in neurologie Bucuresti.