Comisia Europeană va contribui cu 400 de milioane de euro la iniţiativa OMS de achiziţie a vaccinurilor antiCovid

Comisia Europeană va contribui cu 400 de milioane de euro la iniţiativa OMS de achiziţie a vaccinurilor antiCovid

Comisia Europeană a anunţat, luni, că va contribui cu 400 de milioane de euro, sub formă de garanţii, la iniţiativa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) de achiziţie a vaccinurilor pentru Covid-19.

Între timp, OMS a anunţat că Germania s-a alăturat pactului şi că agenţia încă negociază cu blocul european, transmite Reuters.

Executivul UE nu a clarificat dacă statele europene vor achiziţiona vaccinuri prin intermediul programului OMS.

Planul UE antiCOVID: Vaccinarea a cel puţin 40% din populaţie, scopul e imunitatea colectivă

ADVERTISING
https://www.facebook.com/EuropeanCommission/videos/603083550341715

“Germania s-a alăturat facilităţii COVAX”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Gheybreyesus, într-o conferinţă de presă susţinută la Geneva, fără să detalieze termenii.

”Negociem totodată cu restul statelor membre ale UE. O posibilitate pe care o analizăm este ca statele UE să se alăture în bloc. Cred că cea mai bună cale pentru a opri pandemia este prin solidaritate, cooperare şi unitate”, a spus acesta.

Comisia Europeană a semnat un contract cu AstraZeneca pentru 300 de milioane de doze de vaccin anti-Covid-19

ADVERTISING

Rolul inițiativei COVAX

Iniţiativa COVAX are rolul să cumpere pentru toate ţările din lume 2 miliarde de doze de la mai mulţi producători de vaccinuri, până la sfârșitul anului 2021.

Sprijinul financiar al UE va avea loc prin intermediul garanţiilor, potrivit Comisiei. Un purtător de cuvânt al Executivului UE nu a clarificat cum vor fi oferite garanţiile și de ce au fost preferate în locul finanţării directe, în numerar.

ADVERTISING

Cel puţin 172 de ţări şi-au exprimat interesul pentru COVAX, înclusiv 92 de state cu venituri mici și medii, eligibile să obţină vaccinuri prin intermediul alianţei GAVO, care acoperă majoritatea costurilor.

Aproximativ 80 de state care se finanţează singure şi-au exprimat la rândul lor interesul și trebuie să facă angajamente ferme până pe 18 septembrie.

Statele Unite, Japonia, Marea Britanie şi UE au încheiat acorduri proprii pentru milioane de vaccinuri Covid-19 pentru cetăţenii lor, ignorând avertismentele OMS că ”naţionalismul în cazul vaccinurilor” va reduce oferta.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇