Ciupercile, arma împotriva gripei? Ce arată cel mai recent studiu

Ciupercile, arma împotriva gripei? Ce arată cel mai recent studiu
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Oamenii de știință canadieni au descoperit că fibrele ciupercilor, mai precis cele de beta-glucan, prezente în toate tipurile de ciuperci, pot actiona ca o barieră impotriva gripei, reducând inflamația pulmonară la șoarecii expuși la virus.

Mai mult decât atât, soarecii trataţi cu beta-glucan au prezentat o funcţie pulmonară îmbunătățită și un risc mai mic de îmbolnăvire gravă sau deces in urma infecției gripale, au transmis autorii studiului, oameni de știință de la Universitatea McGill.

”Beta-glucanul se găseşte în pereţii celulari ai tuturor fungilor, inclusiv în cei care trăiesc în și pe corpul nostru, ca parte a microbiomului uman. Este tentant să presupunem că nivelurile și compoziția fungilor din organismul unei persoane ar putea influența răspunsul sistemului imunitar la infecții, partial datorită prezenţei beta-glucanului", explică Maziar Divangahi, Imunolog la Universitatea McGill.

Acest compus este deja cunoscut pentru capacitatea sa de a stimula imunitatea, însă cercetătorii au dorit să analizeze și dacă reduce impactul infecției asupra organismului, spre deosebire de tratamentele antivirale clasice, care vizează eliminarea directă a agenților patogeni, scrie Science Alert.

Un aspect deosebit al beta-glucanului este capacitatea sa de a reprograma celulele imunitare pentru a răspunde mai eficient la gripă. Șoarecii trataţi au prezentat un număr mai mare de neutrofile (un tip de celule imunitare). În plus, aceste celule au acționat într-un mod mai controlat decât în mod normal.

Această reprogramare s-a dovedit esențială, deoarece a prevenit reacțiile excesive ale neutrofilelor, care pot duce la inflamații severe ale plămânilor şi la complicații periculoase, precum pneumonia.

”De obicei, neutrofilele sunt cunoscute pentru că provoacă inflamație, însă beta-glucanul le poate modifica rolul, reducând acest efect", a explicat și Kim Tran, uminolog la aceeași universitate.

Mai mult, aceste neutrofile ”îmbunătățite” au rămas active până la o lună, sugerând că un tratament bazat pe beta-glucan ar putea oferi protecție de lungă dura


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇