Este un lucru cunoscut că ceea ce mâncăm ne influențează starea de sănătate generală. În ceea ce privește pielea, alimentația dezechilibrată poate să fie responsabilă de procesul inflamatoriu, care se poate manifesta prin roșeață, coșuri, mâncărimi, uscăciune și alte simptome neplăcute.
În același timp, alimentația poate să fie una dintre cele mai eficiente metode de a gestiona problemele pielii, astfel încât aceasta să aibă un aspect mai sănătos și strălucitor.
Descoperă mai jos care sunt alimentele de evitat și cele benefice pentru gestionarea problemelor tenului gras.
Care sunt problemele tenului gras
Pielea grasă se confruntă cu o supraproducție de sebum, o substanță uleioasă produsă în mod natural de epidermă, mai precis de glandele sebacee.
Sebumul are mai multe roluri, printre care crearea unui film hidrolipidic, ce limitează evaporarea naturală a apei din piele, menținându-i suplețea. Totodată, sebumul permite menținerea unui pH acid, care protejează pielea de proliferarea germenilor.
În cazul pielii grase, sebumul este produs în exces. Pielea are un aspect lucios, porii sunt dilatați și apar coșurile și punctele negre.
Ce alimente sunt benefice pentru pielea grasă
O serie de compuși nutritivi pot ajuta la reglarea secreției de sebum și reducerea inflamației. Printre aceștia se numără vitaminele A, B, C și E, precum și acizii grași esențiali Omega. Specialiștii indică faptul că este recomandat ca aportul de substanțe nutritive esențiale să fie asigurat în principal din dietă, însă, dacă nu este posibil, se poate apela și la suplimente alimentare.
Acizii grași Omega
Acești compuși ajută la reducerea inflamației cutanate, care se manifestă prin eczeme, roșeață, iritații și mâncărimi. Acizii grași Omega-3 se găsesc din abundență în peștele gras, precum macroul, sardinele și somonul, în uleiuri vegetale și în fructe oleaginoase. Alege metode de preparare a peștelui mai sănătoase, de exemplu, pastrav la cuptor cu legume sau somon en papillote, și consumă acest tip de alimente de cel puțin două ori pe săptămână.
De asemenea, include în dietă acizi grași Omega-6, care au un efect pozitiv asupra elasticității pielii, dar și a sistemului imunitar. Se găsesc în semințe, carne de vită și pui, ouă și fructe oleaginoase.
Totuși, acizii grași Omega-6 consumați în exces pot provoca inflamație, deci limitează consumul de carne, mai ales cea roșie, și alege aceleași metode de preparare sănătoase ca și în cazul peștelui. Combină sursele de proteine cu multe legume și fructe, în salate, preparate la cuptor sau la aburi.
Vitamina A
Acest compus reglează producția de melanină, ajută la hidratarea pielii și o protejează de efectele dăunătoare ale razelor UV. Vitamina A se găsește în toate fructele și legumele colorate, precum și în ouă, unt și organe. Poți consuma salate viu colorate, din fructe și legume, la fiecare masă.
Vitaminele B
Vitamina B6 este utilă pentru reglarea secreției de sebum, iar vitamina B12 este esențială pentru sinteza ADN-ului. Ambele au proprietăți antioxidante și ajută la îmbunătățirea aspectului pielii. Vitamina B6 se găsește în boabele de soia, năut, ficat de vită, cartofi și banane, iar vitamina B12 este prezentă în fructe de mare, pește gras, organe, carne de vită și pui, ouă și produse lactate.
Încearcă să variezi sursele de proteine animale săptămânal, alternând peștele și fructele de mare cu alte tipuri de carne, ouă și tofu, pentru o alimentație cât mai echilibrată.
Vitamina C
Acest puternic compus antioxidant are mai multe roluri care vizează sănătatea pielii, de la susținerea imunității, la stimularea producției de colagen și limitarea efectelor îmbătrânirii.
Vitamina C se găsește din abundență în citrice și kiwi, dar și în ardeiul gras, pătrunjel ori broccoli. Toate aceste alimente pot fi folosite la prepararea unor salate delicioase sau ca garnituri la surse de proteine sănătoase.
Trebuie să reții că vitamina C este sensibilă la aer, lumină și temperaturi ridicate, deci este recomandat să consumi aceste alimente în stare proaspătă.
Vitamina E
Acest compus antioxidant are rol antiinflamator și accelerează procesul de vindecare a pielii. De asemenea, stimulează producția de colagen, menține pielea hidratată și o protejează de efectele nocive ale razelor UV.
Avocado, fructele oleaginoase, semințele și uleiurile vegetale presate la rece sunt surse excelente de vitamina E. Poți să le consumi ca gustări sau le poți folosi la salate, pentru o tușă crocantă și delicioasă.
Dacă ai pielea grasă, este recomandat să elimini din dietă produsele alimentare bogate în grăsimi, dulciurile și băuturile carbogazoase. Alimentele prezentate mai sus sunt foarte eficiente în lupta cu problemele pielii grase și pot îmbunătăți pe termen lung aspectul acesteia.