Cele mai frecvente probleme ale pielii în sezonul cald și cum le eviți

Cele mai frecvente probleme ale pielii în sezonul cald și cum le eviți

Mai mult timp petrecut în aer liber, mai multe provocări pentru pielea ta. Radiațiile ultraviolete afectează sănătatea pielii, iar insectele – specifice sezonului cald – pot provoca roșeață și iritații. Vestea bună este că poți evita multe dintre problemele tenului din anotimpurile în care temperaturile sunt ridicate.

Pentru că razele UV sunt responsabile cu îmbătrânirea pielii și cu apariția arsurilor solare, este important ca, în zilele călduroase, să folosești o crema cu protectie solara pentru fata cu SPF 50. Astfel, te asiguri că pielea ta are parte de o protecție optimă împotriva daunelor cauzate de radiațiile ultraviolete.

ADVERTISING

Rutina de îngrijire și alimentația joacă un rol esențial pentru menținerea sănătății cutanate. Îți prezentăm, în rândurile următoare, câteva dintre cele mai comune probleme ale tenului în sezonul cald și cum le poți evita printr-o rutină eficientă de îngrijire a pielii și un stil de viață sănătos.

Arsuri solare

Printre cele mai comune probleme ale pielii în timpul sezonului cald se numără arsurile solare. Acestea apar ca urmare a supraexpunerii la radiațiile ultraviolete, fără protecție solară.

Simptomele apar, de regulă, după câteva ore de la expunerea la radiațiile ultraviolete. Modificări ale culorii și texturii pielii, inflamații, senzația de piele fierbinte la atingere și mancarimi de piele de la soare sunt câteva dintre semnele supraexpunerii la razele UV.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Pentru a evita arsurile solare, este indicată aplicarea, în fiecare dimineață, a unei creme de protecție solară cu SPF 50 și reaplicarea ei la fiecare două ore, purtarea hainelor de protecție și a accesorilor vestimentare (ochelari de soare, pălării cu boruri largi), precum și evitarea expunerii la soare în timpul orelor de vârf, respectiv 10.00 - 16.00.

Arsurile solare sunt consecințele pe termen scurt ale expunerii la soare. Pe termen lung, apar liniile fine și ridurile și crește riscul de a dezvolta cancer de piele.

Erupții acneice

Umiditatea și transpirația pot exacerba erupțiile acneice în timpul sezonului cald. Atunci când transpirația se amestecă cu bacteriile și uleiurile naturale ale pielii, porii se pot înfunda. Pentru persoanele care au pielea predispusă la acnee, acest lucru înseamnă deseori erupții.

ADVERTISING

Pentru a evita apariția erupțiilor acneice în timpul sezonului cald, este bine ca pielea să fie curățată în mod regulat, pentru a îndepărta transpirația, sebumul și impuritățile. Folosirea produselor noncomedogenice (care nu înfundă porii) pentru spălarea/curățarea pielii și aplicarea regulată a unei creme cu factor de protecție solară sunt măsuri care ajută la prevenirea erupțiilor acneice.

Piele uscată

O altă problemă cutanată frecvent întâlnită în sezonul cald este uscarea pielii. În ciuda căldurii și a umidității, pielea poate deveni uscată când sunt temperaturi ridicate afară. Expunerea la soare poate usca pielea. La fel și aerul condiționat din locuințe.

Pentru combaterea uscăciunii, nu trebuie să lipsească din rutina zilnică de îngrijire o cremă hidratantă, cu o textură ușoară, care să ajute la refacerea nivelului de apă din piele.

Totodată, consumul zilnic a cel puțin doi litri de lichide, dar și a fructelor și legume ajută la hidratarea din interior spre exterior a pielii.

Nu în ultimul rând, sunt indicate dușurile cu apă caldă, nu fierbinte, întrucât temperatura prea ridicată a apei poate îndepărta uleiurile naturale ale pielii, ceea ce duce la deshidratare.

Înțepături de insecte

În sezonul cald, timpul petrecut în aer liber crește considerabil: fie că e vorba despre o plimbare în parc, o drumeție prin pădure sau un picnic cu prietenii. Tot în această perioadă, țânțarii, căpușele sau albinele sunt într-un număr mai mare.

Înțepăturile de insecte cauzează disconfort și sunt, de regulă, inofensive. Însă, există situații când acestea pot provoca iritații, alergii sau pot transmite anumite boli.

Pentru a preveni înțepăturile de insecte, poartă bluze cu mâneci lungi și pantaloni lungi, când mergi în drumeții. De asemenea, este bine ca nuanța articolelor vestimentare să fie deschisă, astfel încât să observi insectele.

Totodată, dacă vrei să eviți înțepăturile de insecte, folosește un spray repelent, care le va ține la distanță.

Distrează-te și petrece timp în natură în sezonul cald, dar nu uita să ai grijă de pielea ta. Folosește produse cosmetice adecvate tipului de ten și nevoilor acestuia, aplică zilnic o cremă cu factor de protecție solară și asigură-te că ai parte de o alimentație sănătoasă. Ferește-te pe cât posibil de insectele specifice anotimpurilor călduroase și astfel vei evita multe dintre problemele cutanate.