Ce înseamnă gingiile dureroase și roșii

Ce înseamnă gingiile dureroase și roșii

Menținerea unei bune sănătăți generale a organismului presupune, printre altele, îngrijirea cavității orale. Deși accentul cade în general asupra danturii, sănătatea gingiilor este cel puțin la fel de importantă. Consecințele neglijării sănătății gingiilor sunt multiple și pot include nu doar pierderea dinților, ci și creșterea riscului de apariție a bolilor cardiovasculare și metabolice. Durerile de gingie sau modificările de culoare apărute la nivel gingival constituie motive de îngrijorare, deoarece pot indica un proces inflamator sau o boală gingivală. Dintre afecțiunile care pot determina dureri gingivale, cele mai frecvent întâlnite sunt gingivita, parodontoza și abcesul gingival.

ADVERTISING

Abcesul gingival: simptome, cauze și tratament

Abcesul gingival reprezintă un tip de abces dentar localizat pe linia gingiilor, care determină dureri puternice, pulsatile, care pot fi parțial ameliorate prin administrarea medicamentelor antiinflamatoare sau analgezice. Caracterizat prin apariția unei umflături pe suprafața gingiei, care poate crea dificultăți de vorbire sau masticație, abcesul gingival este determinat de infecțiile la nivelul gingiei, facilitate de o igienă orală deficitară sau de prezența unor afecțiuni orale. Tratamentul abcesului gingival implică drenajul abcesului, realizat într-un cabinet stomatologic, însoțit sau nu de un tratament cu antibiotice, obturații de canal sau extracții dentare.

ADVERTISING

Parotontoza: simptome, cauze și tratament

Parodontoza este considerată cea mai severă formă de boală parodontală, fiind asociată cu infecții gingivale repetate și cu pierderea dinților. Deși este mai frecventă după vârsta de 50 de ani, parodontoza poate să apară la orice vârstă, în ultimii ani fiind înregistrată o creștere a incidenței afecțiunii la tineri. Simptomele comune ale parodontozei includ:

- dureri și/sau sângerări gingivale;

- retracție gingivală (gingiile se retrag de pe dinți);

- schimbarea culorii gingiei;

ADVERTISING

- apariția unor infecții sau a unor pungi parodontale;

- respirație urât mirositoare.

Un tratament parodontoza eficient poate reduce semnificativ riscul de complicații și poate prelungi perioada de timp în care dinții sunt păstrați în cavitatea bucală. În plus, tratamentul instaurat devreme încetinește sau stopează progresia bolii.

Gingivita: simptome, cauze și tratament

Gingivita reprezintă inflamația superficială a gingiilor, manifestată în general printr-o sensibilitate gingivală crescută. O formă incipientă a bolii parodontale, gingivita este în general subdiagnosticată, în principal din cauza faptului că simptomele fie lipsesc, fie sunt nesemnificative. Atunci când există, gingivita simptome includ inflamarea gingiei, modificarea culorii gingiei și sângerări ușoare, apărute în timpul periajului. Cauzele gingivitei sunt aceleași ca în cazul parodontozei, însă tratamentul este semnificativ mai puțin invaziv, o curățare profesionistă și un detartraj fiind adesea suficiente pentru controlul infecției și pentru stoparea progresiei afecțiunii.