Cauzele bolilor cardiovasculare și metodele eficiente de diagnostic

Cauzele bolilor cardiovasculare și metodele eficiente de diagnostic
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Prin „boli cardiovasculare” se înțelege un grup de boli care afectează inima și vasele sangvine.

Acestea pot afecta una sau mai multe părți ale inimii sau ale vaselor sangvine și pot fi simptomatice sau asimptomatice.

Câteva probleme asociate cu bolile cardiovasculare includ ritmul cardiac anormal, îngustarea vaselor de sânge, probleme asociate cu valvele inimii etc.

Deoarece bolile cardiovasculare pot fi severe sau chiar fatale, citește în continuare acest articol pentru a afla mai multe despre cauzele și metodele de diagnosticare a acestora.

Cauzele bolilor cardiovasculare

Cauzele bolilor cardiovasculare depind de afecțiunea existentă. Cu toate acestea, una dintre cele mai frecvente cauze ale acestor probleme o reprezintă îngustarea vaselor sangvine sau ateroscleroza, problemă care poate duce la apariția infarctului de miocard sau a accidentului vascular cerebral, printre multe altele.

ADVERTISING

Bolile cardiovasculare cele mai frecvent întâlnite și cauzele acestora includ:

Boala coronariană

Această afecțiune este cauzată de cele mai multe ori de depunerea plăcilor de aterom pe pereții arterelor, fapt care duce la îngustarea acestora și la întreruperea circulației sangvine.

Factorii de risc asociați cu ateroscleroza și boala coronariană includ dieta nesănătoasă, sedentarismul, obezitatea și fumatul.

Aritmia

Aritmia este caracterizată printr-un ritm cardiac neregulat. Aceasta apare atunci când semnalele electrice de la nivelul inimii nu funcționează corespunzător și nu coordonează corect contracțiile celor patru camere ale inimii.

ADVERTISING

Cauzele și afecțiunile cele mai frecvente care pot duce la apariția aritmiei includ:

  • cardiomiopatia;
  • boala coronariană;
  • diabetul;
  • anumite medicamente;
  • fumatul;
  • hipertensiunea arterială etc.

Bolile valvelor inimii

Inima are patru valve care mențin circulația sângelui într-o anumită direcție. În unele cazuri, una sau mai multe valve nu funcționează corespunzător fapt care poate duce la perturbarea circulației sangvine.

Cauzele acestei probleme pot varia de la febră reumatică, la infecții (endocardită infecțioasă) și cauze congenitale (au existat încă de la naștere).

Diagnosticarea bolilor cardiovasculare

Așa cum fiecare boală cardiovasculară are cauzele ei specifice, la fel și metoda de diagnostic depinde de afecțiunea suspectată și de simptomele prezentate.

ADVERTISING

Câteva dintre cele mai eficiente metode de diagnosticare a bolilor cardiovasculare includ:

Coronarografia

Coronarografia este una dintre metodele de diagnosticare a bolii coronariene. Aceasta este o procedură minim invazivă care implică introducerea unui cateter printr-o arteră specifică și ghidarea acestuia până la zona afectată.

Ghidarea cateterului se face în timp real prin folosirea razelor X, iar potențiala întrerupere a circulației este evidențiată prin eliberarea unei substanțe de contrast.

Electrocardiografia

Electrocardiografia (EKG) este o metodă simplă și nedureroasă de a diagnostica anumite boli cardiace.

Aceasta monitorizează activitatea electrică a inimii prin mai mulți electrozi poziționați pe corpul și membrele pacientului.

Cu ajutorul electrocardiografiei, doctorul poate observa ritmul cardiac și eventualele bătăi anormale, fapt care poate ajuta la diagnosticarea aritmiei sau chiar a infarctului de miocard.

Ecocardiografia

Acest test de diagnostic folosește ultrasunete pentru a crea imagini ale inimii, în timp real. Procedura este neinvazivă și nedureroasă și oferă informații despre forma inimii, mărimea ei, valvele și camerele acesteia și felul în care funcționează.

Ecocardiografia poate include și testul Doppler, care poate evidenția regiunile în care este întreruptă circulația sangvină către inimă sau pentru a arăta zonele mușchiului cardiac, care nu se contractă.

Test de efort

Dacă există o îngustare a vaselor sangvine, atunci arterele nu pot trimite cantitatea necesară de sânge către inimă, în timpul exercițiilor intense. Pentru a evidenția această problemă, se efectuează un test de efort, care implică activitate fizică din partea pacientului (mers pe bandă rulantă sau prin cabinet) și amplasarea electrozilor EKG pentru monitorizare în timp real.

Având în vedere numărul mare de boli cardiovasculare și severitatea acestora, este recomandată o consultație medicală specializată dacă există simptome asociate cu aceste boli sau factori de risc specifici.