Când vine vorba de părinții care obișnuiesc să doarmă împreună cu copilul lor, există păreri pro și contra foarte puternice de ambele părți. Argumentele contradictorii iau în considerare mai ales sindromul morții subite a sugarului, un risc foarte mare care însoțește dormitul în comun. Pe lângă acest risc, mulți părinți sunt îngrijorați că micuțul lor nu va învăța niciodată să doarmă într-un pat separat.
De ce este recomandat ca cel mic să doarmă separat?
Departamentul de Sănătate sfătuiește părinții să nu doarmă în pat cu copilul lor până când acesta nu împlinește vârsta de cel puțin 6 luni. Până la această vârstă, cel mai sigur și recomandat mod de a dormi este alături de copil, dar nu în pat cu el. Puteți opta pentru un pătuț de copil atașat la cadrul patului în care dormiți, pentru un coș sau pentru alte opțiuni de dormit. Chiar și după ce copilul împlinește vârsta de 6 luni, există situații în care în continuare se recomandă dormitul separat. De exemplu, dacă unul dintre părinți fumează, dacă ați consumat alcool, dacă vă administrați tratamente medicamentoase care cauzează somnolență sau dacă unul dintre părinți este atât de epuizat încât vigilența sa este afectată, atunci dormitul separat este întotdeauna opțiunea cea mai recomandată. În funcție de stilul de viață sau de modificările care apar în perioada maternității, puteți amenaja camera copilului. Încă de la nașterea sa, puteți opta pentru pătuțuri de lemn care contribuie la un somn sănătos și odihnitor, la o creștere și dezvoltare sănătoasă și la un mediu calm și liniștitor. Nu este deloc recomandat să dormiți în pat cu bebelușul dacă a fost născut prematur, dacă a avut o greutate mică la naștere sau dacă are febră. Nu dormiți niciodată împreună cu copilul pe o canapea, pe o saltea cu apă sau pe un fotoliu. De asemenea, copilul nu se va înveli niciodată cu plapumă. În mod ideal, micuțul ar trebui să dețină propria sa lenjerie de pat, pleduri ușoare sau, cel mai bine, un sac de dormit. Patul trebuie aranjat astfel încât să nu existe riscul ca bebelușul să cadă. În cele din urmă, asigurați-vă că salteaua este fermă, în stare bună și nu se lasă la mijloc.
Care sunt avantajele dormitului în comun?
Dacă în rândurile anterioare au fost prezentate avantajele somnului solitar și situațiile în care dormitul la comun nu este indicat, iată că există și avantaje ale dormitului în comun. Somnul solitar la bebeluși este un comportament relativ nou în istoria evoluției umane și, în multe părți ale lumii, dormitul în comun este ceva obișnuit, asta însemnând că peste 90% dintre părinți dorm în același pat cu bebelușul lor. Înainte de sfârșitul anilor 1700, somnul solitar al bebelușului era extrem de rar în toate societățile. Toate primatele, cu excepția oamenilor, dorm împreună cu puii lor, deoarece lăsându-i să doarmă singuri, îi pun într-o poziție foarte vulnerabilă în fața prădătorilor. Dacă nu vă regăsiți în categoriile de persoane care nu sunt încurajate să doarmă împreună cu copiii lor, atunci dormitul în comun poate fi o opțiune. Cea mai obișnuită poziție de dormit pentru părinții și copiii care dorm împreună este pe o parte sau față în față, această poziție facilitând alăptarea. Alte beneficii ale somnului în comun includ contactul piele-pe-piele, ceea ce ajută la reglarea temperaturii corpului bebelușului și a alor procese ale corpului.