Sezonul cald a început, iar vara este anotimpul perfect pentru sesiuni lungi de înot sau de bronz. Deși soarele aduce o mulțime de beneficii pielii și organismului, expunerea neprotejată la radiațiile UV emise de razele acestuia poate fi dăunătoare atât pe termen scurt, cât și pentru perioade îndelungate de timp.
Pentru a te proteja de efectele nocive ale acestora, experții dermatologi recomandă folosirea produselor de protecție solară atât pentru piele, cât și pentru păr sau buze. Iată, în primul rând, la ce riscuri te supui dacă nu le folosești:
Riscurile expunerii neprotejate la soare
- Posibilitatea de apariție a arsurilor solare - mai mult, razele soarelui pot agrava anumite afecțiuni dermatologie deja existente prin favorizarea apariției iritațiilor sau a inflamațiilor;
- Riscul de a avea un aspect îmbătrânit al pielii timpuriu - razele solare UVA contribuie la pierderea elasticității pielii și a colagenului din aceasta, fapt care duce în timp la apariția ridurilor fine și îmbătrânirea prematură a pielii;
- Apariția petelor pigmentare (întâlnite atât la nivelul tegumentelor, cât și al tenului) - deși hiperpigmentarea anumitor zone ale pielii poate fi ereditară, aceasta poate apărea și în urma sesiunilor de bronz în care tegumentul nu a fost protejat corespunzător;
- Obosirea organismului și deshidratarea - expunerea excesivă la soare poate duce la deshidratarea pielii și la accentuarea stării de oboseală fizică;
- Creșterea riscurilor de apariție a melanomului (cancer de piele) - cercetările efectuate de Skin Cancer Foundation arată că folosirea produselor SPF chiar și cu indicele 15 poate scădea riscurile de apariție a melanomului cu până la 50%.
Cum alegi produsele de protecție solară potrivite pentru tine?
SPF sau Sun Protection Factor măsoară gradul de protecție împotriva radiațiilor UVA și UVB pe care îl au produsele ce îl conțin. Concret, cu cât acesta este mai mare, cu atât protecția pe care o oferă este mai ridicată.
SPF pentru tenul deschis
Pentru persoanele care au pielea foarte albă, sunt recomandate produse de protecție solară cu SPF 50 sau chiar SPF 80 în primele zile de expunere, o dată la două ore și după fiecare baie. Ulterior, după ce pielea se acomodează, protecția poate fi scăzută la SPF 30, dar aplicată mai des, din două în două ore.
SPF pentru tenul normal
Deoarece acest tip de ten conține deja o cantitate medie de melanină (pigmentul din piele), un anumit grad de protecție solară este deja asigurat. Cu toate acestea, produsele speciale nu ar trebui neglijate, acestea protejând pielea și de apariția prematură a ridurilor fine sau a petelor pigmentare. Este recomandată folosirea produselor care au SPF 30, aplicate regulat o dată la circa trei ore sau după fiecare baie.
SPF pentru tenul închis
Pielea închisă la culoare conține o cantitate mai mare de pigment în mod natural, fiind astfel mult mai puțin predispusă arsurilor solare. Deși riscurile sunt mai scăzute, dermatologii recomandă să nu se renunțe la produsele cu SPF și să se aleagă măcar indicele de protecție 15 aplicat de cel puțin trei, patru ori de-a lungul unei zile de plajă.
Soarele este benefic organismului prin hrănirea acestuia cu vitamina D3, însă expunerea protejată și corectă este necesară. Pentru a evita posibilele complicații care pot apărea, dermatologii recomandă folosirea produselor de protecție solară cu indice SPF potrivit tipului de piele.