Cât de eficientă este o singură doză de vaccin împotriva Covid?

Cât de eficientă este o singură doză de vaccin împotriva Covid?

Multe din vaccinurile anti-Covid aprobate trebuie administrate de două ori pentru a fi eficiente împotriva coronavirusului. Dar nu toţi vaccinaţii se duc la rapel şi îşi asumă, astfel, riscuri.

Opt la sută din cei vaccinaţi în SUA cu serul produs de Moderna sau BioNTech nu s-au mai prezentat la rapel. Este vorba de aproximativ cinci milioane de oameni, după cum relatează New York Times, citând date puse la dispoziţie de autoritatea sanitară CDC.

Motivele sunt foarte diferite, potrivit lui Angela Rasmussen, virolog în cadrul Universităţii Saskatchewan din Canada. Unii cred, eronat, că o doză de vaccin este suficientă, alţii se tem de noi efecte secundare. Unora, foarte puţini, li s-a recomandat, din motive medicale, să renunţe la rapel.

ADVERTISING

Şi motive de ordin logistic sau economic pot juca un rol, dacă, de pildă, centrul de vaccinare în cauză nu are în stoc vaccinul preferat sau şeful nu-i permite angajatului să se ducă să se vaccineze când a fost programat, după cum relatează presa.

Întrebarea este: cât de bine sunt protejaţi aceşti oameni de o infectare cu coronavirus?

Este suficientă o doză?

Experţii au tot repetat că, în cazul majorităţii vaccinurilor aprobate, sunt necesare două vaccinări pentru a beneficia de o protecţie mai bună şi mai îndelungată. Datele demonstrează că prima vaccinare oferă o oarecare protecţie, dar nu este clar pentru cât timp.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În două studii realizate de Biroul britanic pentru Statistici Naţionale şi Universitatea Oxford s-a constatat că oamenii manifestă o puternică reacţie a anticorpilor deja după prima doză de vaccin.

Potrivit unuia din studii, procentajul infectărilor simptomatice cu coronavirus a scăzut cu 72 la sută după injectarea unei doze de vaccin produs de BioNTech/Pfizer sau AstraZeneca. După rapelul cu BioNTech/Pfizer infectările simptomatice s-au redus cu 90 la sută. Date privind rapelul cu AstraZeneca lipsesc din studiu fiindcă nu existau încă la data elaborării sale.

Koen Pouwels, unul din autorii studiului realizat de Universitatea Oxford, a declarat pentru DW că rapelul garantează o mai bună şi îndelungată protecţie împotriva COVID-19. "Ca şi în cazul tuturor celorlalte boli infecţioase, după prima doză există o protecţie considerabilă, dar aceasta se reduce rapid." Abia rapelul ridică nivelul anticorpilor, mai ales în cazul persoanelor în vârstă.

ADVERTISING

Aceasta nu înseamnă că rapelul nu mai este atât de eficient dacă este amânat.

Unele guverne, cum ar fi cel britanic, au prelungit intervalul dintre cele două vaccinări, pentru a oferi cât mai multor oameni o imunizare de bază în contextul unei penurii de doze de vaccin. Însă în intervalul dintre cele două vaccinări protecţia ar putea fi mai redusă decât se crede.

Michael Warner, medic de urgenţă într-un spital din Toronto, a avertizat recent pe Twitter că "nu suntem vaccinaţi atâta timp cât nu suntem vaccinaţi complet." El a relatat că au fost internaţi la ATI pacienţi care şi-au făcut primul vaccin cu mai mult timp în urmă. De aceea, a cerut autorităţilor să le explice mai bine oamenilor cum să se comporte între cele două vaccinări.

Ajunge un singur vaccin pentru cei însănătoşiţi?

Altfel se prezintă lucrurile în cazul celor care s-au însănătoşit după îmbolnăvirea de COVID-19.

În Germania, Comisia Permanentă de Vaccinare recomandă vaccinarea cu o singură doză a acestor persoane, cel devreme la şase luni de la însănătoşire.

Un studiu realizat de Cedars-Sinai Medical Center din Los Angeles, în cadrul căruia au fost testate mai bine de 260 de persoane, arată că o singură doză de vaccin BioNTech/Pfizer administrată foştilor pacienţi cu COVID-19 produce "un răspuns imunitar asemănător cu al persoanelor care au primit cele două doze recomandate."

Rasmussen nu este de altfel neliniştită că opt la sută din cei vaccinaţi în SUA nu s-au prezentat la rapel. "Aceasta înseamnă, totuşi, că marea majoritate se prezintă la a doua injecţie, ceea ce este foarte bine, în comparaţie cu multe alte vaccinări", a subliniat experta.

Robert Mudge

Citeşte şi:

Doar 0,7% dintre românii vaccinați cu prima doză și 0,2% dintre cei cu ambele doze au făcut Covid


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇