Cancerul și paliația în vreme de pademie – 4.000 de pacienți îngrijiți gratuit de HOSPICE Casa Speranței

Cancerul și paliația în vreme de pademie – 4.000 de pacienți îngrijiți gratuit de HOSPICE Casa Speranței
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Pentru HOSPICE Casa Speranței – la fel ca pentru întreaga societate – ultima perioadă a venit cu provocări uriașe, mai grele ca oricând. Au fost trei luni pline de incertitudini pentru noi toți, dar cu atât mai mult pentru bolnavii incurabili, care s-au văzut încă o data abandonați de sistemul public de sănătate.

Realitatea ultimelor luni ne-a arătat multe situații în care pacienții oncologici și cei cronici au fost externați din spitalele de stat, pentru a fi protejați de infestarea cu noul virus. Au ajuns însă acasă, fără niciun sprijin medical, fără niciun plan de tratament. Pentru ei și pentru familiile lor, HOSPICE Casa Speranței a rămas ultima mână de ajutor care li se mai putea întinde.

Sponsorizările au scăzut dramatic

Am primit solicitări disperate, mai multe ca oricând, de la cei care nu mai aveau altă alternativă. În același timp, sponsorizările au scăzut dramatic, mediul de business a fost puternic afectat de pandemie și mulți dintre partenerii noștri nu au mai putut să ne susțină. Iar mulți dintre cei care nu au fost afectați financiar și-au îndreptat atenția spre lupta împotriva Covid.

ADVERTISING

Toată această situație, pe care nimeni nu o anticipa, ne-a arătat că trebuie să ne adaptăm rapid, să reconfirgurăm toate planurile pe care le aveam pentru acest an. Am avut resurse limitate, dar medicii și personalul clinic de la HOSPICE au rămas în prima linie, la fel ca în ultimii 28 de ani.

Am reușit să fim alături de pacienții noștri și să nu îî abandonăm pe cei care aveau cea mai mare nevoie de noi.  Am căutat soluții și am încercat să-i ajutăm chiar și de la distanță.

Echipele noastre medicale au oferit permanent pacienților și familiilor lor sfaturi, indicații terapeutice și consiliere psiho-emoțională prin telefon sau aplicații video, iar când simptomele n-au mai putut fi controlate astfel, pacienții au fost îngrijiți la domiciliu sau internați în cele două spitale deschise permanent la București și Brașov. 

2.587 de zile de spitalizare în lunile de criză

În ultimele trei luni, am avut în îngrijire 3.958 de pacienți la HOSPICE Casa Speranței. Echipele medicale au făcut 1.059 de vizite la domiciliu, 644 de consulații în ambulatoriu și încă 5.049 de consultații la distanță, iar terapeuții noștri au fost alături de pacienți cu 690 de sedințe de consiliere psihologică. Însumat, pentru toți pacienții din cele două spitale din București și Brașov, au fost 2.587 de zile de spitalizare în lunile de criză. 

ADVERTISING

Nevoia de paliație este absolut uriașă în România și, raportat la cerere, aceste cifre poate nu par mari.  Însă am făcut tot ce am putut, cu resurse limitate, pentru aproape 4.000 de pacienți care nu mai aveau nicio soluție și care aveau nevoie urgentă de îngrijire. Nu am fi reușit însă fără sprijin și le suntem recunoscători celor care au rămas alături de noi, poate cu eforturi mai mari decât în trecut. Greul, însă, nu a trecut și avem nevoie în continuare de sprijin. La HOSPICE, starea de urgență este permanentă.

În continuare, avem nevoie de fonduri. De fapt, strângerea de fonduri este un efort continuu la HOSPICE. Un pacient are nevoie de sprijin continuu, în funcție de starea lui și de evoluția bolii, trece prin diversele servicii pe care le oferim, noi suntem alături de el din momentul în care ne accesează până la finalul vieții, iar sprijinul pentru aparținători – familie și cei apropiați – continuă până la trei ani după decesul pacientului și, uneori, chiar mai mult. Iar noi nu avem un singur pacient, avem peste 5.000 în fiecare an”, a declarat Mirela Nemțanu, director executiv HOSPICE Casa Speranței.

ADVERTISING

Poți susține HOSPICE Casa Speranței:

- Donează pe https://www.hospice.ro/doneaza/ sau în cont RAIFFEISEN BANK (SWIFT: RZBRROBU) – RO30 RZBR 0000 0600 1220 1968 (RON), CUI: 4921504 – Fundaţia HOSPICE Casa Speranţei
- Trimite un SMS la 8844 cu mesaj TIMP (cost 2 Euro)

- Redirecționează, fără niciun cost din partea ta, 3,5% din impozitul plătit statului către HOSPICE Casa Speranței pe https://www.hospice.ro/3punct5hospice/

Despre HOSPICE Casa Speranţei

HOSPICE Casa Speranței, organizație non-profit înființată în 1992 la Brașov, a introdus conceptul de îngrijire paliativă în România și este cea mai mare fundație din țară care oferă gratuit servicii specializate gratuite de acest tip. 

Organizația are două spitale cu servicii integrate, în Brașov și București, echipe mobile în patru orașe – București, Brașov, Făgăraș și Zărnești, șase sedii destinate oferirii de îngrijire paliativă și educație și peste 100 de paturi pentru internare și activități adiacente, destinate îngrijirii persoanelor diagnosticate cu boli incurabile. HOSPICE a dezvoltat servicii complete de îngrijire paliativă, care sunt oferite în centre de zi, ambulatorii și unități proprii pentru internare, la domiciliul pacienților și în spitalele partenere. În cei 28 de ani de existență, HOSPICE a adus alinare și speranță pentru peste 35.000 de copii și adulți

Pentru mai multe informații, accesați www.hospice.ro. Ne găsiți pe Facebook și pe Instagram , iar pe Youtube puteți afla povestea HOSPICE și istoria îngrijirii paliative în România.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇