Avantajele colposcopiei. De ce este esențială ca procedură pentru diagnostic?

Avantajele colposcopiei. De ce este esențială ca procedură pentru diagnostic?
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Colposcopia este o procedură de diagnostic care permite medicului specialist să verifice peretele vaginal și cervixul, pentru potențiale anomalii ale țesuturilor.

În timpul testului, un microscop dotat cu sursă de lumina specială va putea oferi imagini mărite ale țesutului din acele regiuni, pentru ca medicul să obțină informațiile necesare. Dacă acesta observă anumite anomalii, atunci poate efectua o biopsie, pentru testări adiționale [1].

Deoarece colposcopia este un test prin care se verifică prezența celulelor canceroase, află care sunt avantajele acestei proceduri și de ce este esențială realizarea ei, pentru a fi mai bine informată despre opțiunile pe care le ai la dispoziție.

ADVERTISING

Importanța colposcopiei

Colposcopia pentru diagnostic poate fi recomandată din mai multe motive. În primul rând, aceasta poate fi sugerată de către medic, în urma rezultatelor anormale ale testului Babeș Papanicolau.

Chiar dacă celulele anormale cauzate de infecția cu virusul papilloma uman (HPV) nu reprezintă cancerul în sine, ele pot crește însă riscul de dezvoltare a acestei boli, dacă nu sunt tratate corespunzător.

Colposcopia poate fi realizată pentru a analiza mai clar acele zone de țesut, sau atunci când testele de screening nu au putut oferi informații clare.

Această procedură mai poate fi folosită și pentru a evidenția cauza sângerărilor vaginale (cum fi sângerările după actul sexual) [2].

ADVERTISING

Colposcopia reprezintă un test de diagnostic foarte important, deoarece oferă informații adiționale și precise, folosind o metodă simplă și neinvazivă de a observa țesuturile.

Avantajele colposcopiei

Beneficiul principal al acestei proceduri este abilitatea de a observa și de identifica rapid potențiale celule precanceroase sau leziuni existente. Dacă nu s-a găsit nimic anormal, atunci se poate concluziona că rezultatele testului Babeș Papanicolau au fost incorecte sau că infecția cu HPV a dispărut între timp [3].

Un alt avantaj al colposcopiei este timpul scurt pentru efectuarea investigației, majoritatea examinărilor necesitând doar 15-20 de minute [4]. Mai mult decât atât, deoarece microscopul nu este introdus în vagin, disconfortul prezentat are de obicei un nivel minim.

ADVERTISING

Cum se realizează colposcopia

Nivelul de disconfort prezentat de această procedură, este de obicei asemănător cu cel simțit în timpul unui test Babeș Papanicolau. Cu toate acestea, este posibil totuși ca medicul să administreze un antialgic cu 30-60 de minute înainte de procedură, pentru a reduce și mai mult disconfortul.

În timpul colposcopiei, vei sta în poziție ginecologică, iar medicul specialist va insera un specul pentru îndepărtarea pereților vaginali.

Odată expus colul uterin, colposcopul (microscopul cu sursă proprie de lumină) va fi adus mai aproape de vagin (nu va fi introdus) pentru a putea observa mai ușor țesuturile.

În funcție de caz și de obiectivul investigației, medicul poate pulveriza sau badijona soluții speciale pentru a evidenția zonele anormale sau poate preleva probă de țesut pentru biopsie [1].

La ce te poți aștepta după o colposcopie

Dacă nu s-a prelevat țesut pentru biopsie în timpul procedurii, atunci nu vei avea anumite restricții după această investigație. Cu toate acestea, este posibil totuși să prezinți un anumit grad de disconfort.

În cazul în care s-a prelevat probă de țesut, atunci este posibil, că în următoarele zile să prezinți:

  • durere vaginală;
  • sângerare ușoară;
  • secreții vaginale închise la culoare.

La finalul procedurii, medicul îți va menționa câteva restricții, cum ar fi evitarea sexului vaginal și introducerea tampoanelor timp de o săptămână sau mai mult, în funcție de fiecare caz în parte și de intervențiile efectuate [5].

Respectă cu strictețe instrucțiunile și recomandările medicului, pentru a preveni orice potențiale complicații.

Procedura de colposcopie este importantă pentru depistarea cancerului cervical și nu numai, motiv pentru care este recomandată în majoritatea cazurilor, când testele de screening obțin rezultate anormale.

Dacă medicul specialist ți-a recomandat această procedură, discută cu el despre pregătirea pentru investigație și la ce să te aștepți, pentru cazul tău specific.

Referințe:

  1. “Colposcopy: Biopsy, Purpose, Procedure, Risk & Results.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/4044-colposcopy. Data accesării: 03.11.2022
  2. NHS Choices, NHS, www.nhs.uk/conditions/colposcopy/why-its-done/. Data accesării: 03.11.2022
  3. “All about Colposcopy: Benefits and What to Expect.” All About Colposcopy: Benefits and What to Expect: Physicians for Women - Melius & Schurr : Obstetricians & Gynecologists, www.mscwomenshealth.com/blog/all-about-colposcopy-benefits-and-what-to-expect. Data accesării: 03.11.2022
  4. “Colposcopy.” Cancer Council, www.cancer.org.au/colposcopy. Data accesării: 03.11.2022
  5. “Colposcopy.” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, www.mayoclinic.org/tests-procedures/colposcopy/about/pac-20385036. Data accesării: 03.11.2022