Secretarul de stat în cadrul Ministerului de Interne, Raed Arafat, a explicat că vaccinul împotriva COVID-19 se administrează de două ori şi că ar putea avea câteva efecte secundare, de scurtă durată.
Arafat a declarat că va face acest vaccin pentru a se proteja pe el şi pe apropiaţii săi.
”După injecţie, e o perioadă până corpul tău face anticorpi împotriva virusului respectiv. Mai trebuie inclusiv o injecţie de rapel la unele din vaccinuri. Mai trebuie, peste două luni, să faci o a doua injecţie pe care dacă nu o faci, prima injecţie devine ineficientă.
Nu este suficient să fim 1.000 sau 2.000 vaccinaţi. În mod normal, ca să ai un efect real de a întrerupe lanţul de răspândire, trebuie să ajungi să vaccinezi între 60 şi 70% din populaţie. Şi acest lucru este clar că va dura şi nu va dura numai la noi, ci va dura în toată lumea.
Ce faci prin vaccinare? În primul rând, este că te protejezi şi protejezi şi pe ceilalţi din jurul tău. Asta este cert. Cu cât se vaccinează mai mulţi (...) cu cât prevenirea răspândirii şi revenirea la o stare cvasi-normală să zicem este mai rapidă”, a declarat Raed Arafat, la Digi24, luni seară.
”Nu suntem singuri, ce folosim noi o să folosească toată Europa!”
Arafat a explicat că nu numai România administrează acest vaccin, ci şi alte state din Europa.
”Este clar că se va comunica, va deveni totul transparent, nu va fi nicio problemă care să lase să se pună sub semnul îndoielii corectitudinea şi seriozitatea lucrurilor care se fac. Şi atenţie, nu suntem singuri, ce folosim noi o să folosească toată Europa.
Deci să înţeleagă lumea că nici guvernul francez nu vrea să facă rău populaţiei sale, nici guvernul german nu va face acest lucru, nici orice alt guvern. Suntem toţi împreună în acest sens şi achiziţia de vaccinuri este una europeană.
Aşa că se ştie că nu se va achiziţiona ceva care nu reprezintă siguranţă pentru populaţia care îl va primi”, a subliniat Arafat
Întrebat cum i se pare că mai mulţi medici pun umărul la campania împotriva acestui vaccin, secretarul de stat a declarat că se aştepta la asemenea reacţii.
”Nu pot să spun că mă şochează, m-am aşteptat pentru că ştiu că există astfel de opinii. Este trist, nu este un lucru OK, pentru că nu există bază ştiinţifică la ce comentează colegii.
Îmi pare foarte rău. Să vii să arunci câteva date, asta nu înseamnă ştiinţă. Ştiinţă este să aduci lucruri concrete care să spună de ce tu spui aceste lucruri. Nu este OK şi să ai studii ştiinţifice. Studiile arată că aceste vaccinuri care vor veni vor fi sigure şi vor putea fi administrate fără sechele şi fără probleme”, a adăugat Arafat.
Efecte adverse de scurtă durată
Șeful DSU a menţionat că acest vaccin ar putea avea, în cazul unora, şi câteva efecte adverse de scurtă durată.
”Deci asta este ce acum avem în faţa noastră. Normal, pot fi, şi colegii specialişti pot explica, anumite efecte secundare obişnuite care trec, nu va fi nicio problemă cu ele.
Astea toate vor fi explicate. Dar niciun medicament nu trece fără să aibă posibile efecte secundare şi nu vorbim de probleme majore aici. Dar fiecare vaccin va fi explicat, lucrurile vor fi foarte transparente”, a declarat Arafat.
De asemenea, Raed Arafat a precizat că îşi va face acest vaccin, atunci când va primi unul.
”Vă spun, personal, pentru mine, în momentul în care mi se spune, da, e rândul să te vaccinezi, eu mă vaccinez. Pentru că eu ştiu că asta este soluţia să nu trec eu sau alţii din jurul meu printr-o problemă care pune viaţa în pericol şi nu numai.
Îţi afectează viaţa pe o durată lungă, încă nu ştim care este durata de impact a virusului asupra corpului. Până acum, vedem că are un impact de lungă durată. Dacă va dispărea acest impact sau nu încă e prea devreme să spunem. Încă sunt oameni la un an de la infecţie cu sechele pulmonare şi cu sechele generale după infecţie, oameni care au trecut mai uşor prin infecţie”, a mai precizat secretarul de stat.
Iohannis face CSAT pentru campania de vaccinare
Președintele Klaus Iohannis a anunțat că avem de-a face cu o adevărată problemă de securitate națională, iar strategia de vaccinare anti-COVID va fi supusă aprobării într-o şedinţă CSAT, pe care o va convoca în perioada următoare.
Săptămâna trecută, șeful statului a anunțat că a început pregătirea pentru campania de vaccinare anti Covid, iar coordonator al acesteia este Valeriu Gheorghiţă, medic la Spitalul Militar Central.
Premierul Ludovic Orban a anunțat că „este posibil să sosească primele cantităţi de vaccinşi în decembrie”.
Doar 30% dintre români spun că se vor vaccina
Conform unui sondaj Avangarde, 30% dintre români spun că se vor vaccina împotriva noului coronavirus, 36% declară că o vor face după o perioadă în care vor vedea că cei care s-au vaccinat nu au pățit nimic, iar 25% afirmă că nu se vaccinează.
De asemenea, 9% dintre cei intervievați au spus că nu pot spune încă ce vor face, iar 1% nu au vrut să răspundă la întrebare.
În ceea ce privește motivul pentru care cei 25% au spus că nu se vaccinează, 24% dintre ei au declarat că nu cred, în general, în vaccinare, 72% nu cred în eficiența vaccinului, iar 4% nu au răspuns.