Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, spune că nu este singular cazul gălățeanului de 45 de ani cu COVID-19, care a refuzat internarea și a murit acasă.
„Este o situație despre care noi am avertizat. Nu este primul caz de care aflu. Am mai avut la București semnalate de SMURD București într-o perioadă scurtă cel puțin trei cazuri, din care unul a ajuns în stare critică, la o săptămână după ce a refuzat internarea în spital. Un altul a solicitat intervenția SMURD și era deja în stop cardiac”, a declarat Arafat la Antena3.
El a explicat că nu se întâmplă acest lucru tuturor pacienților, dar cei infectați trebuie să țină cont de faptul că boala se poate agrava foarte repede.
”Bineînțeles, asta nu se întâmplă la toți, ci la 1% din acești pacienți. Când spunem că pacientul avea tuse seacă înseamnă că nu era chiar asimptomatic. Asimptomatic înseamnă că nu ai nimic. La câte dezbateri au avut loc și la câte păreri neavizate au fost expuse populației, populația nu mai înțelege decât că dacă sunt pe picioare și sunt bine înseamnă că pot pleca acasă. Dar nu ia în considerare că această boală poate să se agraveze foarte rapid”, a mai spus șeful DSU.
Arafat a mai punctat că ”o persoană care este cu simptomatologie ușoară sau chiar asimptomatică poate să înceapă să aibă simptomatologie și poate să aibă o evoluție respiratorie gravă care să ducă chiar la intrare în comă și deces”.
Cazul de la Galați
Un bărbat de 45 de ani din Galaţi s-a prezentat în 12 iulie la spital, cu simptome de coronavirus şi i-a fost prelevat test. Bărbatul a refuzat să rămână internat pentru a aştepta rezultatul şi s-a izolat la domiciliu.
Ulterior, a fost anunţat de DSP că testul a ieşit pozitiv şi i s-a recomandat să se interneze. Bărbatul a refuzat, spunând că se simte bine şi a rămas în izolare.
Ulterior, el a sunat la 112, cu probleme de respiraţie, iar medicii l-au găsit în stop cardio-respirator și nu a putut fi resuscitat.
Un gălățean de 45 de ani cu COVID-19, care a refuzat internarea, a murit acasă
Citește și:
Raed Arafat: Noi, din păcate, undeva ne înecăm la mal. Trebuia încă un pic să respectăm măsurile