Un milion de cazuri de cancer au rămas nediagnosticate în Europa, din cauza pandemiei. Cercetările în domeniu sunt blocate

Un milion de cazuri de cancer au rămas nediagnosticate în Europa, din cauza pandemiei. Cercetările în domeniu sunt blocate
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Pandemia de COVID-19 a mai avut un impact nefast despre care se vorbeşte mai puţin: un milion de cazuri de cancer au rămas nediagnosticate, zeci de milioane de teste de screening nu s-au mai făcut, iar cercetările și studiile în acest domeniu au fost puse pe hold!

Un milion de cazuri de cancer au trecut neobservate, nefiind diagnosticate, în Europa, din cauza pandemiei, arată un nou studiu publicat de Organizația Europeană a Cancerului (ECO).

Boala a rămas nediagnosticată din cauza pandemiei și a restricțiilor impuse în contextul epidemiologic, subliniază Euronews.

Șeful ECO, dr. Matti Aapro, spune că acest studiu arată clar impactul devastator al pandemiei.

„Avem nevoie disperată de măsuri urgente la cel mai înalt nivel, pentru a ne ocupa de aceste restanțe privind diagnosticele cu cancer. Trebuie să restabilim încrederea în serviciile de sănătate și trebuie să combatem lipsa forței de muncă”, a punctat el.

Potrivit cercetării, una din 2 persoane cu simptome ce indicau un potențial cancer nu a fost trimisă la specialiști pentru o eventuală diagnosticare.

În plus, unul din 5 pacienți cu cancer din Europa încă nu primește tratamentul chirurgical sau chimioterapia de care are nevoie.

Nici teste de screening nu s-au mai făcut

De asemenea, au fost omise și testele de screening pentru cancer, explică profesorul Mark Lawlor, cercetător în domeniul cancerului de la Universitatea Queen's Belfast.

Este vorba despre aproape 100 de milioane de teste de screening care ar fi trebuit făcute, dar nu s-a putut din cauza pandemiei.

„Am observat și o scădere semnificativă a testelor de screening pentru depistarea cancerului. Aproape 100 de milioane de astfel de teste nu au fost făcute în Europa, în pandemie. Iar acest lucru ne aduce în prezent, când vedem atâtea cazuri care nu au fost diagnosticate sau au fost diagnosticate prea târziu. Asta înseamnă că pacientul este mult mai greu de tratat, iar riscul de deces este mult mai mare”, a explicat el.

Și cercetările au fost oprite

De asemenea, studiile clinice și cercetarea, în general, în domeniul cancerului s-au oprit din cauza COVID-19.

Există îngrijorări mari că 18 luni de progrese ar putea fi pierdute.

Eurodeputatul Véronique Trillet-Lenoir subliniază că este timpul să ne concentrăm din nou asupra pacienților cu cancer și a cercetării în acest domeniu.

„Pacienții cu cancer au avut o pedeapsă dublă în timpul acestei pandemii. În primul rând, pentru că sunt, din cauza bolii și a tratamentului lor, deosebit de fragili și, de asemenea, pentru că, în timpul lockdown-ului, au fost efectiv lipsiți de vizite la spital care le permit diagnosticarea sau tratamentul”, a explicat europarlamentarul.

”Uniunea Europeană va încerca să procedeze mai bine în viitor, pentru a proteja mai bine pacienții cu cancer și pacienții cu boli cronice, dacă o criză de acest gen apare din nou”, a conchis ea.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇