Spania, cu 57,61 % din populaţie vaccinată anti-COVID-19 cu schema completă, conduce lista Uniunii Europene cu cel mai mare număr de persoane imunizate, în afară de Marea Britanie şi de statele membre în Asociaţia Europeană a Liberului Schimb (AELS), potrivit datelor Universităţii britanice Oxford.
Informaţia a fost preluată marţi de grupul de investigaţie BIOCOMSC al Universităţii Politehnice din Catalonia, potrivit Agerpres.
Spania, cu 47,3 de milioane de locuitori, se află în fruntea Belgiei, cu 57,21 % din populaţie vaccinată şi chiar a Marii Britanii (56,49 %) şi a Germaniei (52,58 %), în timp ce Ungaria asigură că a vaccinat cu schema completă 56,3 % din populaţie.
În schimb, cei vaccinaţi parţial (cu o singură doză dintre cele două necesare) reprezintă 10,51 % în Spania, în urma altor ţări precum Norvegia (32,5 %), Suedia (21,9 %), Ţările de Jos (18,6 %) şi Danemarca (17,4 %), deşi aceste ţări au o populaţie mult mai mică decât cea a Spaniei.
La capătul opus se află Bulgaria şi România, cu 14,4 % şi respectiv 25,2 % de persoane vaccinate anti-COVID-19 din totalul populaţiei lor.
60% din adulții din UE sunt vaccinați
În același timp, marți a fost publicat de către AFP un bilanț din care reiese că vacinaea în UE a trecut de 59,5% în rândul adulților.
În total, 223,8 de milioane de persoane care locuiesc în Uniunea Europeană au fost vaccinate cu două doze de vaccin împotriva covid-19, cu o doză - după ce s-au vindecat de boală sau cu un vaccin care se administrează într-o doză unică, potrivit News.ro.
Clasamentul AFP este neschimbat în ce privește România și Bulgaria, dar diferă la pozițiile fruntașe.
Astfe, pe primul loc e Malta, cu 74%, urmată de Belgia, cu 59% şi Spania e pe locul trei cu 58%.
România e pe penultimul loc cu 25%, iar Bulgaria pe ultimul, cu 14%.
Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a postat pe Twitter bilanțul realizat de AFP.
Citește și: