Întotdeauna este mai bine să previi o problemă de sănătate, decât să o tratezi. De aceea, este deosebit de important să efectuezi anual o serie de analize, astfel încât să te asiguri că totul se află în parametrii optimi. Indiferent de vârstă analizele anuale trebuie efectuate. În cazul în care cunoști faptul că ești predispus la anumite boli, din anumite considerente, cum ar fi transmitere genetică, trebuie să nu sari peste setul de analize uzuale. Chiar dacă nu suferi de nicio afecțiune, profilaxia bolilor este esențială pentru a nu ajunge în situația de a descoperi o boală prea târziu. Din păcate sunt multiple afecțiuni care în stadiile incipiente nu îți dau niciun simptom. De aceea, e mai bine să fii precaut. Dacă vrei să afli mai multe informații cu privire la ce analize este necesar să faci anual, în funcție de vârstă, citește în continuare acest articol!
Cuprins
- 1. Analize uzuale de sânge – Importanța efectuării analizelor de sânge
- 2. Care sunt analizele uzuale?
- 3. Analize uzuale pentru bărbați
- 4. Analize anuale copii – Care sunt analizele pe care este bine să le efectueze anual un copil
- 5. Analize anuale femei – analize uzuale în funcție de vârstă
- 6. Analize obligatorii după 50 ani
1. Analize uzuale de sânge – Importanța efectuării analizelor de sânge
Analizele de sânge sunt teste deosebit de importante pentru faptul că prin ele putem depista o serie de probleme ce nu au simptomatologie. Cu ajutorul analizelor de sânge specialistul îți poate depista anemii și probleme ale organelor interne. De cele mai multe ori primim fișa de analize și vedem doar niște valori pe care doar un specialist le poate interpreta, nu este recomandat să încercați interpretarea cu informații adunate de pe internet. Fiecare analiză a sângelui în parte indică o anomalie ori o problemă pentru care doar un specialist are răspunsul dacă există motive de îngrijorare.
În următoarele rânduri vei descoperi care sunt analizele comune pe care orice persoană este indicat să le facă măcar o dată pe an, mai ales în cazul unor modificări la nivelul corpului ori stării de zi cu zi. Analiza trigliceridelor este foarte importantă în a identifica prezența diabetului zaharat sau predispoziției spre această afecțiune ori insuficiență renală. Aceste analize se corelează cu alți indici precum nivelul mărit al colesterolului. O valoare mare a colesterolului poate indica deopotriva probleme cu ficatul ori afecțiuni cardiovasculare. Anemiile pot fi depistate prin identificarea valorilor calciului, magneziului și al fierului din sânge (testarea sideremiei).
Analiza transaminazelor este foarte importantă și recomandată întotdeauna de medic pentru faptul că acestea stau la mijlocul descompunerii proteinelor către ficat. Dacă analizele indică valori mari în sânge, înseamnă că ficatul prezintă anomalii de funcționare și trebuie analizat în profunzime. Valorile mărite se întâlnesc în urma: cirozelor, hepatitei ori alcoolismului sau infarctului miocardic acut.
Hemoleucograma este analiza ce indică numărul celulelor din sânge dar și mărimea lor. Este o analiză comună ce indică anomalii greu de observat altfel. Așadar, cu ajutorul hemoleucogramei vei cunoaște: concentrația de hemoglobină din corp, numărul eritrocitelor, al trombocitelor, reticulocitelor și al leucocitelor. Prin aceste simple analize poți cunoaște probleme ușoare precum diferite deficiențe nutriționale, infecții sau inflamații ale țesutului, dar și probleme grave precum prezența celulelor canceroase.
2. Care sunt analizele uzuale?
Conform recomandărilor medicilor este recomandat ca cel puțin o dată pe an să se efectueze un set de analize complete. Un examen clinic de rutină implică analize de sânge, ecografii și consulturi la medici de specialitate. Pentru persoanele adulte, de peste 18 ani și care se află în activitate este important să facă următoarele:
- Analize de sânge
- Ecografie abdominală
- EKG
- testare cu privire la bolile cu transmitere sexuală
- un test de oftalmologic
- consult ORL
- în cazul femeilor recomandat este cel puțin un control ginecologic pe an
Analizele de sânge privesc biochimia și hematologia. În cazul biochimiei sunt de urmărit: glicemia, ureea, colesterolul, creatinina, magneziul și fierul. Pe partea de hematologie foarte importante sunt valorile: leucocitelor, trombocitelor, limfocitelor, neutrofilelor, hemoglobina și numărul eritrocitelor. Totodată, este foarte importantă și analiza numită INR, aceasta este menită să indice timpul de coagulare al sângelui. Pentru monitorizarea glandei tiroide se poate efectua TSH. Testele cu privire la boli cu transmitere sexuală se realizează prin analize de sânge, prin prelevare de secreție vaginală/uretrală ori prin test de urină. Aceste analize, în mod normal, se realizează în cadrul unui set de analize complete pe care este ideal să le facă oricine măcar o dată pe an.
Ecografia abdominală se realizează cu ajutorul unui ecograf. Pentru acest consult medicul se folosește un gel special care prezintă calități deosebite pentru conductivitatea ultrasunetelor. În urma examenului ecografic pacientul poate cunoaște dacă există anomalii la nivelul organelor interne (de exemplu splină ori ficat mărit), depuneri de grăsime în exces ori probleme cardiace.
Un examen concludent privind eventualele probleme cardiovasculare este măsurarea tensiunii arteriale (EGK). Procedura este destul de simplă, pe pielea pacientului se montează ventuze de tip electrod care au rolul de a capta impulsurile electrice de la nivelul inimii și de a le transmite către ecograf urmând mai apoi a se lista toate aceste informații într-un grafic interpretat de medicul specialist.
Testele oftalmologice și de audiologice sunt neglijate de cele mai multe ori, însă este posibil ca realizându-le să observi că există probleme pe care nu le sesizezi din simplul fapt că natura corpului este de a sa adapta. Testul oftalmologic presupune mai multe etape: anamneza (discuție purtată cu pacientul pentru a afla istoricul medical), examinarea ochiului și a pleoapelor la nivel exterior, autofractometria (măsoară dioptriile), verificarea acuității vizuale (pacientului i se prezintă un panou cu cifre si litere pe care trebuie să le distingă la distanță și la apropiere), examinarea motilității (mișcarea ochilor) și examinarea fundului de ochi (medicul examinează vasele de sânge, retina și nervul optic). Pentru verificarea corneei, irisului și cristalinului este necesară o biomicroscopie.
3. Analize uzuale pentru bărbați
Analizele uzuale sunt recomandate de medic în funcție de particularitățile fiecărei persoane, mai exact de vârstă, sex, predispozițiile la anumite boli transmise genetic și starea de sănătate din acel moment. Dacă nu te confrunți cu nicio problemă și nu ai cazuri în familie de boli care pot fi transmise, atunci un set de analize uzuale este suficient. Indiferent de vârstă se pot efectua analize de sânge comune, cum ar fi glicemie, magneziu, feritină, sideremie, uree serică, creatinină serică, TSH și FT4 (hormonul secretat de glanda tiroidă și tiroxina liberă), calciu total și ionic, fibrinogen, hemoleucograma, colesterol și trigliceride, proteine, VSH sau viteza de depunere a hematiilor, hemoglobina glicată, transaminazele hepatice, PT și INR. Cu ajutorul acestora medicul își poate da seama dacă starea ta de sănătate este optimă și dacă mai trebuie să efectueze alte investigații suplimentare. În funcție de istoricul tău medical și predispozițiile genetice ți se pot recomanda analize de sânge suplimentare. Pe lângă analizele de sânge care se efectuează anual sau chiar de două ori pe an, este bine să se efectueze un sumar de urină și analiza din materiile fecale.
Bărbații sunt predispuși la anumite boli, pentru care este bine să efectueze anual analize în scop profilactic. Printre aceste boli se numără prostatita, cancerul de prostată și adenomul de prostată. În general, după vârsta de 45 de ani se recomandă ca bărbații să efectueze anual analize de sânge, mai exact pentru PSA (antigenul specific prostatic). O creștere a nivelului de PSA indică prezența unei boli la nivelul prostatei. Un alt lucru important pentru prevenirea afecțiunilor aparatului reproducător și ale prostatei este efectuarea anuală a unei ecografii abdomino-pelvină.
Pentru prevenirea bolilor de inimă este recomandat să se realizeze un consult anual la medicul cardiolog. Bărbații sunt mai predispuși în a dezvolta boli ale inimii, mai ales în cazul în care sunt și fumători, consumă alcool sau au în familie persoane care se confruntă cu afecțiuni cardiovasculare. În funcție de vârstă medicul poate recomanda efectuarea unui EKG sau a unei ecografii ale arterelor cervicale destinat prevenirii unui AVC.
4. Analize anuale copii - Care sunt analizele pe care este bine să le efectueze anual un copil
Este foarte important ca cei mici să efectueze analize anuale chiar dacă nu sunt bolnavi. Există numeroase afecțiuni care nu prezintă simptome și de asemenea este bine ca starea de sănătate să fie monitorizată. Un prin set de analize care trebuie efectuate anual sunt cele de sânge uzuale, alături de sumarul de urină, examenul coproparazitologic și coprocultura. Pentru că majoritatea copiilor sunt predispuși la amigdalită și răceli dese, este bine să se efectueze un exudat nazal și faringian anual. Cât timp cel mic are dentiție de lapte, este esențial să fie văzut de un stomatolog anual sau de câte ori este nevoie pentru a se asigura că nu există probleme. Ulterior, când apare dentiția permanentă, vizitele la medic se pot efectua anual pentru prevenirea sau tratarea la timp a cariilor sau a altor afecțiuni. Un alt consult important pentru copii este cel oftalmologic, pentru observarea modificărilor de vedere și necesitatea purtării de ochelari.
Copii au predispoziție către afecțiuni ale coloanei vertebrale. De aceea, este important să efectueze un consult anual la medicul ortoped sau un fizioterapeut. Problemele precum cifoza, scolioza sau lordoza pot apărea spontan și pot avea o evoluție rapidă. De aceea este bine să fie identificate la timp. Din păcate aceste afecțiuni pot fi motiv de batjocură pentru copii și pot afecta grav stima de sine ale acestora. Este bine ca acasă copilul să fie observat, iar dacă se identifică orice modificare la nivelul coloanei să fie dus la un consult de specialitate.
La vârsta pubertății, copii pot efectua an de an consulturi ginecologie (fetele) sau urologice (băieții) pentru evaluarea zonei genitale. Medicul poate informa copilul cu privire la igiena intimă, viața sexuală și problemele cu care s-ar putea confrunta. În cazul fetelor, este importantă și o ecografie a zonei abdominale joase pentru observarea ovarelor și a trompelor uterine. Tot la vârsta adolescenței pot apărea carențe de calciu, fier și magneziu care pot fi observate prin efectuarea analizelor de sânge anuale.
5. Analize anuale femei - analize uzuale în funcție de vârstă
Odată cu începerea vieții sexuale, pentru femei consultul ginecologic anual nu trebuie să lipsească. Tot la acest capitol intra și testul papanicolau, foarte important pentru prevenirea cancerului de col uterin. Un alt test important este cel împotriva virusului HPV care trebuie efectuat anual după vârsta de 30 de ani și mai rar după menopauză. Pentru profilaxia cancerului de sân se poate realiza o ecografie mamară an de an. Femeile sunt predispuse la aceste boli, iar cu cât le descoperă în stadiu incipient cu atât sunt mai ușor de tratat. Analizele uzuale de sânge nu trebuie sărite, căci prin acesta se pot depista diverse probleme cardiologice, renale, ale glandelor sau carențe care pot apărea la orice vârstă.
Odată cu instalarea menopauzei pe lista analizelor uzuale pentru femei se adaugă mai multe. În cazul analizelor de sânge, se vor efectua hemogama, profilul lipidic, transaminazele, creatina, calciu și vitamina D. Pentru că după vârsta de 40 de ani scade nivelul de calciu, există riscul apariției osteoporozei, o boală care face oasele să fie mai fragile. Pentru profilaxia acestei afecțiuni se poate efectua anual testul DEXA. O altă boală la care femeile la menopauză au predispoziție este cancerul colorectal. O metodă de screening pentru acesta este cea de hemoragii oculte din materiile fecale.
6. Analize obligatorii după 50 ani
După vârsta de 50 de ani organismul este predispus la numeroase afecțiuni. Așadar, anual este important să fie investigate toate funcțiile pentru a descoperi la timp orice modificare apărută. Este recomandat să se efectueze analize de sânge, consult la medicină internă alături de ecografie abdominală completă, consult oftalmologic, control ORL, consult endocrinologic, control cardiovascular, consult ortopedic, colonoscopie și consult pneumologic. Medicul poate recomanda exact de ce analize și consultații are nevoie o persoană de peste 50 de ani, în funcție de starea generală de sănătate, istoricul medical și antecedentele familiale. În cazul femeilor consultul ginecologic este esențial, alături de testul Babeș-Papanicolau. Pentru depistarea adenomului de prostată sau cancerului de prostată în cazul bărbaților trebuie efectuat anual screening.
În concluzie, nu uita să efectuezi anual analizele uzuale recomandate de către medicul tău de familie. Oricât de bună pare a fi starea ta de sănătate, întotdeauna este mai bine să descoperi din timp orice eventuală problemă. Așadar, formează-ți o rutină în a merge la medic anual și acordă timp pentru sănătatea ta!