A fost identificată o nouă variantă de coronavirus, Deltacron, aceasta conținând elemente Delta și Omicron. Cu alte cuvinte, conține gene din ambele variante, ceea ce este cunoscut ca un virus recombinant.
„Aceste virusuri recombinante apar atunci când mai multe variante infectează și se reproduc la aceeași persoană, în aceleași celule”, spune profesorul Lawrence Young, virolog la Universitatea din Warwick, citat de The Guardian.
Săptămâna aceasta, Gisaid, o comunitate globală de oameni de știință, a anunțat că primele dovezi solide pentru această variantă au fost făcute confirmate de Institutul Pasteur din Franța.
Unde a fost descoperită noua variantă
Gisaid spune că varianta a fost identificată în mai multe regiuni din Franța și pare să fi circulat de la începutul anului. „Genomi cu un profil similar au fost identificați și în Danemarca și Țările de Jos”, spune Gisaid.
Au existat, de asemenea, rapoarte despre Deltacron detectat în SUA și aproximativ 30 de cazuri au fost detectate în Marea Britanie, potrivit Agenției pentru Securitate a Sănătății din Marea Britanie (UKHSA).
Primele cazuri de transmitere de la o persoană la alta a Deltacron în Marea Britanie ar trebui să fie confirmate în această săptămână.
Dr Etienne Simon-Loriere de la Institut Pasteur a avertizat că ar putea exista mai multe virusuri recombinante formate din Delta și Omicron.
„Cel pe care îl vedem în Franța și în Danemarca, Țările de Jos arată aproape la fel”, a spus el.
Dar, a adăugat medicul, posibilele virusuri Delta-Omicron raportate în alte țări, inclusiv Marea Britanie și SUA, par să difere de Deltacronul observat în Franța.
„S-ar putea să fie nevoie să găsim un nume diferit pentru a indica aceste virusuri sau să începem să adăugăm un număr pentru fiecare”, a spus el.
Cât de îngrijorați ar trebui să fim
Experții au subliniat că variantele recombinante nu sunt neobișnuite și că Deltacron nu este prima și nu va fi ultima care apare pentru Covid.
„Acest lucru se întâmplă ori de câte ori ne aflăm în perioada de trecere de la o variantă dominantă la alta și este de obicei o curiozitate științifică, dar nu mult mai mult decât atât”, spune dr. Jeffrey Barrett.
Cu toate acestea, cu doar un număr mic de cazuri de Deltacron identificate până acum, nu există încă suficiente date despre severitatea variantei sau cât de bine protejează vaccinurile împotriva acesteia.
Dar Agenția pentru Securitate a Sănătății din Marea Britanie spune că noua variantă nu prezintă îngrijorare.
Valurile anterioare de Delta și Omicron, precum și vaccinările, arată că este probabil să existe cel puțin o anumită protecție împotriva acestei variante.