Problemele de sănătate care apar, odată cu înaintarea în vârstă, își pot pune amprenta și asupra ochilor. Îți poți îngriji și chiar îmbunătăți vederea, dacă ții cont de câteva trucuri, dar și prin adoptarea unui stil de viață sănătos, bazat pe o dietă echilibrată.
Sănătatea ochilor trebuie să fie o prioritate. Ochii sunt cei cu care percepi și înțelegi lumea înconjurătoare. Există o serie de boli oculare care pot duce la diminuarea acuității vizuale sau chiar la orbire. Multe dintre acestea nu manifestă simptome la început, motiv pentru care se poate ajunge la complicații. Un control oftalmologic periodic poate identifica problemele în faza de debut, iar cu tratamentul adecvat timpuriu ai toate șansele să îți redobândești vederea. Ai la dispoziție și variante de îngrijire și îmbunătățire a vederii de care ar trebui să ții cont.
Consult oftalmologic preventiv
La fel de important ca un consult oftalmologic pentru stabilirea unui diagnostic este unul preventiv. Poți intra pe Vitreum.ro pentru a alege un medic dintre specialiștii centrului medical oftalmologic, pentru adulți sau pentru copii. Stabilește o programare, oftalmologul te poate ajuta să rămâi sănătos și să ai o vedere bună. Fă acest pas cu atât mai mult, dacă ai în familie cazuri de boli oculare.
Ochelari de soare
Ochii au nevoie de protecție atunci când ești în exterior. Lumina puternică a soarelui îi poate răni, așadar ochelarii de soare sunt un accesoriu la modă, dar și util.
Ochelari de protecție
Dacă lucrezi mult în fața ecranelor moderne, chiar dacă ai o vedere bună, indicat este să porți ochelari de protecție la ecrane pentru ca ochii să nu obosească prea mult în fața luminii albastre, emisă de echipamentele noi.
Pauze și repaus
Ochii au nevoie periodic de câteva momente de relaxare. Indiferent care este domeniul tău de activitate, programează pauze regulate, astfel încât să lași ochii să se miște fără a fixa ceva anume sau chiar închide ochii câteva clipe pentru a le oferi răgazul necesar.
Odihna de noapte este importantă, lipsa somnului îți va afecta sănătatea ochilor și va avea un impact negativ asupra întregului corp.
Dietă echilibrată și mișcare
Menținerea greutății sub control și o alimentație bogată, bazată pe fructe și legume, proteină animală de calitate, cereale integrale, lapte și derivatele sale vor menține sănătatea întregului organism.
Mișcarea fizică, chiar și exercițiile ușoare ajută la stimularea circulației sanguine și reduce presiunea oculară.
Vitamine
O alimentație corectă trebuie să fie bazată pe alimente ce conțin vitaminele A, C, E, benefice ochilor. Cu alte cuvinte trebuie să incluzi în hrana ta spanac, broccoli, dovleac, portocale, migdale, alături de produse bogate în Omega 3 așa cum sunt nucile și semințele, fructele de mare sau peștele gras.
Igiena corectă a ochilor
Ochii au nevoie de îngrijiri optime pentru a preveni apariția infecțiilor și a inflamațiilor. Demachierea în fiecare seară este obligatorie pentru femei, astfel încât impuritățile acumulate pe parcursul zilei să nu provoace infecții la nivelul ochilor.
De asemenea, dacă porți lentile de contact de vedere sau colorate trebuie să respecți o igienă strictă și să urmezi instrucțiunile pentru ca acestea să nu îți afecteze ochii.
Atenție: nu atinge ochii și fața dacă nu te-ai spălat bine pe mâini în prealabil.
Tratarea afecțiunile diagnosticate
Diabetul îți poate afecta ochii, dar nu este singura boală care are influență negativă asupra vederii. Tratează și ține sub control bolile cronice pentru a menține starea de sănătate a întregului organism.
Renunțarea la fumat
Fumatul dăunează plămânilor, inimii, părului, dinților, pielii, dar și ochilor prin creșterea riscului de a dezvolta cataractă și degenerescență maculară.
Îngrijirea și îmbunătățirea vederii se află la îndemâna tuturor. Poți să faci schimbări în stilul de viață și să acorzi o atenție sporită ochilor, pentru a întârzia cât mai mult instalarea unor afecțiuni oculare. Chiar dacă nu te poți proteja de toate bolile oculare, poți împiedica dezvoltarea celor diagnosticate timpuriu.