5 mituri despre sănătatea orală

5 mituri despre sănătatea orală

Există numeroase mituri despre îngrijirea sănătății orale și tratamentele dentare. Acestea pot împiedica accesul la tratamentul corespunzător sau adoptarea unor practici incorecte pentru igiena dentară și sănătatea pacienților. Este important să se diferențieze aceste mituri de informațiile reale pentru a lua decizii informate în ceea ce privește îngrijirea dentară. Iată cele mai frecvente mituri despre sănătatea orală.

Zahărul este cauza cariilor

Unul dintre cele mai cunoscute mituri este acela că zahărul cauzează cariile. Deși contribuie la formarea cariilor, zahărul nu este direct responsabil de apariția lor. Cariile sunt rezultatul unei interacțiuni complexe între bacterii, alimente și mediul oral. Atunci când consumăm alimente sau băuturi care conțin zahăr, bacteriile prezente în cavitatea orală se hrănesc cu zahărul și îl metabolizează, producând în același timp acizi. Acești acizi atacă smalțul dinților, astfel formându-se cariile. Totuși, nu este recomandat să consumăm în exces produsele ce conțin zahăr, deoarece pot duce și la alte probleme de sănătate, inclusiv în rândul celor mici. Un stomatolog copii in Bucuresti le poate explica celor mici cum impactează zahărul consumat în exces sănătatea dentară. 

ADVERTISING

Periajul intens curăță mai bine dinții

Acest mit sugerează că aplicarea unei presiuni mai mari în timpul periajului va duce la o curățare mai eficientă a dinților, însă aceasta este o concepție greșită. În realitate, un periaj dur și intens dăunează smalțul dinților și țesutul gingival. Acest lucru poate duce în cele din urmă la alte probleme, cum ar fi retracția gingivală. Recomandarea specialiștilor este ca pacienții să își perieze dinții ușor, timp de două minute, de două ori pe zi, cu o periuță cu peri moi.

Parodontoza indică doar o afecțiune dentară

Parodontoza afectează țesuturile de susținere a dinților, inclusiv gingiile. Deși este o afecțiune dentară în principal, parodontoza poate avea și efecte asupra sănătății generale.

ADVERTISING

Inflamația cronică asociată cu parodontoza poate avea un impact negativ asupra sistemului cardiovascular, crescând riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral. De asemenea, parodontoza poate fi asociată cu diabetul. În urma unui consult, medicul specialist va stabili dacă afecțiunea indică și o altă problemă de sănătate și va prescrie un tratament pentru parodontoza.

Doar copiii pot purta aparat dentar

Probabil și tu te-ai întrebat ”cand am nevoie de aparat dentar”, iar răspunsul nu se limitează doar a copilărie sau adolescență. Chiar și adulții pot beneficia de tratamentul ortodontic pentru a corecta problemele dentare și a îmbunătăți aspectul și sănătatea zâmbetului lor. Aparatul dentar poate fi necesar pentru a corecta diverse probleme care pot afecta atât aspectul estetic, cât și funcționalitatea danturi.

ADVERTISING

Diniții albi indică dinți sănătoși

Dinții albi și strălucitori nu înseamnă că sunt și sănătoși. În realitate, culoarea dinților nu este un indicator precis al sănătății acestora. Dinții se pot decolora în timp din cauza petelor sau a altor probleme. Procesele de albire a dinților maschează cauza reală a decolorării și pot să nu trateze problema subiacentă.

Bibliografie:

www.goldenstatedentistry.com, https://www.goldenstatedentistry.com/blog/13-common-dental-myths-debunked, accesat la 13.02.2024;

www.209nycdental.com, https://www.209nycdental.com/11-dental-myths-and-misconceptions/, accesat la 13.02.2024;

orthodonticsaustralia.org.au, https://orthodonticsaustralia.org.au/braces-myths-debunked/, accesat la 13.02.2024.