5 aspecte la care să fii atent atunci când cumperi lentile de contact

5 aspecte la care să fii atent atunci când cumperi lentile de contact
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Lentilele de contact pot fi purtate în locul ochelarilor de vedere sau pentru înfrumusețarea privirii. Indiferent care este motivul pentru care ai decis să cumperi lentile de contact trebuie să ai în vedere calitatea produselor, achiziția lor dintr-un magazin dedicat, dar și să acorzi atenție tipului de lentile potrivit nevoilor tale. 

Viața este mai frumoasă atunci când deficiențele de vedere pot fi corectate cu ajutorul lentilelor de contact. Numărul persoanelor care au nevoie de lentile corectoare pentru vicii de refracție cu care se confruntă este în creștere. Lentilele de contact sunt o variantă bună pentru a înlocui ochelarii. Sunt, însă, și categorii de persoane pentru care privirea trebuie să exprime ceva mai mult, un motiv în plus pentru a alege lentile de contact colorate, în scop estetic. 

ADVERTISING

1. Cumpărături din magazine cu tradiție

Atunci când vrei să cumperi lentile de contact, indiferent de tipul lor, alege să faci achiziția numai din magazinele dedicate. Verifică oferta online sau în agențiile fizice, optând pentru o firmă cu tradiție pe piața de profil. 

2. Tipul potrivit al lentilelor de contact 

Există mai multe variante de lentile de contact. Pentru cele cu scop optic ai nevoie de prescripție medicală. Acestea tratează de regulă viciile de refracție: miopie, hipermetropie, astigmatism, presbiopie. 

Dacă vrei să ieși din tipare ai ocazia să optezi pentru lentile roșii de contact, utilizate în scop estetic, pentru ochi sănătoși, astfel încât să obții schimbarea culorii irisului. Lentile de contact colorate sunt pentru ocazii speciale, se potrivesc atât irisului deschis la culoare, cât și celor intens nuanțate, nu au dioptrii și pot fi purtate pe durata întregii zile. Un avantaj al lentilelor de contact colorate este că pot ascunde și unele cicatrici sau defecte oculare. 

ADVERTISING

Medicii pot recomanda purtarea unor lentile de contact în scop terapeutic înainte de unele intervenții chirurgicale sau după, precum și în situația unor afecțiuni oftalmologice aflate în tratament. 

Sfatul nostru este să mergi la un control medical înainte de a achiziționa lentile de contact, medicul fiind singurul în măsură să îți poată indica varianta potrivită de lentile de contact. 

3. Materialele din care sunt confecționate lentilele de contact

Trebuie să acorzi atenție aspectului legat de grosimea lentilelor de contact, dar și materialelor din care sunt confecționate. Lentilele de contact performante în acest moment sunt din hidrogel sau din silicon hidrogel. Totuși, mai există și lentile de contact din gaz permeabil, lentile hibride sau lentile PMMA. 

ADVERTISING

Lentile moi

Sunt din hidrogel, foarte subțiri, se șează foarte bine pe retină, fiind recomandate celor care tolerează greu lentilele groase sau celor care nu vor să le îngrijească zilnic cu soluții speciale. 

Lentile din silicon hidrogel

Sunt produse ușor poroase, permit oxigenarea bună a retinei, pot fi folosite o perioadă îndelungată și sunt indicate persoanelor cu nevoie de corecție mare pentru ochi, celor care au nevoie de mult oxigen sau celor care poartă lentile mai mult de 6 - 8 ore pe zi. 

Lentile din gaz permeabil și lentile PMMA

Sunt articole fără prea mare adresabilitate, astăzi, când există variante mult mai avansate tehnologic, așa cum este cazul celor prezentate anterior. 

4. Perioada de purtare a lentilelor de contact

Lentilele de contact pentru purtare zilnică trebuie îndepărtate seara și dacă au indicații de aruncare trebuie să respecți acest lucru. 

Lentilele de contact pentru purtare extinsă pot fi utilizate câteva zile, până la o săptămână, în timp ce lentilele de contact pentru purtare continuă pot fi folosite până la 30 de zile consecutiv, fără a fi înlăturate. 

5. Îngrijire corespunzătoare

Lentilele de contact care sunt recomandate a fi purtate de mai multe ori trebuie păstrate în soluții speciale, pe care le poți achiziționa odată cu acestea. Curățarea și dezinfectarea lentilelor este esențială pentru sănătatea ochilor și pentru păstrarea acestor dispozitive medicale în bune condiții. 

Cumpărarea lentilelor de contact potrivite ar trebui realizată la recomandarea medicului specialist. Dacă pui în practică instrucțiunile legate de curățarea, dezinfectarea și păstrarea corectă a lentilelor te poți bucura de acestea o perioadă îndelungată, de o privire corectă și ochi sănătoși!