3 proceduri stomatologice recomandate după pierderea dinților

3 proceduri stomatologice recomandate după pierderea dinților

Pierderea dinților este o problemă cu care, din păcate, multe persoane se confruntă cel puțin o dată în viață. Fie că este cauzată de parodontoză, carii sau, pur și simplu, de un accident, poate duce la apariția unor complicații ce vor afecta nu doar sănătatea celorlalți dinți și a gingiilor, ci și starea generală a organismului. În aceste condiții, este important ca, dacă ai pierdut unul sau mai mulți dinți, să mergi cât mai repede la dentist pentru a-i înlocui.[1] Există mai multe proceduri la care se poate apela și în acest articol îți vom spune care sunt acestea. 

Implantul dentar 

Implantul dentar modern este considerat cea mai bună soluție la care se poate apela în cazul pierderii dinților. Este un dispozitiv artificial, asemănător unui șurub, confecționat cel mai adesea din titan, ce este inserat în os pentru a înlocui rădăcina dintelui pierdut. Deasupra acestui dispozitiv este plasat un bont protetic ce va face legătura între implant și coroana ce va înlocui dintele natural. 

ADVERTISING

Implantul dentar are numeroase avantaje: 

  • Se simte și arată natural; 
  • Are o durată de viață lungă; 
  • Nu este necesară șlefuirea dinților vecini; 
  • Nu necesită o îngrijire specială, ci doar menținerea unei bune igiene orale.

Cu ajutorul unui implant dentar pot fi înlocuiți unul sau mai mulți dinți, însă poate fi un proces destul de laborios. După inserarea implantului, înainte de a putea fi plasată coroana dentară, trebuie să se aștepte câteva luni pentru ca acesta să se integreze în os.[1]

Puntea dentară 

O altă soluție la care poți apela, în special atunci când îți lipsesc mai mulți dinți din aceeași zonă a gurii, o reprezintă puntea dentară. Aceasta este o lucrare protetică fixă alcătuită din dinți falși poziționați între coroane dentare cu ajutorul cărora va fi ancorată pe dinții vecini spațiului edentat (gol). Dacă este necesar, poate fi ancorată și pe implanturi. Există mai multe tipuri de punți dentare, realizate din diverse materiale. 

ADVERTISING

Avantajul lor este că au aspect natural și, pe termen scurt, tind să fie mai ieftine decât implanturile dentare. Principalul dezavantaj al punților dentare este acela că necesită șlefuirea și, de cele mai multor ori, devitalizarea dinților naturali ce urmează să o susțină. O altă problemă este aceea că pot face curățarea corectă a dinților mai dificilă.[2][1]

Proteza dentară

O altă opțiune pentru înlocuirea dinților lipsă o reprezintă proteza dentară, formată dintr-o bază cu aspect natural și dinții artificiali. În funcție de câți dinți ai pierdut, poți avea nevoie de o proteză totală (când nu mai ai niciun dinte natural) sau parțială (când trebuie să înlocuiești doar câțiva dinți). Modelul clasic de proteză este cel mobil, care se fixează cu ajutorul unor adezivi speciali și poate fi scoasă în fiecare seară. Există însă și proteze fixe pe implanturi, care nu pot fi date jos de către cel care le poartă, ci doar de medicul stomatolog.  

ADVERTISING

Pe lângă faptul că au aspect natural, protezele dentare au un cost mai mic și, în cazul celor mobile, sunt ușor de scos și de îngrijit. De asemenea, nu sunt dificil de reparat în cazul în care se deteriorează. Dezavantajul este acela că pot fi destul de incomode, cel puțin la început, și trebuie scoase și curățate zilnic; de asemenea, dacă nu sunt îngrijite corect, sunt predispuse la deteriorare.[1][3]

Pierderea dinților este o problemă frecventă, dar pentru care, din fericire, există soluții. Cea mai bună dintre acestea este considerată a fi implantul dentar, dar, atunci când acesta nu reprezintă o opțiune, sunt și alte proceduri stomatologice la care se poate apela. O vizită la medicul tău dentist te va ajuta să afli care dintre acestea este cea potrivită pentru tine. 

Bibliografie: 

  1. Higuera, Valencia. “3 Options for Replacing Missing Teeth.” Healthline, Healthline Media, 14 Aug. 2019, www.healthline.com/health/dental-and-oral-health/missing-teeth. Accessed 11 July 2022.
  2. “Dental Health and Bridges.” WebMD, WebMD, 3 June 2003, www.webmd.com/oral-health/guide/dental-health-bridges. Accessed 11 July 2022.
  3. NHS Choices. Dentures (False Teeth). 2022, www.nhs.uk/conditions/dentures/. Accessed 11 July 2022.