Putin vrea garanții că NATO nu se va apropia de Rusia cu ”arme care ne amenință”. Ce cere președintele Ucrainei

Putin vrea garanții că NATO nu se va apropia de Rusia cu ”arme care ne amenință”. Ce cere președintele Ucrainei

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a propus miercuri NATO să înceapă negocieri pentru a împiedica Alianţa Atlantică să se extindă spre estul Europei, aproape de frontierele Rusiei, informează EFE.

„În dialogul cu SUA şi aliaţii lor, vom insista să ajungem la acorduri concrete care să excludă continuarea apropierii NATO de Est şi desfăşurarea în apropierea teritoriului rus de sisteme de arme care ne ameninţă”, a declarat el în timpul unei ceremonii de primire a scrisorilor de acreditare a circa 20 de ambasadori la Kremlin.

„Propunem în acest sens să începem negocieri de fond”, a spus Putin, care a subliniat că Rusia are nevoie de ”garanţii juridice”, întrucât ţările occidentale „nu şi-au respectat angajamentele verbale”.

„În special, toată lumea ştie despre promisiunile verbale că NATO nu se va extinde spre Est, dar că s-a întâmplat exact contrariul. Pe scurt, preocupările legitime ale Rusiei în materie de securitate au fost ignorate şi continuă să fie ignorate”, a subliniat liderul rus, referindu-se la extinderea aliată către ţările din fostul bloc comunist în 1999 (Polonia, Ungaria şi Republica Cehă) şi 2004 (Bulgaria, România, Slovacia, Slovenia, Lituania, Estonia şi Letonia).

„Nu cerem condiţii speciale. Înţelegem că orice acord trebuie să ia în mod inevitabil în considerare atât interesele Rusiei, cât şi ale tuturor ţărilor euro-atlantice. Situaţia calmă şi stabilă trebuie să fie garantată pentru toţi (…), fără excepţie”, a adăugat Putin.

El a denunţat faptul că unele ţări încearcă să limiteze dezvoltarea Rusiei, recurgând la sancţiuni şi instigând la tensiuni la graniţele sale.

ADVERTISING

„Ameninţarea la frontierele noastre occidentale este în creştere. Este suficient să ne uităm cât de aproape de graniţele Rusiei s-a apropiat infrastructura militară a Alianţei Atlantice. Pentru noi, acest lucru este mai mult decât grav”, a subliniat el.

Din acest motiv, a explicat preşedintele rus, Moscova ia măsuri „tehnico-militare", deşi a insistat că a acuza Rusia că ameninţă pe cineva este „cel puţin iresponsabil".

În urmă cu două săptămâni, Putin i-a cerut ministrului său de Externe, Serghei Lavrov, să negocieze „garanţii de securitate pe termen lung" cu Occidentul.

Rusia a fost acuzată în ultimele săptămâni că a adunat peste 90.000 de soldaţi în apropierea graniţelor cu Ucraina cu scopul de a invada ţara vecină în timpul iernii.

Miercuri, Lavrov a acuzat Kievul că a concentrat un număr mare de trupe în Donbas, scena unui conflict din 2014.

ADVERTISING

Președintele ucrainean: Trebuie să negociem direct cu Rusia

Ucraina a cerut deja spijin NATO după ce Rusia a mobilizat trupe in zona Donbas. Mai exact, Kievul își dorește o mai bună cooperare militară cu Alianța, dar și sacțiuni pe care Occidentul să le impună puterii de la Moscova, pentru că aceasta a mobilizat trupe la granița de est a Ucrainei.

în context, președintele Vladimir Zelenski s-a adresat Parlamentului ucrainean pe 1 Decembrie și a susținut că e nevoie de negocieri directe cu Rusia.

„Trebuie să recunoaște: nu vom putea să oprim acest război fără negocieri directe cu Rusia. Toți partenerii noștri externi înțeleg asta. Nu mi-e teamă de discuții în persoană cu ei (Kremlinul și Vladimit Putin - n .red.). Nu ne temem de un dialog direct, pentru că știm ce țări europene ne susțin”, a spus Zelenki, citat de Reuters.

ADVERTISING

Kremlinul a susținut că nu are nimic împotriva unor discuții cu Zelenski, dar că nu vrea să piardă vreme și își dorește să vadă că o agendă clară a unei eventuale întâlniri a președintelui ucrainean cu Vladimir Putin.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇