Vlad Voiculescu și Clotilde Armand demontează acuzațiile pe tema spitalelor: Cum am ajuns principalii inamici ai Mafiei

Vlad Voiculescu și Clotilde Armand demontează acuzațiile pe tema spitalelor: Cum am ajuns principalii inamici ai Mafiei
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Primarul Clotilde Armand a publicat sâmbătă înregistrarea unei discuții cu ministrul Sănătății pe tema spitalelor din Sectorul 1, cu titlul ”Cum am ajuns eu și Vlad Voiculescu principalii inamici ai Mafiei”.

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a precizat, în cazul scandalului legat de cele 4 spitalele din Sectorul 1, că nu are nicio legătură administrarea unităţilor spitaliceşti cu cine poate să le finanţeze şi a precizat că banii pot veni de la sectoare sau de la Consiliul General.

„În Sectorul 1 s-a luat o decizie care era obligatorie şi care nu are nicio legătură cu finanţatul. Eu sunt într-un fel de conflict de interes pentru că este vorba de ce vreau să fac şi de ce am făcut”, a precizat Clotilde Armand.

Cum am ajuns eu și Vlad Voiculescu principalii inamici ai Mafiei

Vlad Voiculescu a explicat care situaţia în privinţa acestor spitale din Sectorul 1.

ADVERTISING

„Avem trei coordonate ale fiecărui spital. Un spital este în subordinea cuiva şi poate să fie în subordinea Ministerului Sănătăţii, aşa cum sunt toate cele patru spitale sau poate să fie în subordinea Consiliului General aşa cum sunt altele în Bucureşti, precum e Colentina sau Colţea.

Terenurile şi clădirile unui spital sunt în patrimoniul cuiva şi în cazul acesta sunt în patrimoniul autorităţii publice locale şi tot ce e în Bucureşti, toate clădirile, terenurile nu aparţin sectoarelor ci aparţin Consiliului Local.

Dacă vorbim în subordinea cui sunt, în patrimoniul cui sunt şi în administrarea cui sunt şi dacă am înţeles bine clădirile celor patru spitale, terenurile sau parte dintre ele erau în administrarea Sectorului 1 şi acum sunt în administrarea spitalelor. Ceea ce e foarte normal”, a declarat ministrul Sănătăţii.

ADVERTISING

Clotilde Armand a explicat că Sectorul 1 era ultimul sector care nu făcuse acest lucru. 

„Aşa cum cere legea, aşa cum era şi o decizie a Curţii de Conturi. Eram ultimul sector care nu a făcut asta”, a explicat edilul Sectorului 1.

Voiculescu a afirmat că prin trecerea clădirilor şi terenurilor spitalelor la unităţile medicale, acestea pot accesa mai uşor finanţări.

Dacă un spital nu are în administrare propriile terenuri şi clădiri, e mult mai complicat să facă investiţii pentru că e o birocraţie suplimentară. E o prostie de fapt.

Mai mult decât atât, dacă ai finanţare şi noi avem un program cu Banca Mondială care trebuia folosit, acum e şi păcat, e şi o oportunitate, sunt 250 de milioane de euro disponibili din 2014. Nu au reuşit să fie cheltuiţi. S-a cheltuit acum cu COVID-19 mai mult.

Sunt fonduri pe care trebuie să le folosim pentru investiţii şi o parte din investiţii merg tocmai către spitalele de care vorbeam”, a transmis el.

ADVERTISING

Acesta a explicat că finanţarea spitalelor poate veni în continuare de la sectoare.

Finanţarea poate să vină în continuare de la sectoare. Şi dacă vom avea proiecte de investiţii, ne bazăm în continuare pe suportul vostru. Finanţarea poate să vină pentru oricare punct din bilanţul acestor spitale de la Consiliul Sectorului 1, la fel cum poate să vină de la Consiliul General, dar în sine ceea ce aţi făcut vine unei decizii a Curţii de Conturi din 2016”, a mai declarat Vlad Voiculescu.

Clotilde Armand a spus că anul trecut din veniturile Spitalului Grigore Alexandrescu 0,27% au provenit de la primărie şi a menţionat că banii alocaţi unităţilor spitaliceşti din Sectorul 1 au scăzut constant în ultimii ani.

„Spitalul Clinic pentru Copii Grigore Alexandrescu anul trecut a avut venituri de 109 milioane de lei din care 295.000 au provenit din Sectorul 1, adică 0,27% din total. (…) În 2017 am alocat 21 de milioane de lei, a scăzut la 8 milioane în 2018, la 5 milioane în 2019 şi am ajuns la 3 milioane în 2020. Asta este finanţarea Sectorului 1 sub administraţia  PSD”, a menţionat ea.

Vlad Voiculescu a subliniat că nu are legătură administrarea spitalelor cu cine le poate finanţa.

„Nu are nicio legătură administrarea pe hârtie cu cine poate să finanţeze. Există bază legală ca orice sector din Bucureşti să finanţeze spitalele din acel sector, respetiv ca al nostru Consiliul General din Bucureşti să finanţeze orice spital din întregul Bucureşti. E cât se poate de clar şi verificabil în lege. (...)

Unii au folosit asta ca să mai rostogolească o frică şi cred că frica e rezonabilă a oamenilor că avem nevoie de spitale”, a adăugat Voiculescu.

Clotilde Armand a anunţat că are bani pentru investiţii în spitale.

„Vreau să ajung la 40% din buget folosit pentru investiţii, avem bani rezervaţi pentru investiţii, mai ales investiţii în spitale. Noi suntem o echipă şi tu la nivel de minister şi domnul viceprimar Horia la nivel de Consiliu General, noi la nivel de Sectorul 1 avem bani pentru aceste investiţii, le vom duce.

Nu e suficient să facem investiţii, trebuie să avem şi personal format care ştie să folosească aceste investiţii şi asta va fi munca pe care deja am început să o facem”, a conchis edilul. 

Consiliul Local al Sectorului 1 a avut pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri un proiect de hotărâre care prevede transmiterea din administrarea Consiliului Local al Sectorului 1 a terenurilor şi clădirilor aferente a patru spitale în administrarea Primăriei Municipiului Bucureşti şi anume spitalele Floreasca, Grigore Alexandrescu, Oftalmologic şi de Arşi.

Edilul general Nicuşor Dan a afirmat într-o postare pe Facebook, că înţelege că există dorinţa transferului unor obiective dificil de administrat către PMB şi este deschis să le administreze, însă trebuie să fie asigurată finanţarea către Primăria Capitalei pentru acest lucru.

Gabriela Firea a anunţat că reprezentanţii PSD în Consiliul Local Sector 1 au depus un document prin care este convocată luni o şedinţă a Consiliului, de la ora 12.00, pentru a vota un proiect prin care să fie abrogată hotărârea care transferă cele patru spitale din Capitală în administrarea PMB. Prim-vicepreşedintele PSD a adăugat că a fost făcută o acţiune să către către Instituţia Prefectului care poate suspenda această hotărâre.

Fostul edil general a mai precizat că va fi făcută şi o acţiune în contencios administrativ la Tribunalul Bucureşti, cu privire la această decizie luată de Consiliul Local Sector 1 referitoare la administrarea celor 4 spitale.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇