După trei ani şi unsprezece luni de servicii loiale, vicepreşedintele Mike Pence se va regăsi miercuri în Congres sub presiunea lui Donald Trump, care îi cere să se opună certificării înfrângerii sale la alegerile din 3 noiembrie, relatează France Presse.
”Sper ca marele nostru vicepreşedinte să nu ne dezamăgească”, a afirmat preşedintele aflat la final de mandat luni seara în Georgia.
”Este un tip formidabil”, a adăugat el, dar ”dacă ne dezamăgeşte, îl voi iubi mai puţin”.
Într-o postare pe Twitter de marţi seara, Donald Trump a revenit. ”Vicepreşedintele are puterea să-i respingă pe marii electori aleşi în mod fraudulos”, a dat el asigurări.
În realitate, lucrurile nu stau chiar aşa.
Ce spune constituția americană
Mike Pence va prezida sesiunea comună a Camerei Reprezentanţilor şi Senatului, care trebuie să oficializeze, miercuri, votul a 306 de mari electori în favoarea democratului Joe Biden împotriva a 232 pentru Donald Trump.
Potrivit Constituţiei, rolul său este de a ”deschide” certificatele trimise de fiecare dintre cele 50 de state americane pentru a transmite voturile marilor lor electori. Doar electorii pot contesta rezultatele în anumite state.
Pentru a avea dreptul de a-şi exprima obiecţiile, este necesar ca acestea să fie scrise de cel puţin doi aleşi, unul din Cameră şi unul din Senat.
În acest caz, aleşii pot să se retragă în camerele lor pentru a dezbate timp de maximum două ore, înainte de a-şi da votul cu o majoritate simplă.
Trebuie ca obiecţiile să fie adoptate în ambele camere pentru a fi menţinute, ceea ce, ţinând cont de majoritatea democrată din Camera Reprezentanţilor, este puţin probabil să se întâmple.
Mike Pence, nevoit să anunțe învingătorul
În pofida a toate, postarea de pe Twitter a lui Donald Trump îl pune pe vicepreşedintele său într-o poziţie delicată.
De o loialitate exemplară până în prezent, el trebuie să evite furia preşedintelui şi a fervenţilor săi suporteri, dacă vrea să-şi păstreze şansele de a se prezenta la alegerile primare republicane pentru prezidenţialele din 2024.
Însă rolul său este ”pur protocolar”, menţionează senatorul democrat Chris Van Hollen.
”În pofida ameninţărilor lui Trump”, el ”trebuie să apere Constituţia şi să confirme votul electorilor”, a apreciat acesta.
Dacă se va menţine în cadrul acestui rol, la finalul numărării, Mike Pence urmează să anunţe învingătorul alegerilor prezidenţiale din 3 noiembrie în SUA, precum şi numele viitorului vicepreşedinte, recunoscându-şi totodată înfrângerea în faţa Kamalei Harris, aleasă de Joe Biden pentru această funcţie.
Citește și: