Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Alexandru Rogobete o acuză pe Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, că blochează construirea Centrului de Arși Grav din cadrul Spitalului „Grigore Alexandrescu”, care beneficiază de finanţare de la Banca Mondială.
„Doamna Primar, lăsaţi pixul jos! Primarul USR al Sectorului 1, după ce a ţinut totul blocat cu o banală autorizaţie de demolare a unei magazii vechi de 40 de ani, REVINE ŞI BLOCHEAZĂ din nou construirea Centrului de Arși Grav pentru Copii, cu FINANȚARE DE LA BANCA MONDIALĂ! 15 paturi noi şi facilităţi moderne – o promisiune de 77 milioane de euro care a fost începută de Ministerul Sănătăţii după ce mulţi ani cei de-ai dumneavoastră NU AU FĂCUT NIMIC! Construcţia urmează să fie blocată din nou! Blocată fix din pixul doamnei Primar şi fără o motivare reală!”, a scris Rogobete pe Facebook.
El face un apel la responsabilitate şi umanitate.
„Doamna Primar, campania electorală NU înseamnă SACRIFICAREA COPIILOR ARŞI DE VII! Facem apel la responsabilitate şi umanitate. Nu putem lăsa birocraţia să învingă când sunt în joc vieţi ale unor copii. Sănătatea copiilor noştri nu este un joc politic!”, este mesajul secretarului de stat în MS pentru primarul Sectorului 1.
Conducerea Spitalului „Grigore Alexandrescu” a adresat, la sfârşitul anului trecut, Primăriei Sectorului 1, o cerere privind emiterea unei autorizaţii de construcţie pentru „o modificare de temă în timpul executării lucrărilor de construcţii prin modificări exterioare şi modificarea anexelor tehnice în cadrul proiectului „Realizarea corp nou şi pasarele, realizare copertină ambulanţă, modificare faţade şi lucrări de compartimentare în cadrul proiectului de construire centru de arşi şi reorganizarea fluxurilor medicale ale spitalului pentru o mai bună poziţionare şi conectare a departamentelor de urgenţă ATI şi Chirurgie”.
Primăria afirmă, într-un răspuns transmis marţi conducerii unităţii sanitare că este necesară reluare procedurii de autorizare.
Reprezentanţii MS susţin că din 2014, de când a fost aprobat pe hârtie, proiectul Centrului de Arși de la Spitalul de Urgenţă pentru Copii Grigore Alexandrescu a fost blocat în mandatul ministrului USR, Vlad Voiculescu, fiind deblocat în august 2023 în mandatul lui Alexandru Rafila, iar în octombrie 2023 au fost demarate lucrări de demolare în primă fază pentru a se putea începe construcţia propriu-zisă a centrului.
Prin decizia Primăriei Sectorului 1, proiectul reintră într-un impas major, fiind respinsă cererea de reautorizare a următoarelor obiective - gospodăria de apă, centrala electrică, copertina UPU.
În replică, Primăria Sectorului 1 spune că nu a făcut decât să respecte legea.
„Regretăm modul prin care un reprezentant al Ministerului Sănătăţii, numit de PSD Timiş, face campanie electorală cu situaţia de la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii Grigore Alexandrescu. Primăria Sectorului 1 este în legătură permanentă cu conducerea unităţii medicale. În legătură cu emiterea autorizaţii de construire având ca obiect - modificare temă de temă în timpul executării lucrărilor de construcţii prin modificări exterioare şi modificarea anexelor tehnice în cadrul proiectului ”realizare corp nou şi pasarele, realizare copertină ambulantă, modificare faţade de lucrări de compartimentare în cadrul proiectului de construire centru de arşi şi reorganizarea fluxurilor medicale ale spitalului, pentru o mai bună poziţionare şi conectare a departamentului de urgenţă, ATI şi chirurgie” - am decis restituirea întregii documentaţii pentru completarea cu avizele necesare.
Am respectat la literă Legea nr. 50/ 1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii. Modificările propuse nu respectă prevederile legale privitoare la emiterea noii autorizaţii de construire (art. 7, alin 15 (1) lit. a) - emiterea noii autorizaţii de construire, dacă lucrările corespunzătoare modificărilor de temă se înscriu în limitele actului administrativ al autorităţii competente pentru protecţia mediului, precum şi ale avizelor şi acordurilor obţinute pentru autorizaţia de construire iniţială)”, transmite Primăria Sectorului 1.
Primăria susţine, că, deoarece constructorul a schimbat semnificativ autorizaţia de construire, este nevoie de reluarea procedurii de autorizare, conform legii.
„Astfel, trebuie aduse noi avize, deoarece avizele obţinute iniţial nu mai sunt conforme cerinţelor de modificare, cum ar fi cel de la Ministerul Culturii - pentru faţadele schimbate, sau de la ISU – deoarece s-au schimbat accesele şi zonele tehnice - pentru planul de incendii. Menţionăm că Primăria Sectorului 1 a făcut în 2023 investiţii record în sistemul medical din această zonă administrativă.
Suntem primăria din România care finanţează cu cei mai mulţi bani sistemul public de sănătate. Am alocat de la bugetul local 150 de milioane lei pentru dotarea cu aparatură de ultimă generaţie şi realizarea de reparaţii capitale la Institutul Naţional de Gerontologie şi Geriatrie Ana Aslan, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Grigore Alexandrescu, Spitalul Universitar de Urgenţă Elias, Spitalul Clinic Sfânta Maria, Spitalul Clinic de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială Prof. Dr. Dan Theodorescu şi la Spitalul Clinic Filantropia, precum şi plata la zi a utilităţilor pentru patru spitale din această zonă administrativă”, precizează Primăria Sectorului 1.