Un fost prefect al Constanței a fost trimis în judecată: A refuzat să predea proprietarului real un teren de peste 6 milioane de euro, pe malul lacului Siutghiol

Un fost prefect al Constanței a fost trimis în judecată: A refuzat să predea proprietarului real un teren de peste 6 milioane de euro, pe malul lacului Siutghiol

Fostul prefect de Constanţa Adrian Viorel Nicolaescu a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu de către procurorii DNA. Aceştia îl acuză că a împiedicat eliberarea unor titluri de proprietate pentru suprafaţa de 19 de hectare de teren situat pe malul Lacului Siutghiol.

”Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Constanţa a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului Nicolaescu Adrian Viorel, la data faptei prefect al judeţului Constanţa şi preşedinte al Comisiei judeţene pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor, pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, cu consecinţe deosebit de grave”, a transmis, miercuri, DNA.

ADVERTISING

Potrivit procurorilor, în perioada martie 2016 – iulie 2017, inculpatul Nicolaescu Adrian Viorel şi-ar fi încălcat atribuţiile de serviciu prevăzute de lege, în sensul că ar fi făcut toate demersurile pentru a împiedica eliberarea unor titluri de proprietate către o persoană care obţinuse anterior recunoaşterea judecătorească a drepturilor sale, pentru o suprafaţă de 19 hectare de teren amplasat în municipiul Constanţa, pe malul lacului Siutghiol.

”Concret, inculpatul Nicolaescu Adrian Viorel ar fi trebuit să valideze propunerea Comisiei Locale Mihail Kogălniceanu, aspect pe care l-ar fi refuzat în mod nejustificat; ar fi trebuit să ia act, de îndată, de desfiinţarea titlurilor persoanei neîndreptăţite şi să emită titlurile de proprietate, astfel cum au stabilit definitiv şi irevocabil instanţele de judecată.

ADVERTISING

Ar fi împiedicat, pe toată durata mandatului său, emiterea titlurilor de proprietate, prin restituirea documentaţiei, prin refuzul de a valida propunerea Comisiei Locale Mihail Kogălniceanu şi prin omisiunea intenţionată de a efectua orice minim demers pentru emiterea titlurilor”, au mai transmis procurorii.

Potrivit acestora, în anul 2011, Primăria municipiului Constanţa a expropriat cca 2,3 hectare din cele 19 hectare, proprietatea persoanei vătămate.

”Primăria a emis în acest sens o Hotărâre de Stabilire a Despăgubirilor prin care s-a dispus plata sumei de 240.465 euro către persoana care îşi va proba dreptul real asupra terenului expropriat. Persoana vătămată a aflat despre expropriere în anul 2015 şi s-a adresat Primăriei municipiului Constanţa cu o cerere de eliberare, în favoarea sa, a sumei de 240.465 euro.

ADVERTISING

Suma nu a fost însă eliberată, întrucât persoana vătămată nu avea titluri de proprietate pentru terenul expropriat. Precizăm că, până la terminarea mandatului de prefect al inculpatului, terenul în cauză s-a aflat în posesia unei persoane căreia instanţa de judecată i-a anulat toate titlurile de proprietate”, au mai precizat procurorii.

Aceştia susţin că, ”prin demersurile precizate mai sus, inculpatul ar fi privat persoana respectivă de dreptul său de proprietate, recunoscut de instanţa de judecată, asupra terenului respectiv, evaluat la aproximativ 6.460.000 euro, dar şi de suma de 240.465 euro cuvenită pentru exproprierea unei părţi din acest teren, asigurându-i totodată folosinţa terenului în suprafaţă de 19 hectare persoanei care l-a 'deţinut' în condiţiile menţionate mai sus”.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanţa.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇