UE și-a dat acordul pentru deschiderea negocierilor de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord

UE și-a dat acordul pentru deschiderea negocierilor de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord

Cele 27 state membre ale Uniunii Europene şi-au dat luni acordul pentru deschiderea negocierilor de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord.

Cei 27 „tocmai şi-au dat acordul pentru deschiderea negocierilor de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord”, a scris pe Twitter premierul ceh Petr Fiala, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

"Am atins o nouă etapă foarte importantă în apropierea Balcanilor de Vest de UE", a adăugat el, după ce a participat la o reuniune pe această temă la Bruxelles.

Cele două țări au criticat de multă vreme progresul lent în ceea ce privește candidaturile lor de aderare la UE. Negocierile de aderare la UE cu Macedonia de Nord și Albania sunt în așteptare din 2020, scrie DW.

ADVERTISING

Procesul de a deveni stat membru al UE este unul lung. Dar de când Rusia a invadat Ucraina, importanța strategică a Balcanilor de Vest pentru UE a crescut.

Liderii Albaniei și Macedoniei de Nord se vor întâlni cu Fiala marți la Bruxelles „pentru a discuta următorii pași ce trebuie parcurși în calea lor către UE”, a spus el.

Anunțul de azi a venit și după ce Macedonia de Nord a rezolvat o dispută îndelungată cu Bulgaria, care blocase începutul discuțiilor de aderare.

Care a fost disputa cu Bulgaria?

Candidatura de aderare la UE a Macedoniei de Nord a fost blocată din 2005, mai întâi de către Grecia. Atena a cerut ca Fosta Republică Iugoslavă Macedonia să fie redenumită, astfel încât să se evite confuziile cu provincia istorică greacă Macedonia.

ADVERTISING

Ulterior, din 2020, și bulgarii au oprit procesul de aderare, din cauza unor diferende istorice şi culturale cu macedonenii.

Acest lucru a blocat și procesul de aderare al Albaniei, întrucât UE tratează țara ca parte a unui pachet.

Însă, duminică, Macedonia și Bulgaria au semnat un acord pentru a deschide calea pentru începerea negocierilor de aderare la UE.

Skopie și Sofia au convenit asupra „măsurilor extrem de ambițioase pe termen scurt și lung, care, în practică, urmăresc să rezolve multe dintre problemele deschise”, a declarat reporterilor ministrul bulgar de Externe Teodora Genchovska.

ADVERTISING

Parlamentul Macedoniei de Nord a aprobat anterior o propunere a Franței care ar schimba Constituția țării pentru a recunoaște o minoritate bulgară, a proteja drepturile minorităților și va introduce discursul instigator la ură în codul penal.

Bulgaria susține că locuitorii slavi din Macedonia de Nord sunt de origine bulgară, iar limba lor este un dialect al bulgarei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇