Senatul va dezbate joi, în plen, legea privind carantina. Cazanciuc anunță cum se va face detașarea medicilor și cum se atacă deciziile de izolare

Senatul va dezbate joi, în plen, legea privind carantina. Cazanciuc anunță cum se va face detașarea medicilor și cum se atacă deciziile de izolare

Plenul Senatului va dezbate joi proiectul de lege privind carantinarea şi izolarea, a declarat preşedintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, miercuri, într-o conferinţă de presă.

Cazanciuc a menţionat că se face o trecere în revistă a articolelor proiectului de lege, aşa cum au fost discutate în cadrul Comisiei Juridice miercuri, o primă lectură de principiu.

„Urmează (…) o citire tehnică de către stafful comisiei şi probabil în această seară, când va fi gata, o să dăm un vot pe raportul Comisiei Juridice, în aşa fel încât mâine să poată fi înscris pe ordinea de zi a plenului Senatului, care va avea loc la ora 10-12… o să stabilim de comun acord cu ceilalţi colegi, dar mâine în mod cert o să avem vot în plenul Senatului”, a afirmat el.

Cum se va face detașarea medicilor

El a precizat că s-a introdus o procedură obligatorie referitoare la medici.

ADVERTISING

"Sunt mai multe lucruri care au fost (...) îmbunătăţite faţă de varianta venită de la Guvern sau de la Cameră. (...) Am introdus o procedură obligatorie, mai întâi de voluntari, într-un al doilea pas de apelare la o structură militară, dacă va fi cazul şi în ultimă instanţă, dacă nici cele două (...) soluţii nu pot să aducă pe cineva într-un spital care are o criză la un moment dat, să se poată apela la o detaşare, cu o compensare destul de importantă, de până la o jumătate din salariu plus o diurnă (...) pentru cei care merg în asemenea misiuni", a spus Cazanciuc.

Ministerul Sănătăţii va fi obligat să creeze un corp al voluntarilor pentru situaţii de urgenţă la care statul să poată apela când e nevoie.

"Practic, un număr de cadre medicale se înscriu pe această listă, beneficiază de o anumită formă de compensare, dar atunci când ţara are nevoie de ei sunt cu arma la picior", a precizat Cazanciuc.

ADVERTISING

Decizia de izolare poate fi contestată la judecătorie

Potrivit acestuia, în prima etapă, pacientul confirmat cu un agent patogen va beneficia de o examinare medicală care poate să dureze până la 48 de ore, făcută cu acordul său.

"Dacă pacientul nu este de acord, medicul care-l examinează propune DSP o eventuală măsură de izolare pentru 48 de ore pentru a termina un screening general.

La finalul celor 48 de ore se reia această procedură de acord solicitat pacientului. Dacă nici în această situaţie nu se obţine acordul, DSP-ul emite o altă decizie.

Şi prima decizie pentru 48 de ore şi următoarea decizie, care durează cât durează perioada de incubare a agentului patogen respectiv, pot fi contestate (...) la judecătoria din raza căreia se află unitatea spitalicească", a explicat Cazanciuc.

El a precizat că soluţia primei instanţe este executorie.

"DSP-ul poate propune această măsură de izolare într-o unitate spitalicească sau asociată, poate fi şi un hotel sau alte unităţi de cazare, nu e obligatoriu neapărat în spital. (...) Dacă după 48 de ore nu sunt simptome care să arate o agravare a bolii, pacientului i se recomandă să meargă la domiciliu sau într-un loc unde se poate izola, dacă (...) îşi poate asuma răspunderea că în acea locaţie unde vrea să meargă are câteva condiţii sanitare, adică (...) o încăpere singur, o baie la care să aibă acces permanent, să aibă substanţe dezinfectante, practic, va primi de la DSP o conduită de urmat", a precizat Cazanciuc.

Persoana respectivă va semna o declaraţie pe propria răspundere, a adăugat el.

Cazanciuc a subliniat că persoanele care au fost informate să aibă o anumită conduită şi nu o respectă riscă sancţiuni contravenţionale sau penale. Organe ale statului, precum Poliţia Locală, Poliţia Naţională, alte autorităţi, pot să verifice, informate fiind de DSP că o anumită persoană trebuie să aibă o anume conduită.

Întrebat de jurnalişti dacă o persoană care nu respectă izolarea va fi carantinată, Cazanciuc a răspuns: "Poate fi şi o asemenea etapă ulterioară, dacă nu respectă regula".

În ceea ce priveşte minorii confirmaţi cu noul coronavirus, el a menţionat că s-a găsit o formulă să rămână împreună cu familia. El a precizat că familia este cea care decide în legătură cu copilul, indiferent de situaţie.

"Familia e asistată de medici pentru a avea cea mai bună conduită de urmat pentru minor şi pentru familie, deci familia decide în primul rând, nu statul", a afirmat Cazanciuc.

ADVERTISING

Noi schimbări la Legea carantinării: Izolarea pentru un minor se dispune în primă fază la domiciliul aparţinătorului

Ce au mai schimbat senatorii în Legea carantinării: Izolarea e dispusă pe durată limitată, proporţional cu situaţia care o determină

Forma finală a textelor va fi cuprinsă într-un raport care va fi supus dezbaterii plenului Senatului.

Premierul Ludovic Orban a declarat, miercuri seară, la începutul şedinţei de guvern, că ”se pare că s-au înţeles în comisie”, astfel că va fi finalizat raportul la legea privind carantina.

”Aştept să fiu informat când este convocat plenul (Senatului – n.red.), pentru a participa la plen, ca să susţin proiectul de lege”, a spus premierul.

Biroul Permanent a decis, miercuri, prelungirea sesiunii extraordinare a Senatului pentru perioada 16-31 iulie. Primul plen e programat joi, cel mai probabil la ora 12:00.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇